Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - Podium voor de nieuwe Ford Mustang GT3 bij zijn debuut in de 24 Uur van Le Mans!

Uitgegeven door Peter Vader • 18 juni 2024 09:00

Zestig jaar na de eerste overwinning van Ford Mustang op het legendarische Circuit La Sarthe behaalde de Mustang GT3 een derde plaats en wisten alle drie de auto's de finish te halen van de iconische 24 uur van Le Mans. In de zwaarste endurance sportwagenrace van de FIA World Endurance Championship (WEC) kalender, ging de GT3 Mustang de ultieme uitdaging aan en leverde een memorabele prestatie onder de zwaarste omstandigheden van de afgelopen tijd op het beroemde Circuit de la Sarthe.

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 1


De drie GT3 Mustangs eindigden de race met de Nr88 van Dennis Olsen (NOR), Giorgio Roda (ITA) en Mikkel O. Pedersen (CAN) als derde over de finish in de categorie LMGT3. De Nr44 gereden door Christopher Mies (GER), John Hartshorne (GBR) en Ben Tuck (GBR) werd vierde.

"Het podium van vandaag bewijst dat de Mustang op het wereldwijde podium kan strijden tegen de beste sportwagens ter wereld", aldus Mark Rushbrook, wereldwijd directeur van Ford Performance Motorsports. “Het is een fantastisch gevoel om het eerste uitje van de Mustang in Le Mans zo te kunnen beëindigen. Het is een groot bewijs van ons bedrijf, onze medewerkers en al onze fans die dit jaar Mustang's 60-jarig bestaan vieren en alle geweldige partners die we hebben met Proton Competition, M-Sport en Multimatic Motorsports. “We strijden en winnen over de hele wereld, maar het behalen van een podium hier in Le Mans is een heel bijzonder moment. ”

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 2

"Het is altijd fantastisch om op het podium te staan en zeker in Le Mans", aldus Christian Ried, directeur van Proton Competition Team. “Maar ook, in het eerste jaar van een nieuwe auto en het 60-jarig bestaan van de Mustang, zijn er zoveel dingen die samen kwamen om vandaag mogelijk te maken. Dit is ongelooflijk. We zagen dat het een goede auto was in zijn debuut in Daytona en sindsdien hebben we alle nodige stappen gezet om hem in zijn eerste seizoen te laten rijden. Van Daytona, Sebring en Long Beach, tot Qatar, Imola en Spa, hadden we het gevoel dat we na die zes maanden een auto hierheen konden brengen die kon vechten voor de overwinning. Een podiumfinish met een derde plaats geweldig. Ik ben trots op ze allemaal!”

De Nr88 doorstond de eerste uitdagingen en toonde veerkracht gedurende de hele race. Olsen klom 13 plaatsen in het eerste uur van actie op naar de vierde plaats in een geweldig vertoon van snelheid en vaardigheid tijdens de race. Vanaf daar nam het team consistent deel aan de Top-10 van de klasse en profiteerde van een pitstrategie die de Mustang GT3 tijdens de hele race in de Top-5 bracht. Een gestaag tempo in de 13.626 km (8.467 mijl) van het Circuit de la Sarthe leverde hem eindelijk een podiumplaats op.

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 3

"Ik ben blij met dit resultaat", zei Larry Holt, uitvoerend vicepresident van Multimatic Special Vehicle Operations Group. "Le Mans is de grootste sportauto-uitdaging ter wereld. “Ik heb hier geweldige resultaten geboekt en ik heb hier ook slechte jaren gehad en ik moet zeggen dat dit aan het niveau van het evenement ligt. Het was geen overwinning, maar een podium met een derde plaats, gevolgd door een vierde plaats en deze betrouwbaarheid geeft ons veel om blij over te zijn. We ontwerpen deze auto al 18 maanden en rijden hem helemaal vanuit Daytona. We hebben onze ups en downs gehad, maar toen we afgelopen zondag in Le Mans raceten, wist ik dat het een goede zou worden. ”

Ondertussen beleefden de rijders van de nummer 77, Ryan Hardwick's (USA UU.), Ben Barker (GBR) en Zacharie Robichon (CAN) tijdens de race ook een reeks van uitdagingen op de baan en deelden ze met hun Mustang GT3 ook in het algehele teamsucces. Barker realiseerde op donderdag de snelste kwalificatieronde en kon daardoor naar de Hyperpole. Dit was de eerste Hyperpole van de Mustang GT3 na vier WEC-races in 2024. Kortom: een zeer geslaagd debuut voor de Ford Mustang GT3 in Le Mans!


24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 4

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 5

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 6

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 7

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 7

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 8

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 9

24 Uur Le Mans 2024 Ford Mustang Foto 10


Bron foto's: media.ford.com

24 Uur Le Mans 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS