Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Lamborghini Iron Lynx maakt zich op voor debuut met gloednieuwe Lamborghini SC63 LMDh

Uitgegeven door HJ van Keulen • 20 februari 2024 12:15

Lamborghini Iron Lynx staat op het punt om in Qatar te landen voor de opening van het FIA World Endurance Championship op het Lusail International Circuit. Het team maakt eindelijk zijn debuut in de Le Mans Hypercar arena met de gloednieuwe Lamborghini SC63 LMDh racewagen.

Lamborghini Iron Lynx SC63 LMDh

Met de gloednieuwe Lamborghini SC63 LMDh (filmpje) maakt het team zijn eerste stap in de prototype-racerij en zal het het hele seizoen met de #63-auto racen. Daarnaast werden de plannen voor 2024 bevestigd met de bekendmaking van de deelnemerslijst voor de 24 uur van Le Mans 2024, met de auto #19 in een dubbele deelname.

Zoals eerder aangekondigd, zullen er in 2024 drie fabrieksrijders van Lamborghini Squadra Corse deelnemen: Mirko Bortolotti, Daniil Kvyat en Edoardo Mortara. De 34-jarige Italiaan stapt over naar de hypercarracerij om een decennialange samenwerking met de fabrikant af te sluiten. De 29-jarige Kvyat, die in 2023 samen met Bortolotti de cockpit van een PREMA Racing LMP2-wagen deelde, keert na een succesvolle F1-carrière terug naar de topklasse in de endurance. De 37-jarige Italiaans-Zwitserse Mortara, de nieuwste rijder in het rijtje, maakt zijn eerste prototype-optreden en zorgt voor een onschatbare hoeveelheid ervaring en hightech-knowhow.

Lamborghini Iron Lynx SC63 LMDh

De hybride raceauto is onlangs getest op Sebring International Raceway met zijn IMSA-crew van Matteo Cairoli, Andrea Caldarelli en Romain Grosjean, waarmee het voorseizoenprogramma is afgerond. Er komen nog meer tests in de aanloop naar Le Mans, waar de twee bemanningen worden herenigd.

De WEC-proloog in Qatar biedt meer tijd om chemie en inzicht te krijgen in de nieuwe auto, de eerste hybride raceauto en het eerste prototype voor de Italiaanse fabrikant van sportauto's. In vier sessies tussen 24 en 25 februari rijden teams en coureurs van 's ochtends laat tot in het donker, onder dezelfde omstandigheden als tijdens de 10 uur durende opener op 2 maart.

De 5,4 kilometer lange locatie in Qatar, de thuisbasis van de F1 en MotoGP Grand Prix van Qatar, is voor het eerst gastheer van 's werelds beste endurancekampioenschap en met de hoge verwachtingen is de kans groot om een positieve eerste indruk te maken.

Lamborghini Iron Lynx SC63 LMDh

Emmanuel Esnault, Racing Director, zei: "We kijken uit naar ons WEC-debuut met dit gloednieuwe bedrijf. Het ontwikkelen van een compleet nieuwe auto en een compleet nieuw programma is altijd een uitdaging en we hebben een lange weg afgelegd tot waar we nu zijn, klaar om onze eerste competitieve run te maken in de Proloog. We zijn ons ervan bewust dat we nog veel werk voor de boeg hebben. Racen is altijd anders dan testen en er zijn dingen die niet gesimuleerd kunnen worden. Gelukkig hebben we drie geweldige en ongelooflijk bekwame coureurs om ons te begeleiden en dat is een zeer, zeer belangrijke troef om op te vertrouwen voor onze eerste wedstrijd."

Lamborghini Iron Lynx SC63 LMDh


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS