Rally

Croatia Rally - Welshman Elfyn Evans stijgt naar de top van het kampioenschap na verwachte overwinning

Uitgegeven door Peter Vader • 23 april 2023 17:05

Elfyn Evans stormde zondagmiddag naar de overwinning in de Croatia Rally en steeg daarbij naar de top van het FIA World Rally Championship-klassement. Een fout van Thierry Neuville op zaterdagochtend bracht de Welshman naar de eerste plaats in het algemeen klassement. Tijdens de rest van de rally nam hij afstand van M-Sport Ford Puma-coureur Ott Tänak en won met 27,0 seconden met zijn Toyota GR Yaris. De overwinning, zijn eerste sinds de Secto Rally Finland in 2021 en de eerste in zijn carrière op asfalt, bracht Evans van de vijfde plaats naar de eerste plaats in het rijderskampioenschap. Hij staat nu op gelijke hoogte met Sébastien Ogier na ronde vier van dertien, met Kalle Rovanperä op slechts één punt achterstand en Tänak op drie punten achterstand.

Elfyn Evans en Scott Martin met de Ierse vlag
Verdiende winnaars Elfyn Evans en Scott Martin met de Ierse vlag als eerbetoon aan hun overleden landgenoot Craig Breen

Elfyn Evans na afloop: “Natuurlijk hebben we lang gewerkt aan een overwinning als deze, maar dat zegt op dit moment niet zo veel. Het is een zware week geweest voor iedereen en de hele WRC-familie kan trots zijn op hoe iedereen samen is gekomen en hulde heeft gebracht aan Craig. De concurrentie ging gewoon door, zoals hij had gewild. Het leek een beetje een grote opdracht om hier te winnen met onze positie op de weg op vrijdag met de hoeveelheid vuil op de weg, maar sommige anderen kwamen in de problemen en dat gaf ons de kans om voor de overwinning te vechten. Scott en ik hebben de familie van Craig beloofd dat we dit weekend zouden genieten en dat is ons gelukt. Nu is het allemaal voorbij, onze gedachten keren terug naar hen." Evans' zijn Toyota Gazoo Racing-team behield zijn ongeslagen record in de Rally van Kroatië en verhoogde tegelijkertijd de voorsprong van de constructeur op Hyundai Motorsport tot 29 punten.

Croatia Rally 2023 Ott Tanak Ford Puma
Ott Tänak, Ford Puma

De eerste pure asfaltwedstrijd van het seizoen leverde geweldige actie op, en Tänak leek een echte bedreiging voor Evans te worden toen hij vroeg in de zaterdagmiddag een furieus tempo neerzette. Een transmissieprobleem later op de voorlaatste dag, belemmerde echter de aanval van de Est en hij reed naar de finish met een voorsprong van 31,6 seconden op Esapekka Lappi. Lappi had weinig vertrouwen op sommige van de vuilere weggedeelten, maar consistentie beloonde hem met zijn eerste Hyundai i20 N-podium - een welkome opsteker nadat hij in de vorige ronde crashte terwijl hij aan de leiding lag.

Croatia Rally 2023 elfyn_evans
Elfyn Evans wist Tanak op afstand te houden en greep de overwinning

Achter Lappi stonden drie Toyota's aangevoerd door titelverdediger Rovanperä, met een achterstand van 19,7 seconden. De Fin was weggekwijnd buiten de Top-10 nadat hij vrijdag een wiel had gewisseld in SS2. Maar hij klom terug naar boven in het klassement met een indrukwekkende herstelrit. Hij passeerde Sébastien Ogier op de laatste ochtend en werd vierde in het algemeen klassement, met slechts 9,7 seconden voorsprong op zijn teamgenoot. Ogier, die voor deze rally alleen het kampioenschap leidde, bleef achter met wat had kunnen zijn. Hoewel hij bij de finish 1 minuut 28,0 seconden achter Elfyn Evans stond, stopte hij ook om een wiel te wisselen terwijl hij op vrijdag aan de leiding stond en kreeg hij nog meer klappen in de vorm van tijdstraffen. In totaal bedroeg het tijdverlies ongeveer tweeënhalve minuut.

Croatia Rally 2023 Elfyn_Evans_Ott_Tanak_Esapekka_Lappi
Eerste, tweede en derde: Elfyn Evans, Ott Tanak en Esapekka Lappi

Takamoto Katsuta zorgde voor vier Toyota's in de Top-6 voor Pierre-Louis Loubet, die zijn Puma met gebogen stuur naar de finish loodste. WRC2-winnaar Yohan Rossel, Nikolay Gryazin en Oliver Solberg maakten het klassement compleet. Het World Rally Championship keert volgende maand terug naar gravel voor de ‘Vodafone Rally de Portugal’. De vijfde ronde vindt plaats op Matosinhos van 11 tot en met 14 mei.

Croatia Rally 2023 Yohan_Rossel
WRC2-winnaar Yohan Rossel

Uitslag Croatia Rally 2023:
1. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris 2 uur 50 min 54,3 sec
2. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +27.0sec
3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +58.6sec
4. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +1min 18.3sec
5. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +1min 28.0sec
6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +2min 22.5sec



Croatie_Rally_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS