Autosport BE • Belcar Sprint Cup

Belcar en eSports: gierend optrekken in 100 huiskamers voor eerste virtual Belcar op 26 april

Uitgegeven door Johan Vis • 20 april 2020 14:07

De eerste virtuele Belcar race is een feit. Het Belgian Endurance Championship, de ziel van de Belgische autoracerij, laat zich niet kisten door een virus: 48 teams met 2 of 3 piloten gaan op honderden kilometer van elkaar op hun racesimulatoren net niet door de woonkamermuur in een 125 minuten durende race. “Er zijn enkele piloten bij die anders op 26 april op het tarmac zouden starten en 30 van de deelnemende teams hebben wel een of andere band met de Belcar,” aldus Andy Jaenen van mede-organisator Skylimit Events. Alles is live te volgen op YouTube en social media.

Belcar: Gierend optrekken in 100 huiskamers voor eerste virtual Belcar op 26 april

“Alle beschikbare plaatsen waren binnen enkele uren weg. Simracen leeft enorm, het leuke eraan is dat je kunt instappen met degelijk gamersmateriaal,” aldus Andy die er meteen op wijst dat simracen een volwaardige sporttak is. “We gebruiken het platform van het Amerikaanse iRacing. Daar zitten wereldwijd honderdduizenden simracers op. Voor het live-verslag zijn stemmen van het Britse Simracersworld ingehuurd.”

De virtual Belcar is vrij internationaal gekleurd maar geboren uit onversneden Zolders initiatief. Naast Circuit Zolder en de Belcar-organisatie trekken vooral Skylimit Events, organisator van race-activiteiten voor een breder publiek, en Simtag, bouwer van professionele racesimulatoren, de kar. Zo werd de ervaren simracer, Ronald Moons, aangetrokken om dit technisch in goede banen te leiden want net als bij de echte autosport komt er heel wat bij kijken.

Het volledige bedrag van de inschrijvingsgelden wordt door Circuit Zolder verdubbelt en integraal geschonken aan ’t Weyerke in Heusden-Zolder. In ’t Weyerke, een dienstencentrum voor personen met een beperking, is een volledige afdeling van tien bewoners in quarantaine gezet omwille van de besmetting met het Corona virus. De nood aan beschermingsmaterialen voor zorgverleners en bewoners is groot. Hiermee willen wij hun helpen door deze schenking te doen. "Het zijn bijzonder moeilijke tijden voor onze zorggebruikers, de families en het personeel. Personeel op een veilige manier de frontlinie insturen is voor ons een topprioriteit. Dat materiaal kost handenvol geld. De steun die we van jullie krijgen zal daar integraal naartoe gaan. Circuit Zolder zet ’t Weyerke in pole position", aldus Inge De Geyter van ‘t Weyerke.

Volg het live!
De afgelasting van echte wedstrijden geeft e-sports een serieuze duw. En brengt ze onder de aandacht van het grote publiek. Je kunt de livestream vanaf 17.15uur open zetten voor de kwalificaties. Het circuit en de auto’s zijn levensecht met fantastische detaillering in beeld gebracht – “even mooi dan echte beelden,” aldus Andy. Je ziet Porsches, Audi’s, prototypes en Mazda’s door de Zolderse chicanes scheuren. Daarmee vergeleken zag de virtuele en zeer gesmaakte Ronde van Vlaanderen er met alle respect een beetje als speelgoed uit.

Parallel kampioenschap met een 24 Uren-finale
“Deze eerste virtuele race is een losstaand gegeven. Maar gezien de overweldigende interesse denken we eraan om in normale omstandigheden telkens een virtuele Belcar te organiseren naast de fysieke races, die nu gespreid zijn over vijf wedstrijdweekends – in Spa, Assen en drie keer Zolder. En dus hopelijk ook met een echte virtuele 24 Hours of Zolder in de aanloop naar 7 en 8 november,” aldus Andy. De simracers hebben dan wel het grote fysieke voordeel dat hun bed op een paar passen van de cockpit staat.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS