Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Alternatieve strategie bleek geen winnende voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juli 2022 06:02

De tiende wedstrijd van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 is door Rinus 'VeeKay' van Kalmthout op een dertiende plaats besloten. De 21-jarige Nederlander wist zijn bolide op het stratencircuit rondom de Exhibition Place in Toronto, Canada, uit de problemen te houden.

Rinus Veekay van Kalmthout Toronto

Na de prachtige vierde plaats op de Mid-Ohio Sports Car Course, waarbij VeeKay uitblonk door onder meer in één vloeiende beweging buitenom meervoudig kampioenen Scott Dixon en Josef Newgarden te geraken, werd de gang ingezet richting Canada. Voor de eerste keer in zijn IndyCar-loopbaan mocht VeeKay deelnemen aan een IndyCar-wedstrijd buiten de landsgrenzen van de Verenigde Staten. De Honda Indy Toronto had sinds 2019 niet plaatsgevonden en zodoende had VeeKay er nog niet met een IndyCar gereden.

In de vrije trainingen had Ed Carpenter Racing moeite om de juiste afstelling te vinden. Desalniettemin stuurde VeeKay zijn #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet naar een snelle tijd in de kwalificatie, ware het niet dat zijn ronde ongeldig werd verklaard doordat een crash van een andere coureur een rode vlag uitbracht. Toen eenzelfde tafereel zich herhaalde bij VeeKays tweede snelle ronde, kon de Nederlander niets anders doen dan toezien en balen hoe domme pech hem van een betere klassering dan een twintigste plaats beroofde.

Dat VeeKay geen enkel probleem kende om hard te gaan op het stratencircuit rondom de Exhibition Place in Toronto bleek tijdens de warm-up op zondagochtend (lokale tijd). Nadat een door VeeKay geïnitieerde afstellingsaanpassing was doorgevoerd, noteerde de Hoofddorper de snelste tijd. Goedgeluimd ging VeeKay de wedstrijd op zondagmiddag tegemoet. Vanwege de lage startplaats werd er geopteerd voor een alternatieve strategie, waarbij de Nederlander zou starten op de harde band, om een lange eerste stint af te werken.

Die strategie zorgde er voor tweemaal toe dat VeeKay aan de leiding kwam te liggen. De Nederlander bewees zichzelf een dienst door, zoals vanouds, middels gedurfde inhaalmanoeuvres enkele concurrenten opzij te zetten. De alternatieve strategie bleek geen winnende. Ganassi-coureur Dixon, die twee weken geleden nog moest buigen voor VeeKay, reed naar de zege. VeeKay moest, ondanks zeven inhaalacties, genoegen nemen met een dertiende plaats.

Dankzij zijn constante resultaten van de afgelopen races heeft VeeKay zijn plek gehandhaafd in de strijd om het kampioenschap. Met 211 punten bezet de Nederlander de twaalfde plaats en heeft hij bovendien zicht op een plek in de top tien.

“Dertiende is, gezien de omstandigheden, prima”, vertelt VeeKay vanuit Canada. “Natuurlijk: ik wil het liefst vooraan finishen. Maar vandaag moest ik vanaf een twintigste startplaats komen en reed ik op een alternatieve strategie. Door de vele neutralisaties kwam die strategie niet goed tot zijn recht. Om dan alsnog zeven tegenstanders in te halen, is prettig.”

“Soms ben je ziek van een zesde plaats en soms ben je blij met P13. Gezien het raceverloop zat er niet meer in”, analyseert VeeKay. “Zonder die laatste caution kan ik nog meestrijden voor de plekken zeven, acht. Maar doordat het veld zo dichtbij elkaar werd gebracht, moest ik het na mijn laatste pitstop vanaf P15 zien te doen. De stint was net iets te lang voor de zachte rode band, maar we konden niet langer buiten blijven, omdat de herstart immers alweer aanstaande was.”

“Al met al ben ik tevreden over mijn eigen prestaties. Ik heb kunnen knokken, mensen ingehaald en ervaring opgedaan over het racen op dit stratencircuit. Vergeet niet dat dit mijn eerste IndyCar-race in Toronto was. Vergaarde data vanuit Indy Lights heeft geen enkele waarde. Gelukkig heb ik dit weekend een goede baseline kunnen leggen voor de Honda Indy Toronto van 2023. Volgend jaar ga ik op deze baan voor een podiumplaats!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 wordt vervolgd met een doubleheader op de korte oval van Iowa. Aanstaande zaterdag (rond 22.00 uur Nederlandse tijd) en zondag (21.00 uur) worden de Hy-VeeDeals.com 250 presented by DoorDash en de Hy-Vee Salute to Farmers 300 presented by Google georganiseerd. Na afwezigheid van een seizoen fungeert de Iowa Speedway in Newton, Iowa weer als strijdtoneel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS