Rally

De WRC-benadering van duurzame brandstoffen bevestigd in het partnerschap FuelsEurope

Uitgegeven door Peter Vader • 6 mei 2023 06:00

Voortbouwend op WRC's baanbrekende stap naar 100 procent duurzame brandstoffen, is WRC Promoter een tweejarig partnerschap aangegaan met FuelsEurope, om samen te werken aan de promotie en bewustwording van hernieuwbare brandstoffen die worden gebruikt in het FIA World Rally Championship. De WRC zal een belangrijke casestudy zijn in de campagne 'Clean Fuels for All' van FuelsEurope, waarin de oorsprong, de rol en het potentieel van duurzame brandstoffen wordt uitgelegd bij het bereiken van de doelstellingen van de Europese Unie inzake klimaatneutraliteit tegen 2050. De campagne zal aanwezig zijn met een team met informatie, in de serviceparken van alle WRC-rondes in Europa.

WRC_sustainable_fuels_europe_info_stand

Een strategische rol
FuelsEurope is een in Brussel gevestigde groep die bedrijven vertegenwoordigt die vloeibare brandstoffen produceren en distribueren. Het is bedoeld om de noodzaak van hernieuwbare brandstoffen te benadrukken in de verschuiving naar het koolstofvrij maken van de transportsector. Duurzame brandstoffen zijn vloeibare brandstoffen van niet-petroleum oorsprong, met geen of beperkte netto CO2-emissies tijdens hun productie en gebruik in vergelijking met fossiele brandstoffen. Zij spelen een strategische rol in de transitie naar een klimaat neutrale economie.

WRC_sustainable_fuel_ott_tanak
Ott Tanak

Een toonaangevend kampioenschap
De WRC is gepositioneerd als een toonaangevend kampioenschap op het gebied van innovatie en ontwikkeling, wat blijkt uit de overstap naar 100 procent duurzame brandstoffen aan het begin van het seizoen 2022. Deze fossielvrije brandstof, die op de WRC-etappes verder wordt ontwikkeld door P1 Fuels, bestaat uit vloeibare synthetische koolwaterstoffen die worden geproduceerd door alcoholen om te zetten in synthetische koolwaterstoffen. Het bevat geen fossiele componenten en de energie die nodig is om de brandstof te produceren, wordt volledig verkregen uit hernieuwbare bronnen zoals wind-, zonne- en waterkracht. Afgelopen januari kondigde P1 Fuels aan dat een straatversie van dezelfde brandstof die in het WRC wordt gebruikt, binnenkort verkrijgbaar zal zijn bij tankstations.

WRC_sustainable_fuels_robert_virves
Robert Virves

Toegewijd aan duurzaamheid
"We zijn verheugd om deze samenwerking aan te kondigen, die het leiderschap van het WRC in de overgang naar duurzame brandstoffen en onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie in de autosportindustrie benadrukt", aldus WRC Promoter Managing Director Jona Siebel. "Deze samenwerking toont de waarde van onze inspanningen om een leider te worden op het gebied van duurzame mobiliteit, en we staan te popelen om positieve veranderingen in de sector te blijven stimuleren."

WRC_sustainable_fuels_takamoto_katsuta
Takamoto Katsuta

WRC is uniek platform
Bij de aankondiging van het partnerschap legde Alain Mathuren, Communication Director bij FuelsEurope, uit: “Met dit partnerschap hebben we een uniek platform om hernieuwbare brandstoffen in een aantal Europese landen te promoten en het grote publiek beter te informeren over hun oorsprong, duurzaamheid en voordelen voor het verminderen van uitstoot door vervoer. “De beschikbaarheid en voordelen van hernieuwbare brandstoffen worden door een overgrote meerderheid van de burgers en chauffeurs genegeerd. De WRC biedt, vooral sinds het is overgegaan naar een wedstrijd met 100 procent duurzame brandstoffen, een uitstekende gelegenheid om te laten zien wat hernieuwbare brandstoffen zijn en hoe gemakkelijk ze kunnen worden gebruikt in bestaande en nieuwe voertuigen zonder enige technische aanpassingen.”WRC_FIA_world-rally-logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS