Karting • GK4 Kartseries

Eva Dorrestijn haalt opgelucht adem na drama van 2021: nu toch een titel in de GK4 Kart Series, als rookie nog wel!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2022 03:04

GENK – Nooit voelde Eva Dorrestijn zich blijer dan zaterdag. Bovenal was ze ook opgelucht. Want de dertienjarige kartster uit Hengelo was op het circuit van Genk kampioen geworden in de Junioren Nationaal-klasse van de GK4 Kart Series. Daarmee had ze eindelijk revanche genomen voor het mislopen van de titel in de Parolin Rocky-klasse vorig jaar bij Chrono Karting.

Eva Dorrestijn

“Dit is een veel beter gevoel dan vorig jaar natuurlijk”, zei Eva. “Toen was ik vice-kampioen met een gelijk aantal punten, overwinningen en tweede plaatsen, maar ik had één derde plek minder dan de jongen die kampioen werd.”

De pijn zat diep bij Eva. Hoe blij was zij en haar familie daarom dat ze het zaterdag alsnog flikte om kampioen te worden, maar nu in de GK4 Kart Series. En in een hogere klasse nog wel, als rookie! Hoe ze dat geflikt had? “Ik heb dit jaar veel beter gereden. We hebben heel veel getraind. Vorig jaar hebben we heel veel wedstrijden en dit jaar was het vol trainen voor de Junioren.”

Ze moest ook wel, want ze wilde die titel zó graag. “Dit was dit seizoen ook het enige kampioenschap dat ik kon winnen. Want ik heb ook het (nog competitievere) IAME Benelux-kampioenschap gereden en het NK en één IAME Euro Series in Genk. Vorig weekend heb ik getraind met een wedstrijd in het NK Rotax Max voor dit weekend. Dat ging prima voor iemand die blanco in een Rotax-kart stapte.”

Het miste zijn uitwerking dus niet, zo bleek wel. Eva’s ouders Marleen en Wijnand waren al net zo blij als hun dochter. “Dit is echt fantastisch na de zeer grote deceptie van vorig jaar”, zei Wijnand. “Vorig jaar een derde plek tekort, je verzint het niet. Dit is haar zo gegund.” Marleen: “En dan ook nog het kampioenschap beslissen in de laatste heat. Vorig jaar dachten we ook dat we er waren, dus ik durfde vandaag (zaterdag, red.) niet blij te zijn. Dit is zo heerlijk. Deze gaan we niet meer vergeten!”

Eva Dorrestijn

Bij aanvang van de laatste heat in Genk had Eva grote kans de titel te pakken. Ze had negen punten voorsprong. En ze had nog een zevende positie van een eerdere wedstrijd die ze mocht schrappen. Daarnaast moest Mats Broeren winnen om kampioen te worden. Eva: “Als hem dat lukte, moest ik nog tweede of derde worden. En als hij niet won, dan was ik sowieso kampioen. Hij was vierde.”

En dus was het bingo voor de talentvolle kartster. Tijdens de race was ze er lange tijd niet gerust op, want zelf ging ze deze ene keer niet voor de winst en haar grootste concurrent zat wel van voren. “Ik had een slechte start en reed ergens achteraan. Ik bleef op het rechte stuk elke keer kijken: waar zit Mats, waar zit Mats? Want ik wist dat ik het niet meer ging halen om top drie te rijden. Ik reed rond plek dertien. Na de start was er meteen een heel groot gat met Mats en de nummer één, want Mats lag tweede. Daarna werd hij nog twee keer ingehaald. Toen dacht ik: nu heb ik de titel wél binnen.”

Haar laatste race van het jaar was dus ook de meest spannende. Alles stond in het teken van de titel. “Nu ben ik zó blij dat het dit jaar wel gelukt is. Het is nota bene mijn eerste jaar in deze klasse. De enige verwachting die ik voor het seizoen had, was dat ik misschien wel een keer een bekertje kon winnen. Dat ik dan meteen kampioen word, is wel heel vet. Ik heb heel grote stappen gemaakt. Het team helpt me heel goed met verbeteren!”

Eva bedankt het PdB Racing Team voor alle hulp en haar papa en mama. Wel hoopt de snelle jongedame wat financiële support te vinden om een stapje hogerop te komen in de kartsport. Voor meer info: [email protected]

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS