Rally

Ott Tänak staat voor een zware graveluitdaging tijdens de Guanajuato Rally México

Uitgegeven door Peter Vader • 16 maart 2023 02:03

Het is heet, het is stoffig, het is de hoogste ronde van het seizoen en het is de eerste keer dat we de WRC-klasse van 2023 in actie zien op onverharde wegen. We laten de Europese winter achter ons voor de zinderende hitte van de Guanajuato Rally México (16 - 19 maart), voor het eerst sinds 2020 terug op de kalender en de thuisbasis van de derde ronde van het FIA World Rally Championship. Ott Tänak, de ster van M-Sport Ford, die de leiding in het kampioenschap pakte met een overwinning in Zweden, weet dat zijn positie deze week, de eerste buiten Europa van het seizoen, ten koste zal gaan van zijn overall positie. De Puma-coureur moet zijn contributie betalen in de bergen rond León wanneer hij de weg vrijmaakt voor de openingsetappe van vrijdag op etappes bedekt met droog en glad grind. Die tracks worden schoner en sneller met elke auto die passeert, terwijl het losse vuil opzij wordt geveegd. Terwijl de tweevoudig nummer twee uit Mexico bidt om regen om het losse grind aan elkaar te binden, kan zijn wens tevergeefs zijn, aangezien er wordt voorspeld dat het evenement een zonnige hemel zal hebben met temperaturen van rond de 30°C.

Ott Tänak WRC Ford Puma
Ott Tänak, de ster van M-Sport Ford, die de leiding heeft in het WRC kampioenschap

"Ik weet niet zeker of ik zo'n goede [regen] danser ben om de regen te krijgen op een plek waar het bijna nooit regent!" grapte Tänak, die in het team wordt vergezeld door Pierre-Louis Loubet en Jourdan Serderidis. “Tijdens het testen was het mijn allereerste keer op gravel in de Puma Rally1 en het was erg belangrijk om zoveel mogelijk te ontdekken. Het team werkt hard om te blijven verbeteren, maar om echt te begrijpen waar we nu staan, moeten we eerst een gravelrally rijden”, voegde hij eraan toe.

Ford Puma WRC Mexico
Ford Puma

Noch Kalle Rovanperä noch Thierry Neuville zullen veel baat hebben bij de tweede en derde plaats in de rangschikking. Maar een man die dat wel doet, is Rovanperä's Toyota GR Yaris-teamgenoot Sébastien Ogier, een zesvoudig Mexico-winnaar, die als vijfde start. De achtvoudig kampioen rijdt parttime voor het Japanse merk en komt voor het eerst sinds zijn overwinning in Monte Carlo van afgelopen januari, weer in actie. “Toen ik wist dat Mexico terug zou komen, moest ik het in mijn agenda noteren als een evenement dat leuk zou zijn om nog een keer te doen. Het is waar alles voor mij begon in het WRC, want het is eigenlijk waar ik mijn debuut maakte in 2008", zei de Fransman.

Hyundai WRC
Hyundai

Dani Sordo sluit zich aan bij Neuville en Esapekka Lappi in een driekoppige Hyundai i20 N-line-up en zal de laatste van de koplopers op de weg zijn. Hij zal graag het meeste uit de extra grip halen om zichzelf in een sterke positie te plaatsen voor de laatste twee etappes, wanneer de deelnemers in omgekeerde volgorde van klassement starten. "Als we het goed doen, geloven we dat we in de strijd om de overwinning kunnen zijn, maar we willen minimaal op het podium staan", zei Sordo, die afwisselend rijdt met Craig Breen.

Elfyn Evans, vierde in het klassement, rijdt ook in een GR Yaris, net als Takamoto Katsuta - hoewel de Japanse coureur deze week geen constructeurskampioenschapspunten zal scoren nu Ogier aanwezig is.

Toyota WRC Mexico
Toyota

De route klimt naar meer dan 2.700 meter boven zeeniveau, waar motoren traditioneel moeite hebben om de ijlere lucht in te ademen en 20 procent van hun vermogen verliezen. De hybride specificatie van de Rally1-auto's zorgt echter voor een batterij-aangedreven boost die minder wordt beïnvloed door de ijlere lucht, waardoor dit één van de snelste edities is, die de Guanajuato Rally México ooit heeft gezien. De rally begint op donderdagavond met twee iconische straatetappes door de voormalige mijntunnels van Guanajuato. Er volgen nog drie actiedagen in de bergen van de Sierra de Lobos en de Sierra de Guanajuato, voorafgaand aan de finish op zondagmiddag in León na 23 etappes van 320,23 km.

Event-poster-WRC-Mexico

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS