Karting • GK4 Kartseries

Bart Ploeg sluit superjaar af met verdiend kampioenschap: "Afscheid nemen met een titel is heel mooi"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 november 2017 17:50

GENK, België - Bart Ploeg is de IAME Mini-Parilla 60cc klasse duidelijk ontgroeid. Bij de vorige GK4-race in Spa Francorchamps won het 11-jarige racetalent uit Heijningen alle drie de races, bij de slotrace in Genk deed hij dat nog eens dunnetjes over. In totaal won Ploeg dit seizoen twaalf van de achttien GK4-races. De jonge karter zal de Mini's dan ook snel verlaten en uit gaan komen in het OK Junioren. "Het ging het laatste weekend echt heel goed. Het is een kwestie van goed voorbereiden, veel trainen en scherp zijn. Ik ben erg blij met het kampioenschap."

Mini kampioen GK4 Bart Ploeg

Ploeg komt dit seizoen uit voor het team van Keijzer Racing. Eerder dit jaar won hij Genk al een race in het Europees Kampioenschap IAME X30. Verder was hij succesvol in de IAME KNAF Cup en GK4 Kartseries. "Ik denk dat ik dit jaar in totaal twintig van de dertig manches heb gewonnen, maar ik weet het niet zeker", zegt de ambitieuze coureur die 2,5 jaar geleden begon met karten tijdens een familiedag op de kartbaan in Dordrecht. "Volgend jaar rij ik in de OK Junioren en dat is wel een stapje hoger dan dit. Het niveau is hoger en dus wil ik beter worden.”

Bovendien houdt de promotie in dat Ploeg op het hoogste niveau in Europa gaat meedoen. “Uiteindelijk wil ik ook op dat niveau wedstrijden winnen. Bij de trainingen krijg ik veel tips. Ik wil vooral veel rijden en veel leren."

De sterke prestaties begonnen in Genk al bij de natte en koude trainingen op vrijdag. Bart doet de sport samen met zijn ouders. Zijn moeder Marielle is zijn grootste fan en zijn vader Arjan begeleidt Bart als monteur, zodat hij zich optimaal kan voorbereiden op de race. "Samen met mijn vader hebben we de kart zo optimaal mogelijk proberen af te stellen. Ik voelde me als een vis in het water. Zaterdag pakte ik de pole position en zondag ben ik drie keer als eerste gestart en drie keer als eerste geëindigd. Ik ben hier enorm trots op. Het is ook echt leuk om dit samen met mijn vader en moeder te doen. Hierdoor hebben we een hele goede band opgebouwd."

Bart Ploeg wint

Ondanks zijn overwinningen en titels heeft Ploeg dit jaar ook leren incasseren. "We hebben veel mooie momenten gehad dit jaar, maar ook een paar mindere momenten als je niet wint of uitvalt. Ik heb vooral veel geleerd dit jaar en we hebben veel gewonnen. Afscheid nemen met een titel is dan ook heel mooi." Volgend jaar volgt het OK Junioren en wie weet wat er nog in het vat zit. "Het is weer een stapje hoger en een nieuwe uitdaging. Ik heb er veel zin in."

Bart bedankt zijn ouders Arjan en Marielle, Willemjan Keijzer van Keijzer Racing en sponsors PK Trucks en DBS Banden Service.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS