Karting • Chrono

Karter Ralph van de Pavert rijdt weergaloze inhaalrace van P20 naar P3 op het podium in NK Rotax Max!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 mei 2024 09:47

EINDHOVEN - Het was even geleden en dat maakte de vierde ronde van het NK Rotax Max extra mooi voor karter Ralph van de Pavert. De zeventienjarige coureur uit Veenendaal werd zondag in Eindhoven na een geweldige inhaalrace ijzersterk derde in de Rotax Max Senioren-klasse en stond dus weer op het podium!

Ralph van de Pavert na mega inhaalrace verdiend podium op NK karting

“Ja, het was even geleden”, zei Ralph die deze fraaie uitkomst aan het begin van het weekeinde nog niet had vermoed. “Het hele weekend ging het best wel moeizaam. We hebben de kart daarom de hele tijd proberen te verbeteren. In de finale viel alles op zijn plek. Ook met de regen. Dat kwam goed uit. Ik kan goed vooruit in de regen.”

Bovendien klopte alles in de belangrijkste race van het weekeinde voor de karter van SR Solutions van Scott Swart. “Onze basis is gewoon goed. De kart lag goed en ik ben wat langer. Dat is natuurlijk ook fijn. Het rijden gaat ook steeds beter. In een halfjaar is er bijna alleen maar regen geweest, dus dan zit het er ook wel aan te komen dat het een keertje gaat lukken in de regen.”

Overigens had Ralph tijdens de finale in eerste instantie niet goed in de gaten op welke plek hij reed. Maar hij was ontketend en toonde zijn pure race-skills in de moeilijke omstandigheden met de opdrogende baan. “Ik was heel gefocust en iedereen aan het inhalen. En op een gegeven moment keek ik voor me en zag ik nog maar drie man rijden. Ik dacht: oh, ik hoef er nog maar één in te halen om op het podium te komen. Want vier is natuurlijk net niet. Dat ging heel makkelijk. De snelheid was gewoon heel goed.”

Dat kun je wel stellen. Zijn snelste ronde was zelfs sneller dan de snelste ronde van de winnaar. Het was wat dat betreft jammer dat hij zijn race vanaf P11 moest starten. Daarna verliep het begin van de race ook niet helemaal zoals gewenst.

Ralph: “Bij de start moest ik uitwijken. Daardoor zakte ik terug naar de twintigste plek. Ik had in eerste instantie niet eens echt door dat ik zover was teruggezakt. Ik was gewoon aan het rijden en haalde veel mensen in. Ik reed nog steeds een beetje bij de mensen in de buurt tussen wie ik gestart was. Het viel daardoor niet op. Heel gek.”

Mika van de Pavert en de jagende Ralph komt eraan

In zijn geweldige opmars passeerde Ralph ook zijn broertje Mika, die zelf zevende werd. Uiteindelijk reed de ontketende Ralph dus razendknap naar plek drie. “Als ik die slechte start niet had gehad, had ik nog weleens willen zien wat er gebeurd was. Ik was bijna twee seconden sneller dan de nummer twee in het laatste rondje. Als we nog een rondje meer hadden gehad, had ik hem misschien nog kunnen pakken.”

Hopelijk kan Ralph zijn goede vorm van Eindhoven in de komende races opnieuw tonen. Daarvoor krijgt hij komend weekeinde al de kans. Dan rijdt hij de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. “Dat wordt een lastig weekend, want vrijdag heb ik examens. Daardoor kan ik zaterdag pas instappen terwijl de kwalificatie al om 10.00 uur is. Ik ben benieuwd!”

Ralph van de Pavert bedankt zijn vader, scott Swart, SR Solutions en Jacco van Dijk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS