Rally

FOTO'S - De opschudding op zaterdag zet Ogier op het goede spoor voor de overwinning van de Rally México

Uitgegeven door Peter Vader • 19 maart 2023 09:08

De derde dag van de Rally México verliep onverwachts succesvol voor het Toyota Gazoo Rally Team. Ze klom naar de eerste en tweede plaats algemeen op de langste dag van de Rally México, met Sébastien Ogier op weg naar een zevende overwinning van het evenement en Elfyn Evans, die de tweede positie verdedigde in een spannend gevecht voorafgaand aan de finale van zondag. De Fransman Ogier bouwde een indrukwekkende voorsprong op terwijl rivaal Esapekka Lappi op de voorlaatste dag crashte. Sébastien Ogier staat aan de vooravond van een recordbrekende zevende overwinning in de Guanajuato Rally México nadat hij op zaterdag een indrukwekkende voorsprong wist op te bouwen. De achtvoudig wereldkampioen, die parttime voor Toyota Gazoo Racing rijdt, kwam aan de leiding van het slopende gravelevenement toen Esapekka Lappi - met een achterstand van 5,3 seconden na vrijdag - in de openingsfase crashte door tegen een elektriciteitspaal te rijden. Vanaf dat moment keek Ogier nooit meer achterom.

Sébastien Ogier en Vincent Landais Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDSébastien Ogier en Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Gewapend met een voorsprong van bijna een halve minuut op GR Yaris-teamgenoot Elfyn Evans halverwege de dag, was de 39-jarige niet in de stemming om compromissen te sluiten. Hij beheerste zijn snelheid feilloos en wist zijn harde Pirelli-banden uitstekend te managen. Hij ging feilloos over de verzengend warme klassementsproeven van de middag en behaalde een dominante etappezege in El Mosquito om de tweede dag te eindigen met 35,8 seconden voorsprong op de rest van het veld.

Elfyn Evans en Scott Martin Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDElfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

De overwinning in deze derde ronde zou bijzonder speciaal zijn voor de Fransman, aangezien het hier in Mexico was waar hij in 2008 zijn FIA World Rally Championship-debuut maakte. "Ik denk dat deze voorsprong goed is", zei Ogier. "Het was weer een sterke dag voor mij. We hadden een iets andere aanpak nadat Esapekka vanmorgen in de eerste etappe als eerste van start ging. We hoefden niet al te veel risico te nemen, maar toch wisten we goede tijden neer te zetten en onze voorsprong te vergroten. Morgen (zondag, red.) is nog lang, wat betekent dat we het ons niet kunnen veroorloven om te ontspannen."

Guanajuato Rally México

Evans 'positie als tweede overall was veel minder veilig, omdat hij een aanvallende Thierry Neuville in zijn nek had hijgen. De Hyundai-coureur haalde zijn rivaal in en pakte vier snelste tijden om de Welshman slechts 4,3 seconden achter zich te laten op weg naar de finale van vier etappes van zondag.

Kalle Rovanperä merkte dat hij bijna een minuut achter Neuville zat als vierde overall. Een technische hickup op de klassementsproef Derramadero 2 kostte de jonge Toyota-coureur een handvol seconden, maar met een flinke voorsprong van 47,2 seconden op Dani Sordo achter zich, had hij geen reden tot ongerustheid.

esapekka_lappi
Esapekka Lappi crashte in de openingsfase door tegen een elektriciteitspaal te rijden

Sordo, een eenzame vijfde, was niet bereid om onnodige risico's te nemen. De Spanjaard concentreerde zich in plaats daarvan op het uitproberen van nieuwe afstellingen gedurende de dag, hoewel hij het moeilijk vond om de achterkant van zijn Hyundai onder controle te houden in de losse omstandigheden.

Het verloop was zo hoog dat WRC2-auto's de rest van de Top 10 vormden. Gus Greensmith bleef de categorie leiden voor zijn voormalige M-Sport Ford-teamgenoot Adrien Fourmaux, terwijl Emil Lindholm, Oliver Solberg en Kajetan Kajetanowicz de het klassement.

thierry_neuvilleThierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Kampioenschapsleider Ott Tänak herstelde zich van de turbostoring van vrijdagochtend en bracht zijn Ford Puma hogerop in het klassement naar de 11e plaats algemeen. Pierre-Louis Loubet, die in een vergelijkbare auto reed, stopte voor de tweede keer in evenveel dagen met een beschadigde achterwielophanging in SS17. De zondag is misschien korter, maar daarom niet minder uitdagend. Het begint met een nieuwe explosie in Las Dunas, die wordt gevolgd door Otates - de langste etappe van de rally met een ontmoedigende 35,63 km. San Diego is daarna aan de beurt, voordat het evenement eindigt met de Wolf Power Stage in El Brinco. Kan Ogier de winst naar zich toe halen?

Katsuta_Toyota_Yaris

Sébastien Ogier (Toyota Yaris Nr17): “Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met mijn dag. Om vanavond met een klein gaatje aan de leiding te staan is natuurlijk geweldig. Het was weer een sterke dag met een iets andere aanpak toen het gevecht met Esapekka vanmorgen eindigde. Ik had medelijden met hem, want hij deed het geweldig. Maar dit is rally en je moet drie dagen bij elkaar optellen om te winnen. Daarna probeerde ik in een meer veilige modus te blijven, maar toch slaagden we erin om een aantal goede tijden neer te zetten en onze voorsprong te vergroten. Het was een verrassing voor mij om de tijd van de SS16 te zien. Ik probeerde gewoon heel clean te rijden en misschien hielp mijn bandenbeheer om het verschil te maken. Morgen kan nog steeds de lastigste dag van de rally zijn, met de langste etappe om af te werken, dus we kunnen het ons niet veroorloven om te ontspannen.”

Tussenstand na de derde dag, zaterdag:
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h35m37.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +35.8s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +40.1s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m34.0s
5 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m21.2s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +10m33.4s
7 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +11m05.0s
8 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +11m11.0s
9 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +11m52.2s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +12m54.3s

Event-poster-WRC-Mexico

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS