Autosport BE • Belcar Sprint Cup

Verrassende ontknoping in Belcar Sprint Cup

Uitgegeven door Stijn Vermeulen • 30 juni 2006 08:23

De favorieten hebben het afgelopen donderdag laten afweten tijdens de vierde manche van de Belcar Sprint Cup. Alleen koploper Tom Van de Plas en zijn MINI bleven overeind waardoor hij verder uitloopt in de tussenstand.

Het begon al tijdens de trainingen toen bij Geert Dierckx, 2de in de tussenstand, een klep brak en hij zijn BMW M3 terug op de trailer mocht plaatsen. Ook voor Kai Alvatar liep de kwalificatie slecht af toen hij zijn BMW M3 in de muur plantte.

Zoals verwacht parkeerde topfavoriet Tony Kevers zijn VW Golf op de pole, geflankeerd door merkgenoot Dirk Willemen. Harry Van de Water en Pascal Struyf deelden de tweede startrij voor Jurgen Van Hover, die zich weer de snelste MINI-rijder toonde en de BMW M3 van De Graef. Van de Plas, Goormachtigh, Vandenhoute en Vandecasteele rondden de top 10 af. In totaal stonden 25 wagens op de startgrid.

Voor één keer lukte Tony Kevers een kopstart, maar al bij het ingaan van de Sterrenwachtbocht kwam de BMW van Van de Water langszij. Bij het aansnijden van de chicane zette Kevers terug orde op zaken terwijl ook Willemen oprukte naar de tweede stek. Het was nu aan Van Hover om de stelling van Van de Water te bestoken. Kevers kon een lichte voorsprong nemen op Willemen en Van de Water, maar van een echte demonstratie was ditmaal geen sprake. Kevers moest flink trappen om zijn voorsprong te handhaven.

Even verderop ontstond een hevige strijd met verschillende positiewissels tussen Van Hover, Struyf, De Graef, Goormachtigh, Van de Plas, Vandecasteele en Vandenhoute met de vierde plaats als inzet. De Graef kon profiteren van de strijd tussen de MINI en de Lotus om de vijfde positie te bemachtigen en ging voluit in de aanval op Van Hoover. Iets te onstuimig, want de BMW-rijder ging in de fout en pakte ook Struyf mee in zijn dolle rit. Beiden konden hun weg verderzetten maar even later moest Struyf de handdoek werpen. Ook de snelle Van Hover moest terug vroegtijdig de strijd staken. Goormachtigh viel terug naar de achterste gelederen.
In de eindfase kreeg leider Kevers af te rekenen met een platvoet en hij moest het voetje lichten. Willemen kon de koppositie overnemen en stevende recht naar zijn eerste overwinning. Maar toen begon de schakelbak nukkig te doen waardoor Van de Water in de laatste ronde nog naar de leiding kon fietsen. Vandecasteele reed een dijk van een wedstrijd en kon Van de Plas verwijzen naar de vierde plaats. Vandenhoute tikte aan als zesde terwijl De Graef na zijn uitschuiver nog kon remonteren naar de zevende plaats. Potters, De Neef en Gepts maakten de top 10 vol.

In de tussenstand diept Tom Van de Plas zijn voorsprong verder uit, terwijl Geert Dierckx van de 2de naar de 4de plaats tuimelt ten voordele van Wim De Graef en Pascal Struyf. Tony Kevers telt nu al 37 punten achterstand op leider Van de Plas en indien deze van pech gespaard blijft, zal het voor de Waal zéér moeilijk zijn om deze achterstand te overbruggen. Momenteel zijn er reeds vier van de tien manches verreden.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS