Karting • Chrono

Xavi Radecke dendert in Kerpen naar eerste overwinning ooit in NK 4-takt! "Helemaal uit mijn dak"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2024 09:46

KERPEN – Met de pole in de kwalificatie en de winst in race twee en race drie blikte Xavi Redecke zondag terug op een sublieme derde ronde van het NK karten voor viertaktkarts. Op het circuit van Kerpen denderde de snelle coureur uit Bergen op Zoom op overtuigende wijze naar de dagzege in de Parolin Rocky F1-klasse. Het was zijn eerste overwinning in het NK ooit.

Xavi Radecke met zijn vader en coach Calvin de Groot

“Ja, dit is het mooiste weekend”, luidde Xavi’s logische antwoord, kort nadat ook de derde race een prooi was voor hem. “Toen ik wist dat ik ook het dagklassement had gewonnen, ging ik helemaal uit mijn dak.”

Dat hij snel was op de Duitse piste – waar F1-grootheden Michael Schumacher en Sebastian Vettel ooit de basis van hun carrière legden – kwam niet helemaal onverwacht, zei de snelle Brabander. “We wisten wel dat we goed zaten op dit circuit, dat we snel waren. We hadden hier al best vaak getraind en veel geleerd. We hadden de afstelling dan ook best snel gevonden en we gingen als een trein. In de kwalificatie hadden we polepositie gepakt. Dat is altijd een lekker begin.”

Zijn minste resultaat in Kerpen was een nog altijd uitstekende P2. In race één werd hij rijdend op kop in de laatste ronde nog ingehaald door zijn teammaatje Ashneel Ramautar. In de tweede race waren de rollen evenwel omgedraaid. “Ik ging buitenom in bocht twee. Ik zette de kart naast die van hem. Daarna pakte ik hem in de binnenbocht van bocht drie.”

Tijdens de rest van de race moest Xavi zijn plek verdedigen en dat lukte. Zo kwam het talent uit Bergen op Zoom als eerste over de finishlijn. “Dat gaf een echt lekker gevoel. Ik mocht nu als eerste starten voor de laatste race. Dat was ook weer lekker. Het was gewoon samen rijden en in de laatste ronden battelen. Daarna heb ik goed verdedigd en mijn teammaatje achter me gehouden.”

Zo was ook de tweede racewinst van het weekeinde binnen en daarmee de dagzege. Een klinkend succes in het NK en dan te bedenken dat Xavi pas twee jaar geleden voor het eerst in een wedstrijdkart stapte. “Ik reed mijn eerste rondjes op het circuit van Strijen. Het was wel even wennen. Het waren ook lastige omstandigheden, want het was een beetje nat. Aan het eind van de dag vond ik het heel leuk. We deden het vaker, ik slaagde voor mijn kartexamen en mocht meteen in mijn eerste jaar het NK rijden.”

De wens om te gaan karten kwam door Max Verstappen. “In 2021 zag ik dat Max heel goed ging. Toen wou ik dat ook. Ik begon eerst met huurkarten. Dat was in Delft bij Race Planet. Het was gewoon leuk. Ik reed best snel. Toen besefte ik: ik vind dit echt leuk. Vooral de snelheid en dat je de snelste wil zijn. Karten vraagt ook veel van je.”

Xavi Radecke wint NK in Kerpen

Wel, de sport lijkt hem op het lijf geschreven, getuige ook zijn resultaat in Kerpen van afgelopen weekeinde. Zijn seizoen begon al uitstekend. Want Xavi won allebei de Winter Cups, die in Zwolle en die in Eindhoven. Wat is eigenlijk zijn ambitie? Xavi: “Autocoureur worden natuurlijk! Kampioen worden, dat is mijn doel!”

Xavi bedankt zijn vader en moeder en zijn opa’s en oma’s, zijn teammaatje Ashneel Ramautar en Calvin de Groot.

Wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Workx bouw- en timmerwerken en Olympus Bouw.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS