Dakar

Martin Macik stelt eindzege Dakar Rally veilig, Mitchel van den Brink op podium + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 19 januari 2024 13:31

Martin Macik heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Dakar Rally gewonnen. De Tsjechische Iveco-rijder eindigde vorig jaar op de tweede positie achter Janus van Kasteren, maar was dit jaar heer en meester in de duinen van Saoedi-Arabië. Landgenoot Ales Loprais won de afsluitende rit met start en finish in Yanbu en eindigde op de tweede plaats in het eindklassement. Mitchel van de Brink mocht als nummer drie mee naar het podium.

Mitchel van den Brink

In de korte laatste etappe was Ales Loprais de snelste in een tijd van 1 uur 56 minuten en 41 seconden. Jaroslav Valtr werd op 1:30 tweede en Van Kasteren was op P3 de snelste Nederlander. De winnaar van vorig jaar gaf 1:44 toe op Loprais. Gert Huzink reed de vierde tijd en ook Michiel Becx, Mitchel van den Brink, Ben de Groot, Pascal de Baar en Vick Versteijnen eindigden in de top 10.

In het begin van de Dakar Rally leek er geen maat te staan op Van Kasteren. Hij won na de proloog nog drie etappes en leek op weg naar titelprolongatie, maar in de 48 uurs marathonetappe kwam hij in de problemen. Er werden uren verloren en uiteindelijk zat er niet meer in dan de vierde plaats. De rijder van het Boss Machinery Team de Rooy had meer dan 5 uur meer nodig dan Macik. De Tsjech legde juist in de monsteretappe over twee dagen de basis voor zijn eindzege. Hij pakte minimaal een uur op alle anderen en op de meeste rijders nog veel meer.