Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Lamborghini Iron Lynx behaalt een gedenkwaardige top 10 in de 24 uur van Le Mans 2024

Uitgegeven door HJ van Keulen • 20 juni 2024 01:33

Lamborghini Iron Lynx heeft een gedenkwaardige top 10-klassering behaald in de 24 uur van Le Mans 2024. De Lamborghini SC63 LMDh-raceauto's van het team voltooiden hun eerste race in de historische race. Niet alleen kwamen beide auto's over de finish, maar ze deden dat ook zonder één bezoek aan de pitbox en zonder grote problemen, waarbij elke pitstop zo goed mogelijk werd geoptimaliseerd.

Lamborghini Iron Lynx

De #63, bestuurd door Mirko Bortolotti, Daniil Kvyat en Edoardo Mortara, behaalde een uitstekende tiende plaats, waarmee het team zijn eerste punten in het FIA World Endurance Championship binnenhaalde. Niet ver daarvandaan eindigde de #19-auto van Matteo Cairoli, Andrea Caldarelli en Romain Grosjean op P13. Beide auto's reden slechts twee ronden minder dan de winnaars.

De start van de race, voor een recordpubliek van 329.000 fans, had Caldarelli en Mortara aan boord en bleek lastig omdat het team last had van wat kleine probleempjes aan het chassis. De problemen konden snel verholpen worden, maar kostten kostbare tijd. De nachtruns werden vervolgens beïnvloed door hevige neerslag en de wedstrijdleiding koos ervoor om enkele uren achter de Safety Car te rijden. Geconfronteerd met fysieke uitputting en zorgen over het weer, droegen de coureurs het team de ochtend in.

Ondanks een paar vervelende straffen wisten Bortolotti, Mortara en Kvyat uiteindelijk hun eerste FIA WEC-punten binnen te slepen, wat een ongelooflijke prestatie van het team en de Italiaanse fabrikant onderstreepte in een historische eerste prototype-start op Le Mans in de Hypercar-klasse.

Emmanuel Esnault, Racing Director: "Dit is een groot succes. De race uitrijden zonder grote problemen was ons eerste doel, en dat hebben we gedaan zonder ook maar één keer naar de garage te hoeven en we hebben onze eerste puntenfinish in het FIA WEC gescoord. Ik ben trots op de manier waarop ons team de race heeft geleid en alle tegenslagen heeft getrotseerd. Ik weet hoeveel moeite en toewijding er op elk niveau in dit project is gestoken en ik kijk uit naar wat we in de toekomst kunnen bereiken, te beginnen bij het IMSA-evenement op Watkins Glen komend weekend en de komende Braziliaanse ronde van het FIA WEC."

Matteo Cairoli: "Allereerst wil ik iedereen in het team bedanken, want als je bedenkt dat de auto pas 11 maanden geleden de grond raakte, is het indrukwekkend om de #63 in de top 10 te zien finishen en onze auto daar niet ver vandaan. Het was niet makkelijk, in mijn tweede stint voelde ik me behoorlijk misselijk en het was moeilijk om die situatie onder controle te houden. Ik wilde niet opgeven en het lukte me om te finishen. Ik ben ontzettend blij en trots op iedereen die erbij betrokken was. Als we denken aan de tijd die verloren is gegaan door relatief kleine problemen, is dat nog veelbelovender voor 2025. Ik kan niet wachten om hier terug te komen."

Andrea Caldarelli: "Ik denk dat we het doel hebben bereikt, namelijk om de race met beide auto's uit te rijden en voor het eerste jaar is dat geweldig. Ik denk dat we echt alles hebben gedaan wat we konden om het einde te halen en er gebeurden veel dingen tijdens de race die ons hadden kunnen stoppen. Ik ben echt blij voor alle jongens in Sant'Agata en bij Iron Lynx, want ze hebben heel hard gewerkt om de auto's naar deze race te brengen. Er is alleen een beetje een bitterzoete smaak omdat we na de start dachten dat we een beter tempo konden hebben. We mogen echter niet vergeten dat het ons eerste jaar is en ik ben echt trots op het team."

Mirko Bortolotti: "Allereerst ben ik ontzettend trots op iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, Lamborghini, Iron Lynx, Ligier, al mijn teamgenoten, de monteurs, de engineers, iedereen heeft ongelooflijk hard gewerkt in deze paar maanden. We zijn erin geslaagd om met beide auto's in Le Mans te finishen bij ons debuut, en één in de top 10. Ik ben ongelooflijk blij met deze prestatie. Ik ben ongelooflijk blij met deze prestatie, als je bedenkt dat het project minder dan een jaar geleden van start ging. Het was een geweldige dag en ik ben echt blij en trots op hoe we de race hebben uitgevoerd. We weten dat we nog veel werk voor de boeg hebben, maar we kijken ernaar uit om de volgende stappen te zetten en we vieren nu dit fenomenale resultaat."

Edoardo Mortara: "Het was extreem belangrijk om de race uit te rijden en dat is gelukt. Wat betreft de concurrentie waar we mee te maken hadden, probeerden we de top 10 te halen, al was dat een soort secundair doel dat we ook hebben bereikt. Het is een lange tijd geweest hier in Le Mans, met lange voorbereidingen van de monteurs tot de ingenieurs, marketing, communicatie en management, en hen belonen met een resultaat is erg belangrijk. Het zal ons motiveren om sterker terug te komen en meer te willen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS