Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Job van Uitert op jacht naar Rolex-horloge: "Het scheelt dat ik al vaker met Giedo van der Garde heb gereden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 januari 2023 10:01

Job van Uitert mag weer doen waar hij goed in is: komend weekend rijdt de 24-jarige Nederlander zijn eerste autorace van 2023. Op de Daytona International Speedway poogt Van Uitert de fameuze 24-uurswedstrijd op zijn naam te schrijven. Naast eeuwige roem kan de talentvolle twintiger daarnaast een mooi cadeau verdienen: de winnaar wordt immers beloond met een Rolex-horloge.

Job van Uitert 24U Daytona


Na een puik seizoen in de European Le Mans Series, waarin Van Uitert zes racedeelnames om wist te zetten in liefst vier podiumfinishes en een prachtige tweede plaats in het eindklassement, werd de jonge Brabander door het team TDS Racing uitgenodigd om deel te nemen aan de seizoensopener van het nieuwe jaar. Officieel is de 24 uur van Daytona een wedstrijd om het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, maar omdat er voor de langeafstandsrace een extra rijder is benodigd werd Van Uitert benaderd om de Atlantische Oceaan over te steken.

Voor Van Uitert is het niet zijn eerste deelname aan de 24 uur van Daytona, al zal hij aanstaande zaterdag wél zijn eerste racemeters afleggen op het legendarische circuit. Dat komt omdat Van Uitert in 2021, toen hij zou debuteren, vanwege de fout van één van zijn teamgenoten niet aan het racen toe kwam.

Voorafgaand aan de editie van 2023 ziet het er goed uit voor Van Uitert, die de roodgele #35-bolide van TDS Racing deelt met Giedo van der Garde, Josh Pierson en François Heriau. De laatstgenoemde, een Franse coureur met een zogenaamde bronzen licentie, moest tijdens het afgelopen trainingsweekend de wagen kwalificeren. Heriau plaatste de TDS-bolide op een uitstekende tweede stek, waardoor het kwartet van de #35 de endurancerace vanaf de voorste startrij mag aanvangen.

Van Uitert en consorten participeren in de LMP2-klasse. In die minicompetitie nemen tien van de 61 inschrijvingen deel. LMP2-teams maken allen gebruik van dezelfde Oreca 07-wagen, die voortgestuwd wordt door een V8-motor van Gibson. De LMP2-deelnemers zijn verplicht om viertallen in te zetten waarbij minstens één coureur over een zogenaamde bronzen licentie beschikt, en eentje over een zilveren. Daaraan wordt binnen Van Uiterts team voldaan middels de aanwezigheid van Heriau en Pierson. Van Uitert heeft zelf een gouden licentie.

Ook al duurt een 24-uursrace bijzonder lang en zijn de teams binnen de LMP2-klasse aan elkaar gewaagd, vormt de tweede startplaats houvast voor een goed vertrouwen in het verloop van de langeafstandswedstrijd. Wat betreft snelheid doet de coureur met de bronzen licentie immers niet onder voor de absolute top van de LMP2-competitie.

“Het ziet er goed uit”, laat Van Uitert na de laatste trainingen vanuit de Verenigde Staten optekenen. “Onze wagen is duidelijk sneller geworden na het kwalificatieweekend en het voelt over de gehele breedte net iets beter aan. De longruns, hier uiteraard van levensbelang, zijn snel en mijn teamgenoten rijden zeer constante rondetijden.”

“De teaminterne sfeer binnen TDS Racing is ontzettend goed en dat betaalt zich uit op de baan. Ons team neemt deel met twee wagens en met de vier coureurs van de zusterbolide kan ons kwartet goed opschieten. Bovendien scheelt het dat ik al vaker met Giedo van der Garde heb gereden. Ik weet wat ik van hem kan verwachten en zodoende zitten wij heel snel op één lijn.”

“Voorafgaande aan een 24-uursrace kan je nooit met zekerheid zeggen wie op welke plaats finisht, daarvoor is de LMP2-klasse veel te competitief. Bovendien heeft elke langeafstandsrace zijn eigen verhaal, waardoor je constant open moet staan voor verandering en initiatief. Ik denk dat we met het #35-team van TDS Racing beschikken over een sterk totaalpakket en heb er daardoor geloof in dat wij zondagmiddag met een Rolex aan de haal kunnen gaan.”

De Rolex 24 op de Daytona International Speedway begint zaterdagavond (Nederlandse tijd) om 19.40 uur en duurt logischerwijs precies een dag. Zodoende wordt er rond dezelfde tijd gefinisht op zondagavond. De wedstrijd is in Nederland live te volgen via Ziggo Sport Racing en het online kanaal IMSA TV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS