Rally

Gert-Jan Kobus en Martin Nortier winnen de Rocar-Tech Twente Rally

Uitgegeven door Peter Vader • 23 oktober 2023 11:51

Gert-Jan Kobus stond voor de eerste keer dit seizoen aan de start van een rally in Nederland. Toen hij zaterdagmiddag zijn plannen duidelijk maakte, leek hij wel erg ambitieus: "Ik kom om te winnen. Of het lukt, dat zien we zondag, maar we gaan in elk geval met die ambitie van start." De jongere broer van tweevoudig Nederlands rallykampioen Hermen hield woord. Zaterdagavond, toen de voltallige top op regenbanden van start ging op een droog parcours, moest Kobus nog even in het ritme komen, al zette hij op de tweede proef al een snelste tijd op de tabellen. Bjorn Satorius sloot de eerste dag als leider af, maar de Duitser ging zondagochtend op de tweede proef van de Rocar-Twente Rally al van de baan, op exact dezelfde plaats als Jasper van den Heuvel.

Rocar-Tech Twente Rally Gert-Jan Kobus

Gert-Jan Kobus nam de leiding over en zou die niet meer uit handen geven. Uiteindelijk zou Stig Andervang nog tweede worden, voor Ingo ten Vregelaar, die zijn thuisrally met een brede smile kon afsluiten na een erg ongelukkige start. "Vanochtend lagen de proeven er nat bij. Ik had regenbanden en banden voor droog weer kruiselings gemonteerd, maar dat was geen goed idee. Toch kon ik de leiding nemen omdat Stig Andervang op de rondkoers erg veel tijd liet liggen. In de tweede ronde kon ik mijn voorsprong uitbouwen en in de laatste ronde heb ik gecontroleerd. Dit is een mooie zege. Waarschijnlijk de laatste met deze Skoda, want de auto staat te koop," besloot Gert-Jan Kobus.
Stig Andervang sloot de wedstrijd af op een mooie 2de plaats op 51" van de winnaar: "Daar ben ik heel blij mee, want deze Skoda heeft een gravelophanging en we rijden bijna nooit met nieuwe banden. Op het industrieterrein vond ik mijn draai niet, maar Annemieke heeft me goed genavigeerd," lachte Andervang die zijn... 29ste rally van het seizoen reed.

Omdat Kevin van Deijne, kersvers Nederlands kampioen, op de laatste doortocht op de rondkoers een ronde te veel reed, werd Ingo ten Vregelaar nog verrassend derde in zijn thuisrally. Daar had de man uit Delden niet meer op gerekend: "Nee, ongelofelijk. Toen we zaterdagavond de transmissie achteraan braken, wilde ik opgeven. Ik heb amper geslapen, maar vanochtend kon het team de aandrijfas meteen vervangen, met dank aan Wevers Sport voor de hulp. Daarna voelde de auto super aan en klommen we terug in het klassement. Met drie snelste tijden, ben ik supertevreden! We hebben weer veel progressie gemaakt."
Kevin van Deijne eindigde op de vierde plaats, nadat hij op de voorlaatste proef nog 3 minuten liet liggen door een ronde te veel te rijden. "Ach, weet je, we zijn Kampioen van Nederland en daarmee hebben we ons hoofddoel behaald. Dit was gewoon niet onze rally. Zaterdagavond een verkeerde bandenkeuze, vanmiddag lek op de rondkoers en nu een rondje te veel door een misverstand. Volgende keer beter."

Stefan Ter Reehorst, genavigeerd door broer Robbert, eindigde op een onverhoopte 5de plaats met de Ford Fiesta Rally2. Een knappe score in hun tweede wedstrijd met de Ford. Martin van Iersel werd 6de met zijn Hyundai, maar slechts 0"2 voor Gerard Tijink, die steeds meer vertrouwen kreeg in de VW Polo Rally2. Edwin Wils, 8ste algemeen met zijn Mitsubishi, was deze keer de snelste van de nationale rijders, voor Yannick Vrielink, die twee keer een steun van de versnellingsbak brak, waardoor hij de strijd voor een plaats in de Top 5 moest staken. Maar, Vrielink mag vanavond wel zijn nationale titel vieren. En de top 10 werd afgesloten door spektakelman Edwin Wolves in zijn gekende Opel Kadett.

Rocar-Tech Twente Rally winnaars overall

Bas van Kamperdijk wint de Wim Luijbregts Historic Rally
In Historic ging Antoine Biesheuvel zaterdagavond als uitgesproken favoriet van start met zijn BMW M3 E30 made by MATS, maar in het donker en op de gladde proeven van Zeldam en Bentelo werd de leider in het kampioenschap verrast door de snelle start van Bas van Kamperdijk. Met de Porsche 911 SC die eerder door wielerkampioen Tom Boonen werd bestuurd, sloot Bas van Kamperdijk de eerste avond als leider af. Zondagochtend in de eerste ronde reageerde Antoine Biesheuvel, maar een foutje op de rondkoers besliste de wedstrijd.

"Ons strijdplan klopte volledig," lachte winnaar Bas van Kamperdijk. "Ik wist dat ik met de Porsche in het donker mijn slag moest slaan, want op het industrieterrein zou de M3 sneller zijn. Ik ging wel rond bij de eerste doortocht op de Arena, maar Antoine vergiste zich en reed een ronde te veel. Daarna had ik een ruime voorsprong. Een Porsche 911 is altijd mijn droomauto geweest. Met de Porsche deze rally winnen en heerlijk dwars door de bocht gaan, dat maakt het nog mooier."

Antoine Biesheuvel werd na zijn foutje toch nog tweede, na een ultieme sprint in de laatste ronde. Voor Biesheuvel en navigatrice Saskia Bleijenberg was de tweede plaats voldoende om de Nederlandse titel te veroveren. "De titel, dat was ook ons hoofddoel vandaag. Na ons foutje werd het droger en de auto voelde super aan. Ik moest niet meer aanvallen, maar waarom inhouden als het gevoel goed is. Ik ben er toch voor gaan zitten en die tweede plaats maakt het extra mooi!"

Justin Hendriks werd erg knap derde algemeen met zijn Opel Ascona, na een prima openingsavond op zaterdag. Hendriks was trouwens de eerste leider in de wedstrijd. Coen Donkers had zondag nog even de ambitie om Biesheuvel af te houden, maar uiteindelijk was de Audi-rijder blij met zijn vierde plaats.

"Ik heb voor de laatste ronde nog even getwijfeld of ik nieuwe banden zou leggen. Dat heb ik toch maar niet gedaan, want Antoine Biesheuvel was duidelijk een man met een missie. Ik heb me lekker geamuseerd in deze wedstrijd, waarin ik in het begin te weinig ritme had om vooraan mee te strijden."

Wouter Koenderink, vijfde, is een tevreden organisator. "We hebben zelf een mooie wedstrijd gereden, al begonnen we zaterdagavond op de verkeerde banden, waardoor we meteen tijd verloren. Veel publiek, mooie proeven, een top 5 en straks nog een mooi feestje, mooi toch!," besloot Wouter Koenderink.

Rocar-Tech Twente Rally winnaars Wim Luijbregts Historic Rally

ocar-Twente Rally 2023 event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS