Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Daytona 24H - Porsche en Cadillac Hypercars gaan komend weekend debuteren in de Rolex 24H Daytona

Uitgegeven door Peter Vader • 26 januari 2023 13:06

Komende zaterdag gaat het dan gebeuren: tijdens de 61e Rolex 24 in Daytona, zullen de Porsche 963 en Cadillac V-LMDh voor het eerst met elkaar de strijd aangaan op het circuit. Het wordt het debuut van de twee merken met hun gloednieuwe Hypercars. Porsche is een oudgediende in de wereldwijde enduranceracerij, Cadillac is vooral de laatste jaren een gevestigde naam in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Het komend weekend te verrijden 24 uursrace op het circuit van Daytona, is de Rolex 24. Het is de eerste ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2023.

Rolex 24H Daytona Nr01 Cadillac Renger van der Zande en SÚbastien Bourdais
Nr01 Cadillac van Renger van der Zande en S´┐Żbastien Bourdais (Foto: LAT)

Tijdens de kwalificatie klokte een van de twee Porsche 963's van Porsche Penske Motorsport de tweede snelste ronde, slechts 0,08 seconden achter Acura's pole position. De Cadillac van S´┐Żbastien Bourdais, Renger van der Zande en Scott Dixon klasseerde zich als vierde gevolgd door de #02 Cadillac V-LMDh met onder andere Alex Lynn: "Ik geniet er echt van om in deze auto te rijden en het geeft me echt goede feedback. Met elke sessie verbeteren we zo veel en het is echt een plezierige baan zodra je enorme stappen begint te maken bij het verbeteren van dit gloednieuwe voertuig dat we hebben. Ik ben dus erg opgewonden en vol verwachting voor de race." Teamgenoot Richard Westbrook: "We hebben drie productieve dagen gehad tijdens ´┐ŻThe Roar of the 24´┐Ż (het kwalificatieweekend voorafgaand aan de 24 uursrace, red.). We hebben precies gekregen waar we naar op zoek waren, namelijk meer kilometers, meer kennis over de auto, meer kennis over de banden en meer kennis over de hele nieuwe formule waaraan we nu deelnemen. Nu zijn we er allemaal samen, we kunnen ons tempo zien ten opzichte van alle anderen en het maakt ons allemaal nog vastberadener en enthousiaster met ´┐Ż´┐Żn oog op de toekomst gericht."

Rolex 24H Daytona Porsche actie
Jonathan Diuguid, algemeen directeur van Porsche Penske Motorsport: "Porsche heeft duidelijk het tempo!"

Het kamp van Porsche Penske Motorsport meldt dat het een "productieve week" heeft gehad. Felipe Nasr kwalificeerde de #7 Porsche 963 als tweede, maar Nick Tandy maakte een fout in de #6 bij de beroemde Le Mans chicane (voorheen Bus Stop) tijdens zijn snelle ronde en raakte de binnenbarricade. Jonathan Diuguid, algemeen directeur van Porsche Penske Motorsport: "Het was erg leuk om het ware potentieel van de auto te zien. Beide auto's hadden de snelheid om naar de pole te rijden. We hadden een klein foutje in de busstop, wat jammer was, maar uit de feedback van beide coureurs, Nick en Felipe, bleek dat de auto's echt fantastisch waren. We kijken uit naar de 24 uur van Daytona, want de auto's hebben duidelijk het tempo."

Rolex 24H Daytona IMSA-BMW_M_Hybrid_V8
De BMW M Hybrid V8 is een belofte voor de toekomst in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship

Voor degenen voor wie afreizen naar Daytona (USA) een beetje te ver weg is, nog een tip. De twee Hypercars zullen ook deelnemen aan de 24 uur van Le Mans Centenary op 10 en 11 juni. Dat is vanuit Nederland w´┐Żl te doen, toch?! In Le Mans zullen zeven merken gaan strijden om de historische 24 Hours Centenary te winnen: Toyota, Ferrari, Porsche, Peugeot, Cadillac, Glickenhaus en Vanwall. Maar terug naar komend weekend: deelnemers aan de 61e Rolex 24 in Daytona keren donderdag en vrijdag terug naar de baan voor vrije trainingen. De start van de race is op zaterdag om 13:40 lokale tijd (18:40 GMT). 24 uur later is op zondag de finish. RaceXpress houd je op de hoogte!Rolex_24H_Daytona_2023_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS