Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Daytona 24H - Aston Martin mikt op de glorie van Daytona terwijl de Vantage zijn 2023 GT-raceprogramma gaat invullen + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2023 13:01

Daytona International Speedway (VS) - Aston Martin's meervoudig kampioenschapswinnende Vantage begint komend weekend met de verdediging van zijn IMSA WeatherTech SportsCar Championship GTD-klasse titel. Ingezet worden drie teams, waaronder de 2022 IMSA GTD-klasse kampioenen Heart of Racing. In het competitieve startveld verschijnen vier Vantage GT3’s aan de start in de beroemdste endurancerace van Noord-Amerika: de seizoensopenende Rolex 24 Hours in Daytona (FL). De Vantage wordt ingezet door drie teams. Magnus Racing keert terug, nadat ze in 2022 hebben bewezen uiterst competitief te zijn door een uitstekende tweede plaats te veroveren in de Rolex 24 GTD-klasse. Magnus Racing keert voor een tweede seizoen terug als partnerteam van het Britse ultraluxe sportwagenmerk. Ook de andere twee Aston Martin's partnerteams Heart of Racing [HOR] en ‘Team TGM with TF Sport’ vormen een aanzienlijke kanshebber op podiumplaatsen voor beide GT-categorieën in de Amerikaanse enduranceklassieker van dit jaar.

Aston Martin @ 24H Daytona 2023 foto 1

Aangezien Aston Martin in 2023 zijn 110e verjaardag viert, begint Aston Martin zijn kalender voor enduranceraces met een recordaantal van 12 Vantages tijdens het Rolex 24-weekend, waaronder niet minder dan acht Vantage GT4's die vrijdag deelnemen aan de IMSA Michelin Pilot Challenge-ondersteuningsrace. Deze vier uur durende seizoensopener markeert ook een titelverdediging voor de Vantage GT4, die in 2022 het kampioenschap won met Volt Racing.

Het in Seattle gevestigde partnerteam en regerend kampioen in de IMSA GTD-klasse Heart of Racing (HOR) keert in 2023 terug voor zijn vierde seizoen met een Vantage, opnieuw met twee auto's. Een van de vierliter V8-turbomachines van het team zal de hoop zijn op de overwinning van Aston Martin in de GTD Pro-klasse. AMR-fabriekscoureur en winnaars van de klasse 2022 Ross Gunn (GBR) en Alex Riberas (ESP) zullen dit seizoen de GTD Pro-aanval van het team leiden, en in Daytona zullen ze worden vergezeld door Aston Martin zijn vaste coureur David Pittard (GBR).

Aston Martin @ 24H Daytona 2023 foto 2

HOR's #27 GTD-klasse titel verdedigende racewagen wordt opnieuw bestuurd door IMSA GTD-kampioen Roman De Angelis (CDN), die dit seizoen wordt vergezeld door de regerend FIA World Endurance GT-kampioen en 24 Hours of Le Mans LM GTE Am-klassewinnaar Marco Sørensen (DEN). De line-up van die auto wordt gecompleteerd door een andere, drievoudige Le Mans-klassewinnaar Darren Turner (GBR) en HOR-teambaas Ian James (GBR).

Ook in 2023 zal de GTD-klasse worden ondersteund door Aston Martin-partner Magnus Racing, die zijn Vantage GT3 inzet in alle IMSA-enduranceraces, te weten de Rolex Daytona 24, Sebring 12 Hours, 6 Hours of Watkins Glen en Petit Le Mans op Road Atlanta. Het tweevoudig winnende team in de Rolex 24-klasse behaalde een briljante tweede plaats tijdens zijn Vantage-debuut in Daytona in 2022, en heeft een sterke line-up van coureurs en crew om dit keer een stap hogerop te gaan. Teambaas John Potter (VS) wordt in de auto vergezeld door Magnus-stamgasten Andy Lally (VS) en Spencer Pumpelly (VS) plus AMR-fabriekscoureur en 2016 FIA WEC GT-wereldkampioen Nicki Thiim (DEN).

Aston Martin @ 24H Daytona 2023 foto 3

Ten slotte zal de vierde Vantage die dit jaar in de Rolex 24 zal verschijnen, worden bemand en gerund door de nieuwe Aston Martin-partner Team TGM en in Daytona worden ondersteund door het meervoudig kampioenschapswinnende team TF Sport in de GTD Pro-klasse. Dit betekent dat er dit jaar twee Aston Martins zullen rijden in elk van de Rolex 24 GT-klassen. TGM-teameigenaar Ted Giovanis (VS) krijgt in de #64 gezelschap van Hugh en Matt Plumb (VS) en Owen Trinkler (VS).

Aston Martin Vantage GT4's zullen ook een grote rol spelen in de vier uur durende IMSA Michelin Pilot Challenge-opener in Daytona op vrijdag om 13:45 ET (minus 5 uur GMT). Het Britse luxe sportwagenmerk gaat de uitdaging aan met zes ingeschreven teams. Automatic Racing, al jarenlang partner van AMR, keert terug voor een nieuw seizoen met de #9 bestuurd door Tom Long (VS), Jom Jonsin (VS) en Brett Sandberg (VS), die daarmee de reguliere #09 van het team ondersteund, bemant door Rob Ecklin (VS) en Ramin Abdolvahabi (VS). Een nieuw team voor Aston Martin - Van der Steur Racing - zal de volledig Amerikaanse line-up Rory van der Steur, Austin McCusker en Wyatt Brichacek rijden, terwijl ook TR3 Racing Jon Branam (VS) en Paul Kiebler (VS) een auto zal inzetten. Moisey Uretsky (VS) keert terug naar de serie met zijn Accelerating Performance-team en krijgt dit weekend gezelschap van Justin Piscitell (VS) en Michael Cooper (VS). Team TGM voegt zich ook bij de Aston Martin-aanval met twee auto's, #64 voor Ted Giovanis (VS) en Owen Trinkler (VS), en #46 voor Hugh en Matt Plumb (VS). Ten slotte keert Archangel Motorsports terug naar de Aston Martin Racing-familie om een Vantage GT4 te besturen onder de vlag van Todd Coleman Racing. Coleman (USA) krijgt gezelschap van Conrad Grunewald (USA) in de felgroene #88 Vantage GT4.

Aston Martin @ 24H Daytona 2023 foto 4

Huw Tasker, AMR Head of Partner Racing, zei: “Het feit dat er niet minder dan 12 Vantages racen tijdens het Rolex 24-weekend is een sterke weerspiegeling van de aanhoudende groei en het succes van het Amerikaanse GT-raceprogramma. Vantage was vorig seizoen kampioen in GT3 en GT4 en we zijn van plan om onze partners in 2023 een auto te bieden die net zo competitief is. Als je kijkt naar de kracht van onze fabrieksrijdersondersteuning en de aanzienlijke technische ondersteuning en knowhow die we bieden aan al onze teams in Amerika, dan is het duidelijk hoeveel we de regio waarderen als een uiterst belangrijke markt die enkele van de meest opwindende races ter wereld voortbrengt. Laten we hopen dat de Rolex Daytona 24 van dit weekend, aan die norm voldoet.”

De 61e Rolex 24 in Daytona begint op zaterdag 27 januari 2023 om 1340 ET (-5 uur GMT).

Aston Martin @ 24H Daytona 2023 foto 5

Aston_Martin_Racing_logo

Rolex_24H_Daytona_event_poster

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS