Karting • Karting Diversen

Jens van der Heijden bewijst met zege nu al zijn draai te hebben gevonden in Rotax Max Junioren-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 januari 2020 07:06 • Print artikel

BERGHEM – Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup van organisator Chrono in Kerpen twee weken geleden had Jens van der Heijden met tweede vierde plaatsen al bewezen de overstap van de Rotax Max Minimax naar de Junioren-klasse goed te hebben verteerd. Hij zette die goede vorm afgelopen weekend door. Zaterdag in Berghem bewees de veertienjarige karter uit Schaijk dat opnieuw. Tijdens de eerste ronde van de Kart4Fun-competitie won hij beide manches en pakte overtuigend de dagzege.

Sterke start seizoen 2020 Jens van der Heijden

Met dat zelfvertrouwen van hem zit het wel goed. Dat moet wel, want wie zo voortvarend aan het nieuwe seizoen begint, zal allicht niet hard meer twijfelen aan zijn eigen capaciteiten. Ja, Jens is nog een rookie bij de Junioren, maar zijn recente resultaten in ogenschouw genomen heeft hij wel erg weinig moeite met de overstap naar de sterk bezette competitie. “In het NK zal het natuurlijk wel iets moeilijker zijn dan bij Kart4Fun, maar dit geeft vertrouwen”, blikte hij terug.

Gevraagd naar waar hij zijn eclatante prestaties vandaan haalde, wees hij op de juiste keuze door voor slicks te gaan in de kwalificatie in plaats van regenbanden. “Wel hadden we de bandenspanning iets te hoog staan. Daarmee hadden we misgegokt en werd ik derde.” Maar in de prefinale en de finale was er vervolgens geen houden meer aan. Jens denderde overtuigend naar de eerste plaats in beide races en bewees zichzelf zo opnieuw dat het met zijn gewenning aan de voor hem nieuwe Junioren-kart wel snor zit.

“Eerst in Kerpen vierde en nu dit. Dat is wel boven verwachting hoor”, verzekerde de talentvolle Brabander. “Maar ik heb de overstap blijkbaar snel opgepikt.” Het grootste verschil met zijn oude vertrouwde Minimax-chassis zit hem vooral in de snelheid. “En bij de Junioren geven de banden veel meer grip. Daardoor kun je overal harder doorheen. Wel is het veel zwaarder sturen en word je sneller moe.”

Jens van der Heijden blij met zege

Hij is dan ook vast van plan zijn regime van tweemaal per week conditietraining goed vol te houden. Dan hoopt hij in het NK, wat voor hem dit jaar het belangrijkste kampioenschap is, in de top tien te kunnen eindigen. Makkelijk wordt het sowieso niet, weet hij. “Bij de Junioren is het deelnemersveld twee keer zo groot dan in de Minimax-klasse en zijn er meer sterke concurrenten. Als je een foutje maakt, kun je zo een paar plaatsen terugzakken.”

Behalve het NK zal hij af en toe ook races in het BMC-kampioenschap rijden bij wijze van oefenwedstrijden voor het NK. “En heel misschien gaan we dat ook doen in BNL.” Wat dat betreft was de wedstrijd in Berghem ook een mooie opwarmer. Over twee weken rijdt hij er nóg één, op dezelfde baan: de tweede ronde van de Chrono Winter Cup. Voor Jens is het een ideale locatie om zich voor te bereiden op de start van het NK. “Ik ben op deze baan begonnen met karten. Ik woon hier in de buurt. Het is echt mijn thuisbaan. Ik vind het ook een heel leuke baan om te rijden met al die snelle bochten.”

Jens van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van der Heijden, Kenneth Smith, Heesmans, Barten, Archifit, Hoppenbrouwers Techniek, GS Staalwerken Groep, KIM Nederland, Mahewi BV, VD Akker, Van Iersel Hofleverancier geveltechniek, Change 2 Succes, Van der Valk Hotel Nuland - ’s-Hertogenbosch, ABBS, Today is Canday, IDDD Company, Swanenberg IJzergroep, De Wit Bouwmachines, UDO en Somerset Capital Partners.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS