Formule 1

Gasly is 'genaaid' door Red Bull en 'Ome Marko': "In het begin kon je zien dat Marko af en toe een tikje wilde geven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2021 13:09 • Print artikel

AlphaTauri-coureur Pierre Gasly is 'genaaid' door Helmut Marko, zegt Christijan Albers, die vindt dat moederteam Red Bull 'respectloos' is in hoe ze zijn coureurs behandelt.

Pierre Gasly AlphaTauri F1


Sinds het vertrek van Daniel Ricciardo aan het einde van het seizoen 2018, heeft Max Verstappen drie teamgenoten gehad bij Red Bull. Hij begon met Gasly, die het twaalf races volhield, kreeg toen Alex Albon in de andere Red Bull en heeft nu Sergio Pérez naast zich bij het team uit Milton Keynes.

Gasly is degene van de drie die de laatste tijd de krantenkoppen haalt. De Fransman geeft openlijk toe dat hij niet blij is dat Red Bull hem over het hoofd heeft gezien voor een promotie naar 2022. In een gesprek met Canal Plus zei hij onlangs: "Ik vond dat ik op basis van dit jaar een betere kans had verdiend, maar het stoort mijn motivatie niet."

Albers vindt dat Gasly oneerlijk is behandeld door Red Bull en wees de motorsportadviseur van het team, Marko, aan. "Je hebt van die wurgcontracten bij Red Bull. De enige die niet zo'n contract heeft is Max Verstappen, maar de rest heeft gewoon een serieus probleem", zei hij tegen podcast De Telegraaf.

"Het is niet zo dat je kunt besluiten om ergens anders heen te gaan. Dan heb je oom Marko echt nodig. Als ik ga kijken naar de prestaties van Gasly die hij constant levert, maar ook kijk naar het leven buiten de Formule 1, dan zie je die frustratie dat hij zich genaaid voelt door Red Bull."

Maar niet alleen Gasly is volgens Albers oneerlijk behandeld door Red Bull, de Nederlander herinnert aan de stint van Daniil Kvyat bij het A-team. "Ik vind het echt respectloos hoe ze coureurs hebben behandeld", vervolgde hij.

Behouden door Red Bull voor het seizoen 2016, eindigde Kvyat op het podium tijdens de Grand Prix van China en een race later, na een race vol crashes tijdens de Grand Prix van Rusland, werd hij gedropt door het team.

"Dat is een man op het podium staat en de volgende race eruit wordt getrapt", zei hij. "Laten we eerlijk zijn, dat slaat helemaal nergens op. Dat is Helmut Marko, maar ze hebben er wel van geleerd."

"Ze zijn gestopt met druk zetten op Alexander Albon, ze hebben niet geprobeerd druk te zetten op Pérez, dus ze leren van hun fouten. Het was echt de ouderwetse, Oostenrijkse manier van Dr. Marko."

Een coureur die nooit het volle gewicht van Marko's toorn heeft gevoeld is Verstappen, waarbij Albers zegt dat de vader van de coureur, Jos, dat nooit zou toestaan. "Ik kan je één ding vertellen: bij Max kunnen ze dat niet doen. Dan hebben ze een probleem met Jos", verklaarde hij. "In het begin kon je zien dat Marko af en toe een tikje wilde geven toen Max in het eerste jaar bij Red Bull kwam. Nu zie je dat hij dat niet meer durft, die tijd is echt voorbij."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS