Karting • GK4 Kartseries

Twee titels en een podium: superseizoen voor Bart Ploeg! Op naar de WSK in Italië!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 december 2016 14:21

EINDHOVEN - Kampioen in de Mini 60cc Parilla van het GK4-kampioenschap, winnaar van de KNAF Cup in dezelfde categorie en de derde plaats in het eindklassement bij de Mini Junioren: Bart Ploeg heeft wat je noemt een topseizoen achter de rug! De tienjarige karter uit Heijningen werd zondag bij Indoor Karting Hezemans in Eindhoven gehuldigd voor zijn topprestaties in 2016 en kon zo alweer een mooie beker in ontvangst nemen.

Bart Ploeg wint

“Ik ben blij dat ik twee keer kampioen ben geworden”, zei Bart, die racet op een CRG-kart in het team van Keijzer Racing. “En ik ben in alle kampioenschappen waaraan ik heb meegedaan op het podium geëindigd. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Aan het begin van een seizoen is het altijd afwachten hoe goed je tegenstanders zijn. Maar het ging goed!”

Dat Bart beide titels won, kan geen toeval meer zijn. De jonge rijder van Keijzer Racing is een talentje. Vorig jaar won hij alle clubwedstrijden in Strijen en ook op landelijk niveau is hij dus een topper. Dat demonstreerde hij op overtuigende wijze tijdens de races op het kartcircuit van Spa-Francorchamps toen hij de dagoverwinning voor zich opeiste, maar het mooiste was misschien wel zijn regenrace in Genk.

Op het kletsnatte Belgische asfaltlint snelde hij destijds van de vijftiende (!) plaats naar de winst. En verder bewaart Bart natuurlijk goede herinneringen aan het laatste raceweekeinde van het seizoen waarin hij kampioen werd. Het was loon naar werken, want ook al is de sympathieke Brabander nog jong, hij leeft voor zijn sport. “Ik ga twee keer per week naar de sportschool voor conditietraining. Ik doe ook aan hardlopen. En elk weekend dat ik niet hoef te racen ga ik twee dagen trainen met de kart.”

Bart is sinds zijn zevende bezig met de kartsport. Dat heeft alles te maken met dat ene familie-uitje op de indoorkartbaan van Roosendaal. “We gingen voor de lol karten en het ging meteen goed. Ik vond het ook hartstikke leuk. De baanbeheerder vroeg of ik een kartcursus wilde doen en dat heb ik gedaan. Het wedstrijdje aan het eind van die cursus heb ik toen gewonnen.” Bart ging al snel ook op buitenbanen rijden om het echt serieuze racen onder de knie te kunnen krijgen. “Ik vind buiten rijden ook veel mooier”, zei hij. “En ik wil als het kan zo hoog mogelijk komen in de autosport, dus dan moet je wel. Ik hou van snelheid, van hard rijden, van competitie en winnen.”

Bart Ploeg met teambaas Willemjan Keijzer

Zo kwam hij dus bij racen uit. Want voetbal, wat hij ook ooit heeft gedaan, vond hij maar niks. “Het was de hele tijd maar achter de bal aan lopen en ’s avonds trainen.” Nee, dan de kick van het racen, wil Bart maar zeggen. De kick van het rijden en strijden op hoge snelheid, het gevoel dat je krijgt als je een ander inhaalt. Een topsport als karten betekent heel veel plezier, weet hij. Ook al krijg je ook weleens met teleurstellingen te maken. “Maar meestal kan ik me daar goed overheen zetten. Alleen als iemand me van de baan rijdt, kan ik wel even boos worden.”

Hij is sowieso een fanatiek jongen, en dicteert vaak het tempo vooraan. Toch is het nog even afwachten of dat komend jaar ook weer het geval zal zijn, want hij gaat overstappen naar een hogere klasse. Zo gaat hij WSK Masters Series in Italië rijden. En verder de IAME Benelux Cup. Het wordt dus weer een spannend seizoen. Maar Bart is er niet bang voor, integendeel: “Ik heb er heel veel zin in!”

Bart wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: PK Trucks, DGV Texaco, DBS Bandenservice, Kersten Bergingsbedrijf en Keijzer Racing. Verder bedankt hij zijn vader, tevens zijn monteur, en zijn moeder voor al hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS