Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

INDY 500: kan Rinus van Kalmthout in de voetsporen treden van Arie Luyendyk?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 mei 2023 05:03

VeeKay en de Indianapolis Motor Speedway: het is een ijzersterke combinatie. Voor de vierde keer in vier deelnames mag Rinus �VeeKay� van Kalmthout bij de Indianapolis 500 vanaf een van de vier voorste startrijen vertrekken. Dankzij een uitstekende kwalificatierun op zaterdag heeft de Nederlander zich geplaatst voor de Fast Twelve shoot-out op zondag. Al sinds zijn eerste bezoek aan de legendarische oval in het gelijknamige Indianapolis, Indiana, rijgt de talentvolle 22-jarige puike prestaties aaneen. VeeKay won zijn eerste race in de NTT INDYCAR SERIES op de Road Course van het IMS, noteerde zijn naam in de geschiedenisboeken als snelste tiener ooit en mocht al tweemaal, als jongste coureur ooit, vanaf de voorste startrij vertrekken voor The Greatest Spectacle in Racing.

Rinus van Kalmthout


Voor de zesde wedstrijd van het IndyCar-seizoen 2023 worden, zoals traditioneel ruim van tevoren, dit weekend de kwalificaties afgewerkt. Als vanouds zijn de allesbepalende tijdtrainingen voor de Indianapolis 500 onderverdeeld in meerdere sessies, waarbij verschillende schiftingen worden gemaakt. Er zijn 33 startplaatsen beschikbaar, waarbij de snelste twaalf na de eerste sessie op zaterdag terug mogen komen voor een tweede sessie op zondag. De beste zes uit die tweede sessie strijden vervolgens in de derde sessie om de felbegeerde poleposition.

Na een lastige start van het seizoen, waarin VeeKay meerdere tegenslagen moest verwerken omdat werkgever Ed Carpenter Racing moeite ondervond om haar racewagens op snelheid te krijgen, wist de jonge Nederlander dat de vermaarde Speedway van Indianapolis het tij, vanwege de goede ervaringen uit het verleden, kan doen keren. De coureur van de #21 BitNile Chevrolet stelde niet teleur tijdens de eerste dag van kwalificaties: hij noteerde een zeer indrukwekkende vierde tijd en plaatste zich zodoende eenvoudig voor de Fast Twelve-sessie op zondag.

In zijn kwalificatierun, waarbij de IndyCar-coureurs verplicht vier achtereenvolgende ronden moeten rijden, reikte VeeKay tot een waanzinnig gemiddelde van liefst 233,395 mijlen per uur, oftewel 375,613 kilometer per uur. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar was daarmee over vier ronden op snelheid slechts negenhonderdste van een seconde langzamer dan nummer twee Alexander Rossi. Het verschil met de derde plaats van Alex Palou was nog minimaler: over tien mijlen (zestien kilometer) bleek Palou ��n duizendste van een seconde sneller dan VeeKay.

VeeKays teamgenoten van Ed Carpenter Racing, naamgever en teambaas Ed Carpenter en Conor Daly, reikten respectievelijk tot een dertiende en een zestiende plaats. Zowel Carpenter als Daly is zodoende uitgeschakeld voor het verdere verloop van de Indy-kwalificatie, maar beiden staan ruimschoots binnen het competitieve middenveld voor de Indy 500 van volgende week zondag.

Kort na zijn fenomenaal snelle kwalificatierun liet VeeKay zijn licht schijnen over de vier ronden op topsnelheid. �Het ging erg goed�, vertelt de Nederlandse ECR-coureur. �Na de goede trainingsresultaten had ik stiekem wel verwacht bij de snelste twaalf te staan, maar om er dan ook daadwerkelijk tussen te komen geeft uiteraard een heel goed gevoel. Chevrolet heeft haar zaken goed voor elkaar en op Ed Carpenter Racing kan ik op deze oval altijd rekenen.�

�Veel coureurs zijn na hun eerste run nogmaals naar buiten gegaan, maar wij zagen daar geen meerwaarde in. We hadden onze vierde tijd nog een beetje scherper kunnen stellen en wellicht daarmee wat posities gewonnen, maar aangezien de omstandigheden tijdens de Fast Twelve totaal verschillend zijn aan die van zaterdagmiddag, vonden wij het de onnodige risico�s niet waard. Er kan zondag nog wat downforce af, dus ik kan nog sneller.�

�McLaren en Ganassi zijn met elk vier bolides door naar de beste twaalf. Ik ben de enige ECR-coureur en dat kan een nadeel zijn, omdat wij enkel de data van mijn wagen hebben, terwijl de concurrentie vier ijzers in het vuur heeft. Toch acht ik een plaats bij de beste zes mogelijk, ook omdat me dat in de vorige drie jaren telkens is gelukt. We gaan het zien, ik heb er zin in�, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het kwalificatiegeweld voor de 107th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge wordt vervolgd op zondagavond (Nederlandse tijd) met de Last Chance Qualifying voor coureurs die op zaterdag minder competitieve tijden reden. Daaropvolgend vinden de Fast Twelve en de Fast Six-sessies plaats: voor de Fast Twelve heeft VeeKay een startbewijs veroverd dankzij zijn prestaties van zaterdag, voor de Fast Six kan hij zich door middel van vier snelle ronden in de Fast Twelve plaatsen.

Kan Rinus van Kalmthout volgende week in de voetsporen treden van Arie Luyendyk?

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS