Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Het beste resultaat ooit: Aston Martin wordt tweede in de IMSA GTD-klasse + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 1 februari 2022 14:49

DAYTONA BEACH - Aston Martin boekte afgelopen zondag zijn beste finish ooit in de Rolex 24 Hours in Daytona, dankzij een briljante prestatie van IMSA-teampartner Magnus Racing. De voor Aston Martin nieuwe teampartner stormde door het veld naar de tweede plaats in de veelbesproken GTD-klasse van de Amerikaanse enduranceklassieker. Vier competitieve Aston Martin Vantage GT3's namen deel aan de 60e editie van Noord-Amerika's belangrijkste langeafstandsrace - de openingsronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship – met de reguliere Aston Martin Racing-partnerteams The Heart of Racing en NorthWest AMR, evenals Magnus Racing. Maar uiteindelijk was het de in Utah gevestigde team dat met een zuurverdiend podium op het podium eindigde na een bloedstollende, snelle race die de hele tijd op het scherpst van de snede bleef worden uitgevochten.

24H Daytona 2022 Aston Martin Magnus Racing

Gereden door het Amerikaanse trio en vaste teamleden John Potter, Andy Lally en Spencer Pumpelly, en voor Daytona speciaal vergezeld door de fabriekscoureur van Aston Martin Racing en tweevoudig Le Mans-klassewinnaar Jonny Adam (GBR), vestigde de Magnus Racing Vantage zich al vroeg in de race in de Top-10. Als tweevoudig Rolex 24-klasse winnend team, weet het hoe het moet slagen in Daytona. Maar in het vijfde uur werd de voortgang belemmerd door een ongeplande pitstop en een tijdstraf die de Vantage op een achterstand van twee ronden van de leiding bracht. Vervolgens kwamen er een reeks sterke stints van Potter, Pumpelly, Lally en Adam, samen met een combinatie van slimme strategie, pass-arounds (een mechanisme waarbij gelapte auto's een ronde terug kunnen krijgen ten opzichte van de klasseleiders) en uitstekend uitgevoerde pitstops. Het bracht de auto weer in de strijd, maar gaf hem in feite de voorsprong in de GTD-klasse tegen het einde van het veertiende uur. Daarna was de #44 Vantage altijd een kanshebber, ook al werd hij door een prototype van de baan gereden en knalde hij in het zestiende uur zelfs in de vangrail van de Le Mans-chicane.

24H Daytona 2022 Aston Martin podium
Podium voor Aston Martin Nr44 met John Potter, Andy Lally, Spencer Pumpelly en voor Daytona speciaal vergezeld door tweevoudig Le Mans-klassewinnaar Jonny Adam

Het opwindende karakter van IMSA-races, waar races worden geneutraliseerd en hiaten worden gereset tijdens Full Course Yellow-periodes, betekent dat de laatste 30 minuten van de race erg spannend waren. Vijfvoudig Rolex 24-klassewinnaar Lally hield echter zijn zenuwen in bedwang en klom naar de tweede plaats in de laatste run naar de vlag, slechts twaalf seconden verwijderd van de overwinning.

24H Daytona 2022 Aston Martin Magnus Racing 3m

Aston Martin is sinds 1964 sporadisch vertegenwoordigd op Daytona, en hoewel het zijn klasse vaak leidde, had het ongeluk hem tot 2022 de podiumglorie ontzegd. Het vorige beste resultaat van het merk was de vierde plaats in de GTD-divisie met Paul Dalla Lana, Pedro Lamy, Mathias Lauda en Richie Stanaway in de V12 Vantage GT3.

24H Daytona 2022 Aston Martin Heart of Racing 4m

Jonny Adam zei: “Dit was een geweldig resultaat voor Magnus Racing in deze spectaculaire IMSA-seizoensopener. Het is een zware race en dat betekende veel inzet om één van de coureurs te zijn die op Daytona voor het eerst op het podium voor Aston Martin staat. De Aston Martin Vantage GT3 voorzag ons het hele weekend van een sterk pakket en was de hele race competitief. Ik moet het hele team en mijn superster-teamgenoten John, Spencer en Andy enorm bedanken. Dit is de perfecte start van een nieuw partnerteamprogramma met Magnus Racing.”

24H Daytona 2022 Aston Martin Heart of Racing 5m

Magnus Racing-teameigenaar John Potter zei: “Het is spannend om op het podium te staan. Het is een geweldige prestatie. Dit is onze eerste race met de Aston Martin Vantage GT3, dus we zijn de auto nog aan het leren en begrijpen en het is een hele prestatie om hem naar de tweede plaats te kunnen brengen. En natuurlijk is het een eerbetoon aan de auto zelf, aan onze crew en iedereen bij Aston Martin Racing die ons heeft geholpen, dat we zo snel zo ver hebben kunnen komen."

24H Daytona 2022 Aston Martin Nr98 North West

De GTD-inschrijving van The Heart of Racing, bestuurd door teambaas Ian James (GBR), Darren Turner (GBR), Roman De Angelis (CDN) en Tom Gamble (GBR), herstelde zich dapper en eindigde als negende, na technische problemen in de eerste helft van de race. Ondertussen begon de langverwachte GTD Pro-aanval van het Aston Martin-team sterk voor Ross Gunn (GBR), Alex Riberas (ESP) en Maxime Martin (BEL), maar werden ze voor het vallen van de avond uitgeschakeld bij een crash.

24H Daytona 2022 Aston Martin Magnus Racing 7m

Huw Tasker, Head of Customer Racing, zei: “We hebben te lang moeten wachten om een Aston Martin op het podium te zien eindigen in Daytona, en Magnus Racing weet wat ze doen als het gaat om GT-enduranceraces van topklasse in de VS. Dat het team in 2022 besloot om met Vantage te racen, is een verder bewijs van zijn groeiende reputatie en het algehele succes van het GT3-programma. Het concurrentieniveau van Magnus Racing gedurende de race is het bewijs dat Aston Martin kan strijden om de overwinning in de grootste enduranceraces ter wereld, en we kijken ernaar uit om tot 2022 met hen samen te werken. Het team van ‘The Heart of Racing’ toonde een enorme belofte in wat er nu uitziet naar een zeer competitief GTD Pro-veld te zijn. Ik denk dat we ze kunnen verwachten te zien strijden om het podium in de Sebring 12 Hours in maart.”

24H Daytona 2022 Aston Martin onderweg

Magnus Racing zal deelnemen aan de rest van IMSA's langeafstandsraces; de Sebring 12 Hours, de 6 Hours of Watkins Glen en de seizoen afsluitende Petit Le Mans op Road Atlanta in 2022. The Heart of Racing gaat ondertussen het hele seizoen door met een line-up van twee auto’s in komt uit in meerdere klassen.

De volgende ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship vindt plaats op zaterdag 19 maart in Sebring.24H Daytona 2022 Aston Martin startveld Rolex 24

24H Daytona 2022 Aston Martin Heart of Racing 9m

Aston Martin logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS