Rally

FOTO'S - Sebastien Ogier in de zevende hemel na triomfantelijke overwinning in Mexico + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 maart 2023 10:02

De Fransman staat op de eerste plaats in het WRC-rijdersklassement nadat hij bij de Rally México zijn zevende overwinning op rij behaalde. De loodzware wedstrijd op gravel bleek een ware beproeving voor rijders en materiaal. Sébastien Ogier voegde zondagmiddag nog een record toe aan zijn toch al indrukwekkende lijst van overwinningen, door de overwinning in de Guanajuato Rally México voor zich op te eisen. De Fransman, die aan de tweede rally van zijn parttime seizoen 2023 begon, klom met zijn zevende eindzege naar de top van de erelijst van het Noord-Amerikaanse evenement, een onderscheiding die hij eerder had gedeeld met zijn oude rivaal Sébastien Loeb.

WRC Rally Mexico podium
Zevende overwinning op rij voor Sebastien Ogier in de Rally Mexico!

Met een aanzienlijke voorsprong van 35,8 seconden in de laatste etappe was het een relatief eenvoudige zondag voor de Toyota Gazoo Racing-man. Hij onderhandelde de resterende vier snelheidsproeven met ultieme bekwaamheid en verzamelde maximale bonuspunten tijdens de laatste proef, de Wolf Power Stage. Hij bleef 27,5 seconden voorsprong behouden op Thierry Neuville en eindigde weer als winnaar van het evenement waar hij zijn FIA World Rally Championship-debuut maakte in 2008.

Sebastien_Ogier_Toyota_Yaris
Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

"De auto was geweldig dit weekend en het was het een foutloze rally voor ons en het team", zei Ogier, die nu drie punten voorsprong heeft op Neuville in het rijderskampioenschap. "Aangezien ik de volgende rally niet rijd, is het belangrijk om als eerste te starten op de weg daar en het was ook belangrijk om de punten voor het team te pakken", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Croatia Rally.

Thierry_Neuville_Hyundai
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Thierry Neuville’s strijdlustige geest achter het stuur van zijn Hyundai i20 N, zorgde ervoor dat fans op het puntje van hun stoel zaten terwijl hij meedogenloos vocht met Ogier's teamgenoot Elfyn Evans. Neuville begon de dag met een achterstand van 5,3 seconden en op de aandringende Welshman, die werd gehinderd door een gebogen draagarm. Het doorzettingsvermogen van de Belg wierp zijn vruchten af toen hij zijn rivaal in de finale inhaalde, met slechts vier tienden van een seconde eindigde hij als tweede in het algemeen klassement en dat zorgde voor een opwindend einde vormde van de vierdaagse wedstrijd.

Kalle Rovanperä had moeite om het tempo van het driekoppige trio te evenaren en nam genoegen met een eenzame vierde overall in zijn Toyota. De titelverdediger bleef verder wegrijden van Hyundai's Dani Sordo, die ruim een minuut later als vijfde eindigde.

Gus Greensmith Jonas Andersson Škoda Fabia RS Rally2Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2)

Het ruige grindterrein eiste zijn tol van een aantal van de leidende Rally1-teams, waardoor Gus Greensmith een machtige zesde plaats overall behaalde in zijn WRC2-specificatie Škoda Fabia RS Rally2. Achter hem stonden mede-merkgenoten Emil Lindholm en Oliver Solberg.

De negende plaats in het algemeen klassement was het beste dat Ott Tänak kon behalen, nadat een storing in de turbocompressor de M-Sport Ford Puma-coureur vrijdagochtend meer dan 14 minuten kostte, terwijl WRC2-ster Kajetan Kajetanowicz de Top-10 completeerde.

Ott Tänak en Martin Järveoja Ford Puma Rally1 HYBRIDOtt Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

De volgende WRC-rally is weer op asfalt bij de Croatia Rally van volgende maand, die plaatsvindt van 20 tot 23 april. Het evenement start vanuit de hoofdstad Zagreb.

Sébastien Ogier (Toyota Yaris Nr17) na afloop: “Het was een geweldig weekend en ik ben erg blij met deze overwinning. We kwamen hier met een duidelijk doel om deze rally te winnen. De auto was geweldig dit weekend; het was een foutloos weekend voor ons en een sterk weekend voor het team, dus bedankt aan hen om dit mogelijk te maken. Als je uiteindelijk 30 punten pakt, is het echt een perfect weekend. We hadden een hoog tempo wanneer we het nodig hadden, en ook geweldig management wanneer dat nodig was. Het is niet gemakkelijk als je zo'n gat moet dichten en ik denk dat vandaag (zondag, red.) de zwaarste lus van het hele weekend was. Ik kon het me veroorloven wat tijd te verliezen, maar het was belangrijk om gefocust te blijven. Ik voelde dat ik ervoor moest gaan in de Power Stage omdat ik van die etappe hou, en het is belangrijk om de punten te scoren, ook voor het team! Records en cijfers zijn altijd mooi en daar ben ik natuurlijk trots op, maar het belangrijkste voor mij is deze overwinning.”

Uitslag Rally México 2023:
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3h16m09.4s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +27.5s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +27.9s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m55.3s
5 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m58.8s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +12m31.5s
7 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +13m04.4s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +13m37.7s
9 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +15m19.6s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +15m56.6s

Event-poster-WRC-Mexico

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS