Karting • Chrono

Karttalent Tygo Holthausen uit Groesbeek pakt ijzersterk podium: “Ik draag deze beker op aan opa Paul”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2024 12:00

BERGHEM – In een ijzersterk optreden tijdens de finale van de tweede ronde van het Kart4Fun-kampioenschap snelde karttalent Tygo Holthausen zaterdag in de derde heat als eerste over de finish. Het was sowieso een topdag, want de elfjarige coureur uit Groesbeek had in de Rotax Max Minimax-klasse al de eerste race van de dag gewonnen. Bovendien had Tygo samen met Oliwier Mazurkiewicz een geweldige strijd geleverd. Bumper aan bumper, maar vooral sportief en fair!

Tygo Holthausen

“Ik draag deze beker op aan opa Paul”, zei Tygo over zijn overleden grootvader die ongetwijfeld van boven had meegekeken hoe zijn kleinzoon de finale op de Brabantse piste had laten zien wat hij in zijn mars heeft. “Dat ik nu op het podium sta, is leuk na alle pech die ik heb gehad op het NK en eerdere races van Kart4Fun.”

Tygo kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor de tweede plaats omdat hij na afloop van de finale een tijdstraf van drie seconden had gekregen. Dat was erg jammer natuurlijk, maar kon de blijdschap van zijn verdienstelijk podiumplek niet deren. “Maar ik kwam wel als eerste over de streep. Ik was best wel opgelucht. Ik was van achteren naar de eerste plek gereden, had niet gedacht nog zo ver naar voren te kunnen komen.” Hij had sowieso een ijzersterke racedag. Na een knappe tweede tijd in de kwalificatie was hij in de eerste race van P2 naar de overwinning gesneld. “De tweede race was daarna pittig. Ik ging van P8 naar P1. Helaas verloor ik weer een plekje. En de laatste race ging megagoed. Dus naar één op de baan.”

Tygo, die nu nog op de basisschool Op de Heuvel zit, gaat na de zomervakantie naar de middelbare school: Kandinsky Molenhoek. De snelheidsduivel uit Groesbeek kart inmiddels twee jaar. Dat kwam door die ene dag huurkarten op de binnenbaan van Uden. “Ik vond het heel leuk. Nee, ik vond het het leukste wat er was. Het ging zo hard. De snelheid is echt gaaf. Het was alsof ik in een raceauto zat.” Dat smaakte naar meer. “Toen zijn we gaan zoeken hoe je begint met karten. We zijn uitgekomen bij de kartschool van Chrono Karting in Eindhoven. Daarna hebben we een TonyKart Micromax-kart gekocht. Later zijn we overgestapt op Maranello en daarop heb ik mijn eerste wedstrijd gereden.”

Tygo Holthausen

Wel, die kart is een gouden keuze gebleken, getuige zijn prestaties in Berghem. Tygo’s doel voor dit seizoen is zoveel mogelijk wedstrijden winnen en tijdens het NK een ticket te winnen voor de Rotax Max Grand Finals.

Zijn resultaat tijdens Kart4Fun gaf hem alvast de overtuiging dat dat laatste er misschien wel inzit dit seizoen. “Nu denk ik, ik kan nog harder en dat moet ook in het NK lukken. Racen is gewoon mooi. Het is leuk, heel gaaf. Het geeft ook een kick.” Behalve het NK en Kart4Fun rijdt Tygo ook het NXT-kampioenschap, waar hij al eens een podium pakte. Getuige zijn ijzersterke optreden van afgelopen weekeinde zou de toekomst zomaar eens een positieve verrassing kunnen worden!

Tygo bedankt Toon Rosendaal voor de goede kart, zijn moeder, zijn bonusvader die hem steunt bij het karten en zijn vader die altijd komt kijken, zijn opa en oma's, monteur Bjorn voor het harde werken en zijn vrienden op de kartbaan.

Tygo zoekt nog bedrijven die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top. Contactgegevens van voor eventueel sponsoring is: [email protected]

Instagram Tygo Holthausen: karting.tygo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS