Autosport BE • Belcar Sprint Cup

Andres Beers maakt autosportdebuut in Belcar Sprint Cup met BMW: “Het is spannend”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 maart 2024 14:37

BROECHEM – Voor Andres Beers was de corona-pandemie een heimelijke zegen, want het hielp hem zijn grote liefde te ontdekken: racen. Na drie jaar karten, maakt de zestienjarige piloot uit Broechem - Antwerpen dit weekeinde zijn autosportdebuut. Hij gaat in het BelCar-kampioenschap racen in een BMW E90 in Klasse 3. Andres zag vandaag zijn nieuwe kleurstelling bij aankomst in de paddock van Mettet: "Mijn BMW is heel gaaf geworden met de nieuwe livery! Ik ben er heel erg blij mee!"

Andres Beers BMW E90


“Mijn eerste autowedstrijd. Ik ben benieuwd, het is spannend”, zegt Andres over zijn autosportdebuut op het circuit van Mettet. “Racen in auto’s is heel anders dan in een kart. Autoracen betekent dat alles in het groot is. En alles gaat veel sneller. Het is nog cooler dan karten.”

Vorig jaar haalde Andres zijn racelicentie op het circuit van Zolder. Dit seizoen debuteert hij in de BMW in de Sprint Cup en BelCar namens IC Motorsport. Hij kan niet wachten. “Het is supermooi, die race-ervaring in een auto.” De eerste keer in een race-auto zal hij dan ook niet licht vergeten. “Geweldig.”

Zijn eerste meters waren in een Peugeot 306, daarna volgden een reeks tests in andere auto’s. “We wisten nog niet wat we moesten doen. Na de Peugeot hebben we daarom een Mazda getest. Die auto’s waren voorwiel aangedreven. Dat is een heel ander gevoel dan een kart, want die is achterwiel aangedreven.”

Een test in een Ford Focus volgde, daarna een test in een Mini Cooper. En toen de BMW. Die maakte het meeste indruk op Andres. “Ik stapte erin en ik was meteen één met de auto. Ik had er heel veel vertrouwen in. Dat is gewoon een grote kart. Het is heel spannend.” Hij voelt zich zo goed in die auto dat hij een mooie ambitie durft uit te spreken. “Ik ga voor het podium in Klasse 3!”

Andres is al van kleins gefascineerd door alle gemotoriseerde sporten. Hij was vijf jaar toen hij al met een quad op het parcours in Lille terug te vinden was. Hij heeft altijd gedroomd van een succesvolle carričre in de autosport en werkt hard om deze droom werkelijkheid te maken. Andres maakt als piloot grote stappen. Pas in 2021 kwam hij in aanraking met de racerij. “Mijn eerste keer in een kart was midden in de corona-pandemie. Papa zag op Facebook een link voor karten voorbijkomen. Dat was in Venray. Door de pandemie mocht je niks doen, maar we konden in Venray wel een keer testen. En ik vond dat leuk.”

Vanaf dat moment ging het snel. “We kochten een kart bij DFK en hebben daarna elk weekend op Venray getraind met de 9PK. Het mooie aan karten is dat je samen met een team werkt. Je bent constant bezig uit te vinden hoe je nog sneller kunt. Je probeert er iets goeds van te maken.”

Andres Beers DFK Racing


Hij is blij dat hij zijn eerste meters als piloot bij het Belgische topteam DFK Racing heeft gemaakt. “Het is een superleuk team, maar ook ambitieus. Het helpt je overal mee. Ze hebben me al die jaren heel goed geholpen. Er hangt bovendien een heel gezellige sfeer.”

De topfaciliteiten van DFK Racing hielpen Andres in zijn niet aflatende fanatisme. In zijn tweede jaar als kartpiloot ging hij IAME X30 Junior rijden, een serieus niveau. “En vorig jaar zijn we overgestapt naar de X30 Senior. Dat was een heel leuk seizoen. Na mijn race-opleiding bij DFK ben ik nu autosport gaan doen.”

Zijn autosportdebuut van dit weekeinde wil niet zeggen dat Andres het karten vaarwel zegt. “Voor de conditie gaan we een paar wedstrijden in de SuperShifter-klasse rijden in de GK4 Kart Series. Ik heb twee keer met die kart getest, in Genk en in Mariembourg. Het is echt een supergave kart. Niet normaal, zo hard als die gaat!”

Andres Beers BMW


Maar nu eerst de focus op zijn racedebuut in de BMW: “Ik wil vooral genieten en zo goed mogelijk presteren”, zegt Andres met een big smile!

Andres wil nog een aantal mensen bedanken voor hun steun: "Ik wil graag Ben en Tim de Feyter, iedereen bij DFK Racing en natuurlijk mijn ouders bedanken. Ook Ian en Cedric van IC Motorsport om in mij te geloven."

Andres Beers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Icefactory Europe, The Clear Ice Company, Top-Speed

Helaas is alleen talent niet meer voldoende om op dit niveau kansen te krijgen. De juiste partners op alle vlakken zijn hard nodig om de tot aan de top te komen. Andres heeft al bewezen een betrouwbare partij te zijn voor goede relaties met sponsoren. Bent u of uw bedrijf als partner bereid om Andres als Belgisch talent te helpen aarzel dan niet om ons te contacteren.

Naast de acties op de baan, waarbij we partners nauw betrekken via naamsbekendheid op de wagen, teamkledij, pitbox, social media etc wordt er ook naast de baan alles aan gedaan om de partners en hun relaties een optimale beleving van de autosport te geven. Wij laten ons graag inspireren door uw vraag of idee.

Contact Michael Beers: [email protected]

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS