Karting • Chrono

Ties van Wijk gaat onverdroten door met winnen: ook in de regen: "Ik dacht: geen fouten maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 mei 2024 18:40

EINDHOVEN - Op Ties van Wijk staat dit seizoen geen maat; het veertienjarige karttalent uit Hoenzadriel rijgt de overwinningen aan elkaar. Zo was de rijder van Bouvin Power afgelopen weekeinde de beste bij de Junioren tijdens de vierde ronde van het NK Rotax Max van Chrono Karting op circuit De Landsard in Eindhoven. Een week eerder had hij nog een ronde van het Italiaans kampioenschap Rotax Max gewonnen.

Ties van Wijk

“Dit is mijn vijfde overwinning van het seizoen”, zei een trotse Ties na even nadenken. Vorig jaar reed de coureur van topteam Bouvin Power al sterk, dit seizoen is hij de man to beat, waar hij ook aan de start verschijnt. “We hebben vorig jaar een seizoen gehad met drie overwinningen en daar zijn we al flink overheen gegaan.”

Tijdens de wedstrijden in Eindhoven had het deelnemersveld te maken met wisselende weersomstandigheden. Dat maakte de vierde ronde van de titelstrijd extra uitdagend. “Ik ben best wel constant in de regen, en kan vaak in de eerste rondes het verschil maken. Toen wij de finale moesten rijden, regende het niet meer, maar was de baan nog heel nat. We reden daardoor geen heel snelle tijden. Ik dacht: geen fouten maken. Maar uiteindelijk viel het wel mee. Er stonden in ieder geval geen plassen meer op de baan.”

Ties won de finale met dik vijf seconden voorsprong op de nummer twee. Daarvóór had hij ook al de kwalificatie en de prefinale gewonnen. En een week eerder had hij dus ook een ronde van het Italiaans kampioenschap gewonnen als voorbereiding op het Europese Rotax Max kampioenschap. Gelukkig wordt winnen nooit saai, wist Ties uit ervaring.

“Elke race moet ik ervoor vechten. Dat maakt elke race leuk, winnen is altijd leuk. En elke gewonnen race is altijd een toprace. Ik heb nu drie van de vier rondes van het NK gewonnen. Ik wil natuurlijk kampioen worden.”

Dat geldt ook voor het Belgisch kampioenschap BMC. Daarin gaat hij ook aan de leiding. Voor Ties is het eenvoudig: in elk kampioenschap waarin hij aan de start verschijnt, doet hij mee om de zege, dus wil hij ook zoveel mogelijk kampioenschappen winnen. Een extra motivatie is dat het zijn laatste jaar bij de Junioren is.

“Dat wil ik zo goed mogelijk afsluiten. We zijn lekker op weg nu. Volgend jaar willen we Rotax Max Senior gaan rijden en daar dan hopelijk ergens voorin meedoen.” Maar eerst is hij dus op een missie om zoveel mogelijk te winnen. Die missie vervolgt hij komend weekeinde op het circuit van Mariembourg. Daar doet Ties mee aan de tweede ronde van het prestigieuze BNL-kampioenschap.

“Ik ga er voor de winst. Er rijden wat meer snelle rijders mee. Vaak veel Engelse talenten. Dat maakt het lastiger om vooraan mee te doen. Er je hebt daar andere grote teams. Maar we gaan er gewoon voor!”

Yort van Wijk

Ties’ broer Yort had zondag ook een uitstekende wedstrijddag in Eindhoven. De twintigjarige coureur werd in de finale van de Senioren-klasse knap vijfde. Er had waarschijnlijk nog meer ingezeten, ware het niet dat hij na de elfde plek in de prefinale op diezelfde plek moest starten in de finale. Met de vijfde plek had hij in ieder geval laten zien dat hij een uitstekende snelheid beschikte. Met net wat meer geluk moet er voor hem de volgende keer een podiumplaats in zitten.

Yort en Ties worden geheel begeleid door het team van Bouvin Power. Hun ouders zijn de grootste supporters en missen bijna nooit een race. Deze keer was hun moeder er niet bij. Die zit in de lappenmand. “We hopen dat ze er snel weer bij kan zijn”, aldus de broers, die in ieder geval goede berichten in de vorm van mooie prestaties naar het thuisfront konden sturen.

Ties en Yort van Wijk bedanken hun vader en moeder, Birger Bouvin, Vincent France, Rik, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS