Rally

FOTO'S - Esapekka Lappi leidt met zijn Hyundai voor Sebastien Ogier in Rally México-thriller + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 maart 2023 15:50

Nadat het FIA World Rally Championship donderdagavond in spectaculaire stijl werd verwelkomd in Mexico tijdens de openingsstraatetappes in Guanajuato, voerde de route van vrijdag de teams de bergen boven de stad in voor een lus van drie etappes die elk twee keer werden gereden. De grote hoogte van die etappes – de Ortega-test klom naar het hoogste punt van het seizoen op meer dan 2700 meter boven de zeespiegel – in combinatie met temperaturen die de 30°C naderden. De ruwe grindwegen vormden een belangrijke nieuwe beproeving voor de nieuwste generatie Rally1-auto's.

Esapekka Lappi Janne Ferm Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDEsapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Esapekka Lappi hield het hoofd koel in de verzengende hitte van Guanajuato Rally México, om zesvoudig winnaar Sébastien Ogier van zich af te houden tijdens de dramatische openingsetappe van vrijdag. Ondanks dat verschillende van de leidende teams van het FIA World Rally Championship in de problemen kwamen op de slopende graveletappes in de bergen rond León, bleef Lappi uit de buurt van drama om voor Ogier de leiding te nemen in de eerste gravelronde van het seizoen. De Hyundai i20 N-ster leidde vanaf het begin, nadat hij de eerste plaats in de opener van de ochtend had veroverd. Maar Ogier, die vorig seizoen ironisch genoeg met Lappi wisselde bij Toyota Gazoo Racing, bleef hem op de hielen zitten, waarbij het duo een groot deel van de dag de snelste tijd wisselde.

Esapekka Lappi Janne Ferm Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDEsapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Het was echter Lappi's indrukwekkende prestatie in de tweede helft van de middag die het verschil maakte. Back-to-back etappezeges in Las Minas en Las Dunas gaven de Fin een broodnodige adempauze en, terwijl Ogier wat tijd terugkrabbelde in de Distrito Leon super special. Nog slechts 5.3sec was het verschil tussen het strijdende duo aan het einde van de wedstrijd. "Ik ben een beetje verrast, maar ik neem het zoals het is", glunderde Lappi. "Dit was waarschijnlijk een van de beste dagen uit mijn carrière. Ik heb altijd gehoopt dat ik aan de top zou kunnen vechten, maar om aan de leiding te gaan en tegen Séb te vechten was nooit in mijn gedachten. Ik dacht niet echt na over hoe deze dag zou verlopen, maar ik had er gewoon vertrouwen in dat ons tempo goed zou zijn."

Elfyn Evans Scott Martin Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Elfyn Evans Scott Martin Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Elfyn Evans vulde de laatste podiumplek in en eindigde op 24,8 seconden achter zijn Toyota GR Yaris-teamgenoot Ogier. Met temperaturen van bijna 30°C en hoogtes van meer dan 2750 meter was het een zware dag voor zowel de bemanning als de auto's, maar de worsteling van de Welshman bleef beperkt tot een gebrek aan tractie op sommige etappes.

null
Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Thierry Neuville werd 's ochtends gehinderd door een defect aan de hybride unit, gevolgd door een vastgelopen demper rechtsachter en een beschadigde aandrijfashoes in de middag. Hij zette hoe dan ook door en bereikte de nachtelijke stop 9,7 seconden achter het podium in zijn Hyundai.

Kalle Rovanperä Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDKalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Titelverdediger Kalle Rovanperä begon als tweede op de weg en werd zwaar getroffen door de wisselvallige omstandigheden. Als gevolg hiervan verloor de Yaris-coureur in bijna elke klassementsproef tijd en eindigde hij de vrijdag met 19,9 seconden achterstand op Neuville.

Ondertussen morste Dani Sordo ongeveer een minuut, toen hij door SS7 strompelde met schade aan de linker achterband van zijn Hyundai en hij terugzakte van de vierde naar de zesde plaats overall.

Sébastien Ogier Vincent Landais Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDSébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kampioenschapsleider Ott Tänak kwijnde meer dan 14 minuten weg van de leiding, nadat hij door de ochtendstage was gekomen met een defecte turbocompressor. Het was een rampzalige dag voor het Estse M-Sport Ford-team, aangezien zowel Pierre-Louis Loubet als Jourdan Serderidis hun Puma's in de openingsfase uitschakelden. Ook in de problemen kwam de jarige Takamoto Katsuta, die de controle over zijn Yaris verloor in een hogesnelheidstraject op de SS5 en van een steile helling rolde.

De etappe van zaterdag is de langste van het evenement en bevat negen meer uitdagende etappes van in totaal 126,52 km.

Kalle RovanperäKalle Rovanperä

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Nr69): “Vandaag was niet zo slecht gezien onze positie op de weg. Ik denk dat we hebben gedaan wat we konden en we hebben ons best gedaan en het tijdverlies is waarschijnlijk wat we vooraan hadden verwacht. Het was vanmorgen eigenlijk beter dan ik had verwacht in de eerste twee etappes, ook al waren we de weg aan het schoonmaken. We verloren wat meer in de derde etappe toen we de hybride niet beschikbaar hadden. Er werd vanmiddag nog flink gepoetst maar ik denk dat we er goed in zijn geslaagd. Morgen (zaterdag, red.) zullen we in een betere positie zijn en we moeten morgenochtend meteen in het ritme zitten.”

Sébastien OgierSébastien Ogier

Sébastien Ogier (Toyota Yaris Nr17): “Het was een goede dag en we kunnen vanavond gelukkig zijn. Er was niet zoveel meer dat we konden doen, behalve veel risico nemen en dat is nooit de aanpak die ik graag heb in deze rally. Dus ik ben tevreden. Esapekka (Lappi, red.) heeft het ook geweldig gedaan en staat aan de leiding, dus er is vanavond nog wat werk voor ons en wat analyse om te proberen wat extra snelheid te vinden. Het gat is heel klein en de etappes van morgen hebben een ander profiel en andere grip, dus we zullen zien hoe het gevecht evolueert.

Tussenstand na vrijdag, dag 2:
1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 1h25m12.0s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.3s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +30.1s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +39.8s
5 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +59.7s
6 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m27.2s
7 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +3m50.1s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +3m58.6s
9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +4m16.5s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +4m53.1s

Event-poster-WRC-Mexico

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS