Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche verslagen door Ferrari: "Het was ongetwijfeld een traktatie voor de fans, maar niet voor ons als fabrieksteam"

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juni 2024 06:30

De 24 uursrace van Le Mans 2024 eindigde zondag om 16:00 uur met de 111e klassezege voor een Porsche-racewagen. Fabriekscoureur Richard Lietz, Morris Schuring en Yasser Shahin passeerden de zwart-wit geblokte vlag als eerste in de nieuwe LMGT3-categorie in de Porsche 911 GT3 R van Manthey EMA. In de topcategorie; de Hypercarklasse kwam nummer 6 van Porsche Penske Motorsport als vierde over de finish als beste overall geplaatste 963. De zusterauto met nummer 5 en de twee hybride prototypes van 511 kW (695 pk) van het klantenteam van Hertz Team Jota eindigden ook in de Top-10.

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024

Na afloop van de race zei Thomas Laudenbach, Vicepresident Porsche Motorsport: “In het licht van het algemeen klassement wil ik allereerst Ferrari feliciteren met hun tweede opeenvolgende overwinning in Le Mans. In de topklasse was het een extreem spannende strijd. We zagen meerdere wiel-tegen-wiel-duels, en dan was er het steeds veranderende weer. Het was ongetwijfeld een traktatie voor de fans, maar niet zozeer voor ons als fabrieksteam. We hadden op meer dan de vierde plaats gehoopt. Eerst laten we de ervaring bezinken en daarna gaan we aan de slag met het analyseren van de gegevens. Want één ding is duidelijk: Porsche neemt deel aan Le Mans om te winnen.”

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024

Polesitter Kévin Estre uit Frankrijk, André Lotterer uit Duitsland en Laurens Vanthoor uit België streden tot het einde voor een plek op het podium in auto Nr6. Bij de vlag was de best geplaatste fabrieks-Porsche 963 slechts 1,167 seconden verwijderd van de derde plaats. De zusterauto, gedeeld door de Australiër Matt Campbell, Michael Christensen uit Denemarken en de Fransman Frédéric Makowiecki, verloor gedurende de nacht het contact met de kopgroep, waarbij de nummer 5 uiteindelijk als zesde over de finish kwam. Voor de nummer 4-inzending werd de droom van een Le Mans-overwinning zondag om 09.15 uur verbrijzeld. De Braziliaan Felipe Nasr gleed zijwaarts in de barrières nabij de bochten van Indianapolis, waardoor het voertuig tot stilstand werd gedwongen. Eerder waren Nasr en zijn teamgenoten Mathieu Jaminet uit Frankrijk en Nick Tandy uit Groot-Brittannië na enkele strafschoppen en een reparatiestop teruggevallen vanwege een shunt met een andere coureur.

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024

“Felicitaties aan Ferrari, en ook aan ons team: we waren zo dicht bij een groot succes”, zegt Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh. “Dat gezegd hebbende, moeten we toegeven dat we vandaag niet geheel foutloos waren. We misten het podium op een paar meter afstand. Onze Porsche 963 had de potentie; onze coureurs en het hele team hebben voorbeeldig werk geleverd. Ik wil ze daar graag voor bedanken. Volgend jaar zijn we er weer.”

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024 Foto 4 bron Team Penske

“Een zeer regenachtige 24 uur van Le Mans is ten einde”, zei Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “Onze auto's nummer 6 en 5 hebben de laatste vier uur alles uit de kast gehaald. Onze bemanning heeft ook de strategische grenzen tot het uiterste verlegd als het om de bandenkeuze gaat. We wilden Ferrari en Toyota heel graag uitdagen voor de overwinning. De beste positie voor onze nummer 6 is de vierde plaats. We hadden onszelf hogere doelen gesteld. Toch ging het een stuk beter dan vorig jaar. En nog een positief punt: ons team heeft veel punten weten te scoren voor het World Endurance Championship en onze voorsprong kunnen consolideren.” Met deze resultaten heeft Porsche zijn eerste plaats in het FIA WEC-fabrikantenkampioenschap goed verdedigd. De coureurs van racewagens met nummer 5 en 6 gaan op 14 juli naar de vijfde ronde van het seizoen in São Paulo (Brazilië).

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024 Foto 5 bron Porsche Newsroom

Porsche @ 24 Uur Le Mans 2024 Foto 6 bron Team Penske

Bron foto's: Porsche Newsroom en Team Penske24 Uur Le Mans 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS