Dakar

Mitchel van den Brink rijdt in wedstrijdtruck Team de Rooy in Dakar Rally 2023: "Ik ben blij met deze prachtige kans"

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juli 2022 13:46

Mitchel van den Brink gaat in de Dakar Rally 2023 voor een goede klassering in het klassement. De Harskamper is verzekerd van een stoeltje in één van de wedstrijd trucks van Team De Rooy. "Ik ben heel erg blij met deze kans", zegt de jonge rallyrijder, die echter wel één belangrijke slag om de arm moet houden.

Mitchel van den Brink

"Er is een plaatsje voor mij gereserveerd en daar ben ik heel blij mee. Het is nu zaak om het benodigde budget bij elkaar te krijgen. Als dat lukt kan ik in de Dakar Rally 2023 voor mijn eigen kansen rijden."

'Mooie opbouw van carrière'

De 20-jarige coureur uit Harskamp gaat in Saoedi-Arabië van start in een Iveco Powerstar. De Torpedo is een truck met een neus. In 2022 fungeerde Van den Brink als snelle assistent in het Dakar team van Gerard de Rooy. "Het is een mooie beloning voor ons werk in de afgelopen jaren. Ik ben vooral tevreden over de opbouw van mijn carrière. Als 16-jarige ging ik al met mijn vader mee als monteur. In 2021 reed ik als snelle assistent voor mijn vader en vorig jaar dus als assistent voor de drie trucks van Team De Rooy"
Mitchel van den Brink kijkt nu al enthousiast vooruit. "Als alles financieel in orde komt dan heb ik veel vertrouwen in de rally. Ik vorm een equipe met de Spanjaard Moi Torrallardona en monteur Jarno van de Pol uit Ede."

Navigator Moi Torrallardona (55) is geen onbekende in het team van De Rooy. De Spanjaard was in 2016 co-piloot van Gerard de Rooy toen de formatie de zwaarste rally ter wereld, toen nog in Zuid-Amerika, won. "Ik heb kennis gemaakt met Moi. Heet is een zeer ervaren navigator en de klik was er direct. Jarno is een jonge, gedreven monteur uit Ede. Hij is 23 jaar en hem ken ik al langer."

'Moet nog heel veel leren'

Hoewel Mitchel voor eigen kansen mag rijden is hij zich bewust van het proces waarin de jonge rijder zich bevindt. "Ik ben nog jong en heb al veel geleerd. Maar ik moet nog heel veel leren. Dat realiseer ik mij heel goed. Mede door de fysieke en mentale begeleiding van TeamNL heb ik weer een stap gemaakt in mijn ontwikkeling. Het is daarom prachtig om nu op echt wedstrijdniveau te kunnen acteren."
Op het sportieve vlak ziet Mitchel kansen voor het Nederlandse team van Gerard de Rooy. "De Russen zijn waarschijnlijk uitgesloten van deelname. In 2022 was team De Rooy achter de rijders van Kamaz het sterkste team. We hebben als team dus goede kansen om hoog te eindigen. Maar met de equipes van Tatra en ook Martin Macik is er nog genoeg concurrentie. We hadden ons graag met de Kamaz-rijders willen meten. De Iveco Powerstar is enorm verbeterd. De meeste kinderziektes in de nieuw ontwikkelde truck zijn er dit jaar uitgehaald."

'Op alle vlakken perfectioneren'

Wie de teamgenoten in het team van De Rooy Iveco worden is nog niet duidelijk. "Dat wordt in een later stadium bekend gemaakt", aldus Van den Brink junior. Ook de rol van vader Martin van den Brink zal later duidelijk worden. ,,We gaan ons nu richten op de invulling van het benodigde budget. Daarna gaan we testen voor de rally. Dat doen we niet alleen in de duinen, maar ook door met hele team een rally te simuleren. We willen op die manier de samenwerking op alle vlakken verder perfectioneren."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS