Formule 1

AlphaTauri-teammanager herinnert zich de rivaliteit en interactie met de vaders van Verstappen en Sainz

Uitgegeven door Peter Vader • 9 januari 2022 18:02 • Print artikel

Max Verstappen en Carlos Sainz Jr begonnen hun Formule 1-carrière in 2015 bij Toro Rosso, en hun vaders waren nauw betrokken bij het vroege deel van hun carrières. Er deden geruchten de ronde dat er enkele persoonlijke problemen waren tussen de twee teamgenoten, maar Graham Watson verwerpt deze beweringen en zegt in plaats daarvan dat hij de meeste hoofdpijn kreeg van hun vaders. AlphaTauri-teammanager Graham Watson: “Om heel eerlijk te zijn heb ik het niet zo ervaren, al waren beiden erg gedreven en de vaders eigenlijk nog veel meer”, zei hij. Niet zo vreemd, want beide vaders waren héél ervaren mannen. Jos Verstappen racete voor zeven teams tijdens zijn 206 F1 Grand Prix-starts, en zijn zoon, Max, werd op 16-jarige leeftijd naar de Formule 1-paddock gebracht, toen hij verschillende oefensessies voor Toro Rosso voltooide. Zijn talent was zo groot dat hij rechtstreeks van de Formule 3 naar de Formule 1 werd gebracht, samen met collega-rookie Carlos Sainz bij Toro Rosso. Sainz's vader, Carlos Sainz Sr, won tijdens zijn carrière 26 rally-evenementen en claimde twee kampioenschappen in 1990 en 1992.

null

Sainz keek altijd achterdochtig
Graham Watson, zelf een voormalig rallycoureur, had in het verleden al zakengedaan met Sainz Sr en bevestigde dat de 59-jarige Sainz Sr soms ontevreden overkwam, omdat hij vond dat de acties van Toro Rosso voordelig waren voor Verstappen. “Gek genoeg kende ik Carlos Sainz Senior al uit mijn tijd in de rallysport, dus ik kende beide vaders goed. Hij was extreem gedreven en keek altijd een beetje achterdochtig als de andere coureur in het team iets kreeg wat zijn eigen zoon niet kreeg." Hij herinnert zich een incident in 2016 waarbij hij Sainz Sr tot bedaren bracht en dat hij moest volhouden dat Verstappen geen speciale behandeling kreeg. “Ik herinner me nog goed dat ik een botsing met hem had in Barcelona, dat moet tijdens de wintertest van 2016 zijn geweest. Hij vernam over de manier waarop onze mannen met de auto werkten en dat voelde dat het helemaal niet eerlijk zou zijn. Toen had ik zoiets van: 'wacht even', en ik maakte hem heel duidelijk dat beide coureurs exact dezelfde behandeling kregen."

Onrechtvaardig behandeld
De Nieuw-Zeelander denkt dat de houding van Jos Verstappen voortkomt uit het feit dat hij zich bij Benetton onrechtvaardig behandeld voelde. Terecht, naar de mening van vele insiders. “Jos voelde zich ook benadeeld in zijn eigen carrière en vond zeker bij Benetton dat hij onrechtvaardig werd behandeld. Ik vertel daar geen geheimen mee, dat is publiekelijk bekend', legde hij uit in een bericht van Formula1news. Watson ging verder met het beschrijven van Max' mentaliteit en zei dat het duidelijk was dat Jos invloed op hem had. “Max wilde vooral zijn teamgenoot verslaan. Hij heeft echt die mentaliteit: ‘ik laat het team niet om mijn teamgenoot heen bouwen, het team wordt om mij heen gebouwd’. Vanwege mijn jaren in de pitbox valt het mij misschien meer op dan anderen, maar daar zie ik duidelijk de hand van Jos in. Bovendien was Jos natuurlijk ook nog gewend om vanaf de kartdagen de volledige controle over de carrière van Max te hebben”, voegde hij eraan toe.

“Altijd moeilijk om los te laten”
Watson geeft toe dat Jos in het begin van de carrière van zijn zoon bij het team reden had om zich zorgen te maken, omdat het niet zo goed gestructureerd was als nu. “Toen Max bij ons kwam, zag het team er anders uit dan nu, minder professioneel. Jos twijfelde misschien of ons team wel van het niveau was om zijn zoon verder te helpen in de F1.” Hij herinnert zich echter dat hij bijna zijn geduld verloor met de aanhoudende bemoeienis van Jos. “Dat merkte ik vooral aan het feit dat Jos elke dag op mijn schouder tikte en vroeg: 'Graham, hoe zit het met dit en wat met dat?' Op een gegeven moment moest ik een beetje bot zijn en zeggen: 'Laat in godsnaam de teamleden hun werk doen.' Pas toen Max naar Red Bull ging, verminderde de invloed van Jos”, legde Watson uit. Hoewel de 54-jarige enigszins ongeduldig werd door de inbreng van Verstappen, geeft hij toe dat het moeilijk moet zijn om een stapje terug te doen en zijn zoon te zien strijden. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me goed voorstellen dat het vrij moeilijk is om je eigen zoon los te laten”, besloot hij.

Max Verstappen heeft met Red Bull 20 races gewonnen in de Formule 1, waarvan 10 in het seizoen 2021. De 24-jarige Nederlander versloeg Sir Lewis Hamilton in de strijd om de titel in de allerlaatste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi, na een zeer controversiële late herstart van de Safety Car. Hij zal in 2022 de nummer 1 op zijn auto dragen, het nummer dat is gereserveerd voor de regerend kampioen.

Jos_Verstappen_GP_Spanje_2021
Jos VerstappenBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS