Rally

FOTO'S - Ott Tänak leidt de WRC-Guanajuato Rally Mexico na de openingssessie op donderdag

Uitgegeven door Peter Vader • 17 maart 2023 09:29

Mexico heeft het FIA World Rally Championship na twee jaar afwezigheid hartelijk welkom geheten, voor wat de eerste gravelronde van het seizoen 2023 is. Het evenement zal ook een grote test zijn voor de nieuwe generatie hybride aangedreven Rally1-auto's die vorig jaar zijn geïntroduceerd, met zijn grote hoogte, hoge temperaturen en rotsachtige wegen. Voordat de echte strijd van start ging, bood de shakedown van donderdagochtend in de heuvels boven León de teams een belangrijke kans om de prestaties van hun auto's op meer dan 2000 meter boven zeeniveau te controleren.

Guanajuato Rally Mexico Ott Tanak foto 1
Snelste tijden voor Ott Tanak in de openingsstages van de eerste dag

Ott Tänak, leider van het FIA World Rally Championship, verheugde de massa die donderdagavond naar het UNESCO-werelderfgoed Guanajuato-stadscentrum was gekomen, met het neerzetten van de snelste tijd op beide proeven van Mexico's rally-openende straatetappen. Met de eerste twaalf auto's die beide runs van de 1,12 km lange etappe in omgekeerde volgorde aflegden, genoot de Estse Tänak ervan om als laatste van de Rally1-auto's te vertrekken zijn voordat hij op vrijdagochtend als leider in de wedstrijd aan de nieuwe etappes begon. De 35-jarige legde de eerste etappe in zijn Ford Puma Hybrid Rally1 af in 58 seconden en was daarmee 0,8 seconden sneller dan regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä. Hij herhaalde deze prestatie minder dan een half uur later toen hij zijn Finse rivaal opnieuw versloeg en hij zijn voorsprong van de ene op de andere dag verhoogde tot 1,7 sec.

Guanajuato Rally Mexico Rovanpera
Kalle Rovanperä, Toyota

"Vandaag was een beetje voor de fun, morgen is het èchte werk", meende de Est aan het einde van de tweede run, nadat hij al had verwezen naar de ongelooflijke opkomst van fans na de openingsfase. “Als je hier aankomt is het gewoon een drukte van jewelste en rijd je in een tunnel van mensen. Het is iets héél anders - ze zijn echt heel gepassioneerd ... met al deze steun is het leuk."
Guanajuato Rally Mexico Esapekka Lappi HyundaiEsapekka Lappi, Hyundai

Esapekka Lappi genoot van zijn eerste volledige seizoen bij Hyundai en eindigde nog eens 0,5 seconde achter Rovanperä op de derde plaats, nadat het Finse duo tijdens de shakedown van donderdagochtend met de hoogste eer ging strijken. Lappi's Hyundai-teamgenoot Thierry Neuville was de volgende in het rijtje koplopers, waarbij de meest recente winnaar in Mexico, Sébastien Ogier, de top vijf afrondde als vijfde, achter het stuur van zijn Toyota GR Yaris Rally1.

Guanajuato Rally Mexico Elfyn Evans ToyotaElfyn Evans, Toyota

Ogier's teamgenoot Elfyn Evans kwam aan de finish op de zesde plaats, met een voorsprong van 0,1 seconde op Dani Sordo. Beiden maakten hun Mexicaanse debuut, Pierre-Louis Loubet in zijn Puma en Takamoto Katsuta in een Yaris eindigden de dag respectievelijk als achtste en negende.

Guanajuato Rally Mexico Elfyn Evans, Toyota

Emil Lindholm begon buiten de Top-12 en moest wat langer wachten om aan zijn avond te beginnen, maar de verdedigende WRC2-kampioen eindigde de avond en rondde de Top-10 af. De Fin koos ervoor om in een ouder model Škoda Fabia Rally2 evo te rijden en racete snel naar de kop van het WRC2-klassement. Hij had 1,6 seconden voorsprong op Nikolay Gryazin in vergelijkbare auto’s, terwijl Gus Greensmith, die zijn Škoda Fabia RS Rally2 debuteert, de Top-3 in de belangrijkste ondersteuningscategorie van WRC vervolledigt.

Stand na de eerste dag (donderdag):
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 1m54.2s
2 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1.7s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2.2s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2.8s
5 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.8s
6 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3.3s
7 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3.4s
8 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3.7s
9 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4.1s
10 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +6.1s

Guanajuato Rally Mexico fans

Guanajuato Rally Mexico Ott Tanak actie frontOtt Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Guanajuato Rally Mexico sfeer

Guanajuato Rally Mexico Sébastien OgierSébastien Ogier, Toyota

Guanajuato Rally Mexico sfeer colored houses

Event-poster-WRC-Mexico

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS