Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Josef Newgarden verschalkt Ericsson, wint bloedstollende Indy 500! Veekay op P10

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 mei 2023 20:10

Josef Newgarden won een spectaculaire Indy 500. De Amerikaanse tweevoudig IndyCar-kampioen van Penske haalde in de laatste ronde Marcus Ericsson in voor de belangrijkste overwinning uit zijn carrière. Santino Ferucci eindigde op P3. Rinus van Kalmthout kende een race met twee gezichten en kwam als tiende over de streep.

Josef Newgarden Indy 500

De 22-jarige Hoofddorper behield bij de start van de race zijn tweede positie, en reed vanaf de derde ronde aan de leiding. De Indy 500 als het ware uit twee fases. De eerste en de laatste honderd rondjes. In het eerste deel van de race is het belangrijk om banden te sparen en benzine te sparen. Daarom zegt de leiding op dit moment nog niets. Van Kalmthout gaf de leiding dan ook al snel terug aan pole sitter Alex Palou.
Van Kalmthout zoekt in de 28e ronde de pitlane op. Zijn concurrenten zoeken ook rond die tijd de pitlane op. Zo duikt Alex Palou twee ronden eerder de pitlane in en Felix Rosenqvist twee ronden later.

Katherine Legge warmt haar achterbanden in de pitlane flink op, maar heeft zoveel wheelspin dat ze haaks links af de pitmuur in knalt. Het is geen harde klap, maar het zorgt voor flinke problemen aan de auto van de snelle dame. Na vijftig gereden ronden hebben we nog geen caution gezien en zijn er officieel nog geen uitvallers, even later gooit Legge de handdoek in de ring en geeft ze op.

Als we op de helft zitten rijdt Veekay op P8, maar crashte hij in de pitlane met Alex Palou. de Spanjaard duikt in de 62e ronde van de wedstrijd naar binnen voor zijn tweede pitstop. Rinus van Kalmthout zoekt de pitlane in de 65e ronde op. Felix Rosenqvist duikt enkele ronden na de Nederlander de pitbox in en heeft een hele goede stop, hierdoor komt hij voor Veekay en Palou weer op de baan. Veekay neemt geen grote risico’s en laat zich inhalen door Patricio O’Ward.
RC Enerson valt in de tachtigste ronde van de race uit, maar geeft bij de crew van NBC aan dat hij ontzettend dankbaar is voor de mogelijkheden die hij heeft gekregen van zijn team. Zij reden anderhalve week geleden hun eerste meters op de oval.

In de 91e ronde krijgen we de eerste caution. Sting Ray Robb crashte in de vierde bocht van de ronde en kwam midden op de baan stil te staan. Hij kwam heel licht in aanraking met de bolide van Graham Rahal.

In de 95e ronde duikt iedere coureur uit de lead lap de pits in. De Nederlander rijdt met veel te veel wheelspin weg en knalt tegen de auto van Alex Palou aan. Van Kalmthout laat via de boardradio horen dat hij geen schade voelt.

Hij ontvangt een drive through penalty voor het incident en valt ver terug. Met nog vijftig ronden te gaan ligt hij op de zeventiende positie. Een overwinning wordt op dit moment nog lastig, maar niet onmogelijk. Marcus Ericsson, de winnaar van vorig jaar, ligt aan de leiding van de wedstrijd. Hij houdt Josef Newgarden, Felix Rosenqvist, Alexander Rossi en Patricio O'Ward achter zich.

In de 151e ronde van de wedstrijd crasht voormalig Formule 1-coureur Romain Grosjean uit de race. Dit zorgt voor de tweede caution van de dag. Een deel van het veld duikt al snel naar binnen voor een pitstop, Van Kalmthout is daar één van.

In de laatste vijftig ronden waren er drie cautions, waarvan twee in de laatste tien ronden. Met nog één ronde werd de race herstart en haalde de Amerikaan zijn Zweedse concurrent in voor de overwinning. Newgarden is de eerste Amerikaan sinds Alexander Rossi die de race wint. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS