Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Autocoureur Tijmen van der Helm pakt podiumplaats tijdens 12 uur van Sebring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 maart 2023 17:01

SEBRING – Autocoureur Tijmen van der Helm is afgelopen weekeinde tijdens de 12 uur van Sebring op het podium geëindigd. Op het legendarische Amerikaanse circuit werd de negentienjarige inwoner van Den Hoorn derde in de LMP3-klasse. “Het ging best wel goed”, zei Tijmen, die uitkomt voor JDC Miller MotorSports. “Het kan altijd beter, maar uiteindelijk ben ik best tevreden met die derde plaats.”

Podium Tijmen van der Helm


Dat zijn team een goede snelheid had op Sebring bleek al vroeg in het weekeinde. Tijdens de kwalificatie eindigde de Duqueine D08 op de tweede plaats in de klasse. “Het ging prima. Daarna hebben we in de race heel constant gereden met af en toe ups en downs. Maar al met al ging het best soepel.”

De grootste tegenslag die Tijmen en zijn team te verwerken kregen, was een defect achterlicht. Daardoor was de auto verplicht de pits op te zoeken. Op dat moment reed die op de derde plaats in de klasse. “Die reparatie duurde nog best lang. Ik zou daarna het stuur overnemen. Toen ik eenmaal was ingestapt, hadden we hebben anderhalve ronde verloren.”

Tijmen van der Helm


Dat bleek echter niet desastreus, zo bleek snel. “Kort nadat ik was begonnen te rijden, kwam er safety car op de baan en mocht ik een ronde goed maken om in volgorde aan te sluiten. Dat was voor ons de ronde die we nodig hadden. Zo kwamen we weer bij de kopgroep. Die safety car kwam dus precies op tijd. We reden op dat moment weer derde en ik reed naar de nummer twee toe.”

Gezien het snelheidsverschil had het er alle schijn van dat Tijmen de tweede plek ging veroveren, maar dat was buiten drie kort op elkaar volgende safety car-situaties in het laatste uur. “Steeds was ik aan het inlopen op de nummer twee toen de safety car op de baan kwam. Daardoor kreeg ik niet de tijd om in te halen.”

Desalniettemin kon Tijmen met een tevreden gevoel terugblikken op het weekeinde. “We hebben nog steeds het podium gehaald. Dat is hartstikke mooi. Zeker omdat we anderhalve ronde achterlagen in de laatste twee uur. We hebben de auto goed op de baan gehouden. We hebben ook een beetje geluk gehad en geen grote problemen gekend. Dat zorgde voor een podiumplek.”

Tijmen van der Helm


De race op Sebring was niet eenvoudig. De baan op het voormalige vliegveld staat bekend als erg hobbelig. “Het is daardoor een best zware baan. Veel auto’s hadden daardoor problemen. Gelukkig hebben wij geen echte problemen gehad, dus met de betrouwbaarheid van de auto zit het wel goed. Het gaat erom dat je hem heel houdt tot de laatste twee uur van de race.”

Voor Tijmen was de 12 uur van Sebring zijn laatste race in een LMP3-auto. Eind volgende maand debuteert hij bij JDC Miller MotorSports in een Porsche hypercar 963 op het circuit van Laguna Seca. “Het voordeel dat ik met Miller al twee LMP3-races heb gereden, is dat ik het team al goed heb leren kennen. Het is toch anders dan dat je opeens instapt, elkaar niet kent en weet hoe iedereen werkt.”

Voordat het zover is, gaat hij eerst de eerste wedstrijd van het ELMS-seizoen rijden. Die wordt op 23 april gehouden op Circuit de Catalunya nabij Barcelona. Daar komt Tijmen uit voor Panis Racing in een LMP2-auto. “Deze week ga ik ernaartoe om met het team kennis te maken en een stoeltje te passen. In Barcelona ga ik dan mijn eerste meters in de auto te maken. Het is weer heel anders, een vieruursrace, maar ik kijk ernaar uit!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Trophy Pack en Charlie Works.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS