Autosport BE • Belcar Sprint Cup

45ste editie van de 24 Hours of Zolder seizoenshoogtepunt van de Porsche Endurance Trophy Benelux

Uitgegeven door Peter Vader • 21 augustus 2023 12:01

ZONHOVEN - De Porsche Endurance Trophy Benelux is aan zijn derde afspraak van het seizoen 2023 toe en het is meteen voor de hoofdmoot: de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder. De Belgische klassieker is van oudsher het jachtterrein van de diverse uitvoeringen van de Porsche 911. Want uiteraard strijden de diverse deelnemers met een Porsche op 26 en 27 augustus om de overwinning in de Porsche Endurance Trophy Benelux, maar ook de algemene zege in de race die voor het Belcar Endurance Championship meetelt, staat met rood aangestipt bij de diverse équipes. Afspraak hoe dan ook op zaterdag 26 augustus om 16u00 voor de start van de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder.

Porsche Endurance Trophy Benelux 2023 24 Hours of Zolder Foto 1

In de beginjaren van de 24 Hours of Zolder waren het vooral toerwagens die het laatste woord hadden, maar eind jaren ’90 van vorige eeuw begonnen ook GT-wagens hun weg naar het Limburgse circuit voor de 24-uursrace te vinden. In 1989 pakte het merk uit Stuttgart er een eerste overwinning dankzij het trio Philippe de Craene, Roger van Peteghem en Didier de Puyseleyr. In 1992 volgde een tweede zege, overigens de eerste van twee zeges van een buitenlands team op het asfalt van Circuit Zolder en dat dankzij de Duitsers Michaël Beilke, Edgar Dören en Peter Prosten. Er volgden tot en met 1998 nog zes zeges na elkaar voor een Porsche 911. Ook daarna waren de bekende Duitse machines nog erg succesvol met onder vier opeenvolgende zeges voor Belgium Racing, een record dat tot vandaag standhoudt. De laatste overwinning voor een Porsche dateert uit 2018, met Lieven Goegebuer, Christian Engelhart, Niels Lagrange, Xavier Stevens en Dries Vanthoor in de Porsche van Independent Motorsports.

“De laatste twee seizoenen eindigde de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – telkens nipt tweede, met RedAnt Racing en Q1 Trackracing, maar we zien dat meer en meer teams inzetten op de wagen en dit seizoen is Porsche dan ook weer goed vertegenwoordigd in de topklasse, GTA”, aldus Series Manager Rudi Penders, die de race met Porsche in 2009 won. “De teams die met een Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – strijden, we tellen er tien, vechten onderling om de zege in de Porsche Endurance Trophy Benelux, maar ik ben er zeker van dat de winnaar van onze strijd in de strijd zondag om 16u00 ook dicht bij de algemene zege zal zitten. De Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 –is ondertussen een zeer gedegen en snelle uithoudingmachine, getuige de vele internationale successen, en dat is hier op het slopende circuit van Zolder een echte troef.

Porsche Endurance Trophy Benelux 2023 24 Hours of Zolder Foto 2

Ook in GTB
Tijdens de 24 Hours of Zolder is Porsche ook in de klasse GTB vertegenwoordigd, met een Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport voor Tip Top Rent by NGT, het team dat vorig seizoen in de klasse GTB van het nationale uithoudingskampioenschap Belcar kampioen werd. Arthur Peters doet het samen met zijn vaste teamgenoot Gunther Van den Bergh, en ook Koen De Mulder, Tom De Boever en Damien Haelterman stappen in de Porsche. Ook BE Motorsport zet een Porsche Cayman GT4 in, voor Stephan Beyens, Jurgen Vandenbroek, Didier Beyens en Davy Suffeleers.
Voor een troepenschouw in de klasse GTA verwijzen naar een tweede persbericht in de aanloop naar de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder.

De 24 Hours of Zolder start op woensdag 23 augustus met een parade van het circuit naar het centrum van Heusden-Zolder (15u30), terwijl alle trainingen en kwalificaties op donderdag 24 augustus verreden worden. De strijd om de beste startplaatsen start om 19u00 met de Superpole. Donderdag is de toegang tot het circuit overigens gratis. Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus vindt de race zelf plaats.

Porsche Endurance Trophy Benelux 2023 24 Hours of Zolder Foto 3

Porsche Endurance Trophy Benelux Calender 2023Porsche logo

Porsche_Carrera_Cup_Benelux_sponsorbalk

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS