Karting • Chrono

Karttopper Bart Ploeg in gevecht met ex-World Cup-winnaar Joey Hanssen en pakt podium in NK KZ2: "Op de goede weg"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 mei 2024 09:20

EINDHOVEN - In de wisselende omstandigheden racen op een circuit waar hij al een jaar niet meer had gereden. En dat voor een nieuw team op een voor hem nieuw bandenmerk in de koningsklasse KZ2 van het Nederlandse karten. En dan ook nog eens snipverkouden zijn: Bart Ploeg stond zondag voor een pittige opgave, maar eenmaal in de kart beet hij zich zoals we Bart kennen zich in het stuur vast! De achttienjarige coureur uit Heijningen liet tijdens de vierde ronde van het NK KZ2 andermaal zijn talent zien door stoïcijns naar de tweede plek te denderen. Na de race was de emotie te zien en vlogen Bart, Sam en zijn vader Arjan elkaar in de armen. Zo mooi is het karten!

Bart Ploeg, Sam Claes en Arjan Ploeg

“We zitten zeker op de goede weg”, jubelde Bart over zijn P2 in Eindhoven. “We zagen al in Mariembourg dat we er goed bij zaten. Daar eindigden we in de top vier en deden we mee om de overwinning. In de finale was de nummer één vandaag net een beetje sneller.”

Lange tijd reed Bart op plek drie en was hij in gevecht met onder andere veelvoudig Nederlands kampioen en World Cup-winnaar KZ2 Joey Hanssen en e-Sport F1-kampioen Jarno Opmeer. Uiteindelijk reed hij vlak achter de nummer twee en toen viel het geluk zijn kant op. In de laatste ronde maakte de rijder vóór hem een foutje. Bart: “Dan denk je alleen maar: poot eronder en we zien wel.”

Zo schreef hij opnieuw een topresultaat bij op zijn toch al akelig lange palmares, die al stamt vanuit de periode van de Mini's toen hij vanaf dat moment diverse Nederlandse titels behaalde. Echt verbaasd was Bart overigens niet over zijn resultaat, dat hij toch in lastige omstandigheden had moeten bevechten “Nee, dit is volgens verwachting. We gaan ervanuit dat we dit jaar in elke wedstrijd in de top vier kunnen eindigen. Daar hebben we het materiaal naar. Dan moet je de puntjes op de i zetten op de baan en dan zien we wel wat er gebeurt.”

Aan het begin van het weekeinde hadden de Brabander en zijn team SLC Karting nog volop te doen aan de Sodikart. “Want qua snelheid zaten we er nog niet vooraan bij”, zei Bart. “Daarna ging de prefinale goed. Alleen had ik een slechte start. Iemand voor me bleef stilstaan en ik moest eromheen. Maar in die race hadden we al een goede snelheid. Zo zijn we ook de finale in gegaan en je ziet het resultaat.”

Bart Ploeg voor Joey Hanssen en Jarno Opmeer

Zijn monteur en coach Sam Claes, met wie Bart intensief samenwerkt aan hun gezamenlijke project in de KZ2: “Ik ben tevreden. Het ligt er vingerdik op dat werken loont”, zei opgeluchte Sam. “We zijn er echt week in week uit dag en nacht mee bezig. Om dan met zo’n resultaat naar huis te gaan, is mooi.”

Afgaande op eerdere prestaties dit seizoen wekte het nauwelijks verbazing dat Bart in Eindhoven een podiumplaats had gepakt. Toch was Sam ‘zonder verwachting’ naar circuit De Landsard gekomen. “We zijn nog volop alles aan het ontwikkelen. Aan het begin van het seizoen hebben we gezegd: we gaan ernaartoe werken om volgend jaar kampioen te worden.”

“We proberen nu de stijgende lijn aan te houden tot het einde van het seizoen en we gaan kijken wat dat brengt. We gaan regelmatig samen trainen. Ik hoef nog altijd niet onder te doen voor Bart, we zijn ongeveer even snel. We leren van elkaar. Ik leer zelf ook nog altijd heel veel bij. We gaan voor de overwinning bij de volgende NK-ronde. Voor ons telt maar één plaats.”

Aankomend weekend racet Bart alweer op de Belgische piste van Karting Genk bij de GK4 Kart Series in de Open Schakelklasse waar ook de KZ in actie komt.

Bart Ploeg bedankt zijn team SLC Karting, zijn ouders, Sam Claes, Randy Nauwelaers en Joey Hanssen voor de goede motor.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS