Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Indy 500: met een doffe klap kwam er een einde aan de aspiraties van Rinus van Kalmthout: “Ik baal als een stekker”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2022 12:44

Met een doffe dreun in de safer barrier bij het uitkomen van bocht twee is de memorabele meimaand 2022 voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout tot een onprettig einde gekomen. De 21-jarige Nederlander viel tijdens de Indianapolis 500 na 38 van de 200 ronden uit vanwege een crash.

Rinus van Kalmthout


Als één van de topfavorieten had VeeKay op zondagmiddag (lokale tijd) mogen beginnen aan de 106de editie van de legendarische race op de Indianapolis Motor Speedway, de zesde wedstrijd van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022. De talentvolle twintiger had zich tijdens de kwalificatiesessies van vorig weekend naar een razend knappe derde positie getraind en mocht zich bovendien de rapste Chevrolet-coureur noemen. Gezien VeeKays erkende strijdlust leek een overwinning binnen de mogelijkheden te liggen.

VeeKay, die tijdens zijn derde deelname aan de Indianapolis 500 achter het stuur van de compleet oranje gekleurde #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet mocht stappen, kon in de beginfase van de Indy 500 wedijveren met koplopers Scott Dixon en Alex Palou. Na de eerste serie pitstops kon de inwoner van Fort Lauderdale zich eenvoudig handhaven in de top drie, om zich snel langs Dixon naar de tweede stek te werken.

Daarna hield het helaas op. Kort na het ingaan van de 39ste ronde van de wedstrijd kwam de achterkant van VeeKays bolide los bij het insturen van de tweede van vier bochten, waarop de wagen van Ed Carpenter Racing achterwaarts richting de muur vloog. VeeKay kon een onzachte aanraking met de omheining niet afwenden en crashte hard. De jonge Nederlander kon gelukkig op eigen kracht uitstappen en heeft geen kwetsuren overgehouden aan de pittige klap.

“Ik baal als een stekker”, laat VeeKay vanuit de Verenigde Staten optekenen. “Het was lastig vandaag, de baan had niet zoveel grip als vorig weekend en daarop moesten wij anticiperen. In de beginfase kwam ik goed mee. De wagen was goed en ik ben ervan overtuigd dat wij voor de topklasseringen konden vechten. Helaas verloor ik de achterkant bij het insturen van Turn 2.”

Rinus Veekay van Kalmthout

“Er is niet veel wat ik anders had kunnen doen. Ik werd verrast door een moment van overstuur en was de wagen kwijt voor ik er erg in had. Voor nu wil ik met het team kijken wat er precies is gebeurd, voor ik een hard oordeel geef van wat ons een mooie klassering heeft gekost. Het doet pijn om het merendeel van de wedstrijd als toeschouwer te bekijken, maar ik ben Ed Carpenter Racing, Team Chevy en Todd Ault van BitNile dankbaar voor deze bijzondere meimaand.”

“Mijn doel is om de Indianapolis 500 te winnen en ik heb dit jaar voor de derde keer veel ervaring opgedaan om dat doel te verwezenlijken. De Speedway kiest haar eigen winnaar en vandaag was ik dat niet, maar ik ga er alles aan doen om dat in de toekomst wel te zijn.”

Het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 wordt komend weekend vervolgd met een wedstrijd op het stratencircuit van Belle Isle Park, wanneer de Chevrolet Detroit Grand Prix op het programma staat. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal er in Michigan slechts één race worden verreden. Aanstaande zondag 5 juni wordt er rond 21.30 uur Nederlandse tijd gestart. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS