Rally

Croatia Rally: snelste tijd voor Kalle Rovanpera in shakedown, nipt voor Ott Tanak en Sebastien Ogier

Uitgegeven door Peter Vader • 21 april 2023 08:02

Kalle Rovanperä zette de snelste tijd neer tijdens de Shakedown van de Croatia Rally op donderdag, met een voorsprong van slechts acht tienden van een seconde op Ott Tänak en Sébastien Ogier. De regerend FIA World Rally-kampioen reed de benchmarktijd in zijn derde en laatste run door de 3,65 km lange Okić-asfaltklassementsproef nabij Zagreb, waarmee hij de basis legde voor wat naar hij hoopt een herhaalde overwinning zal worden tijdens de eerste pure asfaltrally van het seizoen 2023.

Croatia Rally 2023 Kalle Rovanperä Toyota Yaris
Kalle Rovanperä, Toyota Yaris

Bij het voltooien van zijn openingsrit was Rovanperä een van de vele koplopers die hulde brachten aan vriend en collega Craig Breen, die vorige week op tragische wijze overleed. "Het zal heel moeilijk worden", zei de jonge Toyota GR Yaris. “Ik denk dat het belangrijkste is dat iedereen hier is om voor Craig te rijden. Dat is het doel voor het weekend."

Huyndai_eerbetoon_aan_Craig_Breen
Eerbetoon van het Huyndai team aan Craig Breen

Ott Tänak bepaalde het tempo tijdens de openingsrun in een Ford Puma, maar hoewel hij tijdens de sessie zijn snelheid verbeterde, kon hij Rovanperä niet bijhouden. Kampioenschapsleider Ogier, eveneens rijdend in een Toyota, evenaarde de tijd van de Est bij zijn laatste pass.

Croatia Rally 2023 Ott Tänak Ford Puma
Ott Tänak, Ford Puma

Slechts zes tienden van het leidende trio eindigde Hyundai ‘s Esapekka Lappi, die Yaris-man Takamoto Katsuta met een halve seconde voor bleef. Pierre-Louis Loubet en Thierry Neuville werden respectievelijk zesde en zevende voor WRC2-gangmaker Erik Cais, die een Škoda Fabia RS Rally2 bestuurt. Oliver Solberg scoort geen WRC2-punten in deze rally, maar kwam als negende thuis, terwijl Yohan Rossel de Top-10 vervolledigde.

Croatia Rally 2023 WRC2-gangmaker Erik Cais Škoda Fabia RS Rally2
WRC2-gangmaker Erik Cais vertrekt met zijn Škoda Fabia RS Rally2

Elfyn Evans begint het evenement al met een achterstand nadat zijn Yaris tijdens zijn eerste run door het podium technische problemen kreeg. De Welshman kroop met beperkt vermogen naar de finish en stopte de auto om verdere schade te voorkomen.

Toyota_on_mobile

Hyundai_leaving
Vertrekkende Hyundai

Coureurs eren Craig Breen op het startpodium
Coureurs eren Craig Breen op het startpodium

Vertrekkende Ford
Vertrekkende Ford

Craig_Breen_tributeCroatie_Rally_event_poster

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS