Rally

FOTO'S - Croatia Rally: Thierry Neuville verslaat Elfyn Evans op een actievolle vrijdag; Ogier in de problemen

Uitgegeven door Peter Vader • 22 april 2023 09:02

Thierry Neuville leidde de verraderlijke openingsetappe van vrijdag ondanks slechts één etappezege in de Croatia Rally. Het was de consistentie van de Hyundai i20 N-coureur die uiteindelijk naar voren kwam toen asfaltwegen in de heuvels ten westen van de hoofdstad Zagreb de moed van de leidende teams van het FIA World Rally Championship op de proef stelden. Hij beëindigde de slopende dag met slechts 5,7 seconden voorsprong op de als tweede geplaatste uitdager Elfyn Evans.

WRC Rally Croatia 2023 thierry_neuville
Thierry Neuville

Neuville was ontevreden over de afstelling van zijn auto 's ochtends, maar kwam na SS2 aan de leiding toen kampioenschapsleider Sébastien Ogier, winnaar van de dag opener, meer dan anderhalve minuut terugzakte tijdens een wielwissel bij zijn Toyota GR Yaris. De Belg bleef de hele middag aan de leiding, hoewel Evans, die in een andere Toyota reed, zijn voorsprong met meer dan de helft verkleinde toen verspreide regenwolken boven de etappes opdoemden. Beide coureurs hielden vast aan een gemengde combinatie van harde en zachte Pirelli-banden, wat de beste keuze bleek te zijn. "We hebben goed werk geleverd, maar het was helemaal niet gemakkelijk", gaf Neuville toe. "Aan het einde van de dag was het iets beter en ik ben erg blij dat we vanmiddag wat meer plezier in de auto hadden. Hopelijk kunnen we aan het einde als eerste eindigen - dat zou een geweldige prestatie zijn voor het team en voor ons!"

WRC Rally Croatia 2023 elfyn_evans
Elfyn Evans

Een coureur voor wie bandengokken niet loonde, was Ott Tänak. De Est monteerde rubber voor nat weer op zijn M-Sport Ford Puma voor de klassementsproef Stojdraga - Hartje 2, maar de omstandigheden bleven overwegend droog en hij viel achter Esapekka Lappi na een verlies van 17,0 seconden. Tänak reageerde in de voorlaatste etappe door de Hyundai-man te verdrijven en zo de derde plaats in het algemeen klassement terug te winnen. Ogier vocht zich ondertussen dapper terug naar de vijfde plaats, nog eens 50,3 seconden achterstand.

WRC Rally Croatia 2023 ott_tanak
Ott Tänak

Takamoto Katsuta haalde Pierre-Louis Loubet in de slotetappe in om zesde te worden, terwijl Kalle Rovanperä wegkwijnde als achtste overall. De jonge Yaris-rijder won vorig jaar de wedstrijd, maar staat momenteel meer dan twee minuten achter op de koplopers nadat ook hij stopte om een wiel te wisselen op dezelfde locatie als teamgenoot Ogier.

WRC Rally Croatia 2023 Yohan Rossel
Yohan Rossel

WRC2-leider Yohan Rossel werd negende en had een flinke voorsprong van 29,9 seconden op Nikolay Gryazin, tweede in de categorie.
De tweede etappe van zaterdag volgt een vergelijkbaar format met vier etappes, 's morgens en' s middags gereden, in totaal 116,60 km.

Stand na vrijdag:
1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 1 uur 16 min 2,4 sec
2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +5.7sec
3. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +30.0sec
4. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +33,4 sec
5. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +1min 23.7sec
6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +1min 52.1sec



Croatie_Rally_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS