Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Autocoureur Tijmen van der Helm pakt podium in ELMS en maakt zich op voor debuut met Porsche 963 Hypercar

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 april 2023 15:14

MONTMELO – Tijmen van der Helm is zijn tweede seizoen in de European Le Mans Series (ELMS) uitstekend begonnen. De negentienjarige coureur uit Den Hoorn finishte zondag tijdens de vier uur van Barcelona tweede in de LMP2 Pro-klasse. In het overall-klassement eindigde hij met zijn team Panis Racing als vijfde.

Podium Tijmen van der Helm en Panis


“Ja, een goed begin van het kampioenschap”, zei een tevreden Tijmen tegenover RaceXpress.nl na afloop van de race op Circuit de Catalunya. Zijn eerste race met Panis Racing was wel nog even wennen voor de getalenteerde Zuid-Hollander. “Ik wist nog niet precies hoe iedereen werkt. Maar we hebben een goede sfeer in de line-up. En gezien de eerdere prestaties van het team eerder had ik voor het weekend al verwacht dat een podiumplaats mogelijk zou moeten zijn.”

Zijn team behaalde die tweede plaats ondanks een drive through penalty vanwege een te hoge snelheid in de pitstraat. “Die penalty scheelt zo 25, 30 seconden. Anders hadden we dicht achter de nummer één gereden. Daarna hebben we de auto op P2 kunnen houden. We zijn blij met de prestatie en de punten voor het kampioenschap. Het is mooi dat we er meteen goed vooraan bij zitten. We willen voor de titel gaan.”

Dat resultaat biedt perspectief voor de komende races, besefte Tijmen, die de auto deelt met Job van Uitert en Manuel Maldonado. “Ik verwacht dat we dit seizen nog meer podiumplaatsen kunnen pakken. Nu we de eerste race hebben gehad, kunnen we aan de mindere punten werken. Die vallen goed op te lossen. Zeker zoiets als die drive through penalty. Die was onnodig. Het kan iedereen gebeuren, maar je kunt het voorkomen. Daar gaan we de volgende keer goed op letten.”

"Het team van Duqueine (winnaar van de LMP2 Pro-klasse, red.) had niet superveel pace meer tijdens de laatste stint. Als we erbij hadden kunnen zitten, hadden we zeker met ze kunnen battelen. Nu hebben we het ze makkelijk gemaakt. Aan de andere kant: we hadden ook buiten het podium kunnen finishen, maar hebben toch P2 gepakt.”

Voor Tijmen is zijn tweede jaar in de ELMS anders dan vorig jaar. Toen was hij als rookie een zogeheten zilveren rijder, nu heeft hij de gouden status. “Toen had ik een heel andere rol, reed ik de eerste stint. Nu moet je meer tussen het verkeer door, en heb je tijdens je stint, later in de race, meer marbles op de baan. Een zilveren rijder rijdt meestal de eerste stint. Daarna komen de gouden rijders aan de beurt. Als gouden rijder ben je daardoor meer bezig met gaten dichtrijden of behouden.”

Tijmen van der Helm


Nu zijn eerste race in de ELMS van dit jaar erop zit, kan hij zich gaan focussen op een druk programma rond zijn debuut in de Porsche Hypercar 963. Daarmee gaat Tijmen het vervolg rijden van het IMSA-kampioenschap in de Verenigde Staten. Zijn eerste race in die bolide is op het circuit van Laguna Seca in Californië op 14 mei.

Van tevoren reist hij eerst nog naar Minnesota om een stoeltje te passen. Omdat de auto nu pas beschikbaar is, is het voor Tijmen niet mogelijk voorafgaand aan de race de Porsche te testen. “Ik weet daardoor niet wat ik van de auto kan verwachten. Maar het komt wel goed. Ik ben heel benieuwd. Hij is sowieso sneller dan een LMP2-auto. Hij heeft een stuk meer motorvermogen en meer torque uit de bocht. Ook de downforce is iets meer dan bij een LMP2. Ik heb er dan ook heel veel zin in. Ik kijk er al een halfjaar naar uit!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS