Karting • Chrono

Autocoureur Calvin de Groot succesvol in Ford Fiesta Sprint Cup én als coach van karttalenten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2024 11:30

KERPEN – Het leven van Calvin de Groot bestaat uit racen, racen en nog eens racen. Als hij niet zelf achter het stuur zit in de Ford Fiesta of in de NXT Gen Mini Cup, traint hij jonge karttalenten met zijn team De Groot Karting. De twintigjarige coureur uit Hoorn is daarmee ook nog eens succesvol. In de Ford is hij leider in het kampioenschap en de karters die hij begeleidt, doen voorin mee in het NK.

traint Calvin de Groot jonge karttalenten met zijn team De Groot Karting

Het feit dat Calvin het kampioenschap leidt in de Ford Fiesta Sprint Cup is een knap staaltje. Niet alleen omdat de concurrentie groot is, maar ook omdat zijn auto op dit moment niet optimaal rijdt. “Vanaf de eerste wedstrijd hebben we een technisch probleem en het is nog niet opgelost”, legt hij uit.

“Op het rechte stuk verlies ik snelheid. Door de schade te beperken en steeds punten te pakken sta ik toch eerste in het kampioenschap. Ik heb een overwinning gepakt en alleen maar podiumplaatsen. Dus de potentie ligt er. Nog één probleempje oplossen en we kunnen weer meedoen om de overwinning.”

“Het team werkt ontzettend hard. Ze hebben bijna alles vervangen wat er te vervangen valt. We hopen op het circuit van Zolder om de overwinning te kunnen meestrijden. We hebben één doel: kampioen worden.”

Het is Calvins tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup. Vorig jaar werd hij al twee keer eerste en dit seizoen gaat het dus ook goed. Hij geniet ervan. “We zijn lekker op weg. Ik heb meer ervaring en kennis van de auto. We gaan er alles aan doen om kampioen te worden! Ik heb daarvoor twee jaar de C1 Cup gereden en zo ben ik doorgestroomd naar de Ford Fiesta Sprint Cup. Ik vind het een geweldig mooie en spannende competitie.”

Al maakt de auto waarin hij racet hem niet zoveel uit, bekent hij. “Zolang het maar een cup is omdat je dan met gelijkwaardig materiaal strijdt. Dan kan de rijder zijn talent en snelheid laten zien.” Waartoe dat moet leiden heeft hij helder voor ogen. “Mijn stip aan de horizon is de 24 uur van Le Mans. Hoe ik daar ga komen maakt me niet uit. We gaan de stappen zetten die nodig zijn om er te komen.”

Coureur Calvin de Groot succesvol in Ford Fiesta Sprint Cup

Calvin oriënteert zich ook al op zijn volgende stap in de autosport. Zo deed hij begin dit jaar in het Italiaanse Misano mee aan de pre-season tests van de NXT Gen Cup - de eerste honderd procent elektrische junior-cup in de wereld. “Van de acht trainingssessies was ik zeven keer de snelste. Dat was zowel in de regen als op een droge baan!”

“Ik vind elektrisch racen prachtig. Deze toerwagen-auto laat je echt voelen alsof je in een kart rijdt omdat het gewicht zo laag zit en goed is verdeeld. Zelfs met semi-slicks hebben ze megaveel grip. Het is puur racen. Er zit geen rem- en stuurbekrachtiging op de auto. Je moet serieus hard op je rem drukken, er zit geen ABS op de auto, geen traction control en ook geen stability control. Ik zou graag aan deze cup deelnemen en ik ben druk op zoek naar partners die dit avontuur samen met mij willen aangaan.”

Als hij niet zelf in de raceauto zit is hij vaak te vinden op de kartbaan met zijn team De Groot Karting. Daarvoor rijden dit seizoen vier jongens: Stijn Pot, Ashneel Ramautar, Nayden Purcy en Xavi Radecke. Tijdens de derde ronde van het NK in Kerpen pakte het team de eerste (Xavi) en tweede plaats (Ashneel) in de Parolin Rocky F1-klasse. En daar was Calvin uiteraard zeer tevreden mee.

“Het gaat volgens plan. Xavi en Ashneel zijn heel zelfstandig en werken heel goed aan zichzelf. Met tips van mij kunnen we optimaliseren op de baan. Je ziet dat Xavi en Ashneel met hun tweede jaar ervaring in de Parolin Rocky F1 stappen aan het maken zijn. Dat wordt een-twee in het kampioenschap. De andere twee jongens komen uit de F2 en zijn bezig aan hun eerste jaar in de klasse. Ze kunnen ontzettend veel leren in de gevechten die ze hebben. Ze werken zich omhoog.”

Calvin is vooral een coach voor zijn coureurs. “Op de rijders focussen, op de baan maar ook buiten de baan. Want een blije rijder is een snelle rijder, zeg ik altijd. Ik ben megatrots op de jongens. Ze werken er echt hard aan. Er zitten nog veel mooie resultaten aan te komen!”

Coureur Calvin de Groot succesvol in Ford Fiesta Sprint Cup

Calvin bedankt zijn ouders, team, vrienden, familie, Jo Lambrechts en de sponsoren door de jaren heen en de marshals die het racen dit weekend mogelijk hebben gemaakt.

Calvin de Groot wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Bedrijfsunits.nl
He-Rho Bouw & Schoonmaak
MichelDoorn 24uurs ontstoppers en Rioolbeheer
Cornelis carrosserie
Vitasys
Etlon BV
Inqar Adrie Jonk autoverhuur
Zooo Nutrition
IT Studio Hoorn
Digital Signage Shop
Informar
RDGrowth Financial Services
Van Der Putten Automotive
Tuatara Sim Racing Gloves
Syco Racing Radios
ORGB opleidingen
Fortune Coffee West-Friesland
Auto Service Enkhuizen
NM Automotive

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS