Karting • Karting Diversen

De nieuwe klasse KA100 maakt de kartsport meer toegankelijk: "Een mooie toekomst wacht!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 maart 2024 12:39

De nieuwe categorie KA100, die zijn opwachting maakt in de IAME Series Benelux 2024, verdeeld in twee klassementen (KA100 148 en KA100 158 – volgens het gewicht), zal de kartcompetitie toegankelijker maken. We nemen deze nieuwe categorie, die de komende jaren een groot succes belooft te worden, even onder de loep.

nieuwe klasse KA100

In de wereld van het karten en die van de autosport in het algemeen is budget vaak het struikelblok. Sinds haar creatie heeft de IAME Series Benelux altijd tal van maatregelen getroffen om een zeer hoog competitieniveau en hyperprofessionele ondersteuning te garanderen, maar met gecontroleerde budgetten. In 2024 gaat de promotor van IAME Belgium nog een stap verder! Met de introductie van de nieuwe categorieën KA100 148 en KA100 158 is het doel duidelijk, de kartcompetitie nog betaalbaarder maken.

De KA100 motor die wordt ontwikkeld door de Italiaanse IAME fabriek, reeds 50 jaar de top op wereldniveau in de kartsport, is een evolutie in de democratisering van het karten met twee kenmerken: eenvoud en kostenbeheersing. Tegenover de stijgende budgetten die nodig zijn in internationale wedstrijden, biedt de KA 100 motor een nieuwe oplossing aan waarbij alle deelnemerskunnen rijden meteen gelijk een gebruiksvriendelijke motor, zonder dat de kosten de lucht in schieten.

De nieuwe 100cc-motor, die luchtgekoeld is, vermijdt bijkomende onderdelen zoals een radiator of een waterpomp. De motor is goedkoper en zeer betrouwbaar en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor de passages in het atelier beperkt worden. Voor het comfort van de gebruiker zal er desalniettemin gebruik gemaakt worden van een elektrische starter en een centrifugaalkoppeling. En de prestaties? Met zijn 22 pk, slechts acht minder dan de X30 125cc motor, is het een ideale instapcategorie voor minder ervaren piloten die de stap naar competitie willen maken!

nieuwe klasse KA100

“Door de creatie van de KA100 148- en KA100 158 categorieën willen we zoveel mogelijk piloten de kans geven om de kartcompetitie te ontdekken in een professionele omgeving, maar met gecontroleerde budgetten”, bevestigde Thierry Lepinne, promotor van de IAME Series Benelux. “De vermeldingen 148 en 158 verwijzen naar het minimumgewicht in kilogram dat in de reglementen is vastgelegd voor piloot en chassis. Dus terwijl jongeren worden toegelaten vanaf het jaar waarin ze 14 worden, zullen ook oudere piloten hun plek in het kampioenschap vinden. We hebben gekozen voor Komet K3Hbanden, die goede prestaties leveren met een relatief harde rubbersamenstelling en daardoor een langere levensduur hebben.”

Doordat het beperken van de kosten essentieel is zal de KA100 categorie in haar debuutjaar slechts drie wedstrijden tellen met een start op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg op 31 maart, gevolgd door een manche in de Hauts-de-France op het circuit van Racing Kart JPR in Ostricourt op 12 mei en een finale in Mariembourg op 13 oktober.

“Alle proeven zullen ééndagswedstrijden zijn die telkens verreden worden op zondag”, bevestigt de promotor. “Het is een middel om de overnachtingskosten te drukken, maar ook de kosten van de mecanicien, enz. De vrije trainingen worden ’s ochtends afgewerkt, vervolgens zijn er de kwalificatie oefensessies, gevolgd door twee kwalificaties en een finale. Het is dus een programma verdeeld over één dag, maar de piloten zullen waar hebben voor hun geld! En voor diegene die nog meer willen, werken we samen met de GK4 Kart Series, die op haar beurt vijf races in 2024 voorstelt met een categorie voor de KA100 motoren. Zij die investeren in een KA100 motor zullen, als ze dat willen, dus kunnen deelnemen aan acht proeven in de Benelux, daarbovenop zijn er eveneens andere buitenlandse series die deze motoren toelaten.”

nieuwe klasse KA100

Hoewel er onvermijdelijk kosten aan verbonden zijn, is het doel van de promotor om competitief karten toegankelijker te maken en tegelijkertijd officiële IAME Series Benelux kampioenstitels aan te bieden, met een trofee die wordt uitgereikt tijdens de prestigieuze RACB Awards. En daar stopt het niet. De leiders in de KA100 148- en KA100 158 kampioenschappen krijgen na de tweede ronde in Ostricourt een gratis deelname aangeboden aan de prestigieuze IAME Eurocup die in oktober wordt verreden op het Circuit International du Mans.

“De interesse is alvast aanwezig want er waren reeds een kleine twintig piloten met een KA100 motor aanwezig op de officiële testen van de IAME Series Benelux die eind februari doorgingen”, besluit Thierry Lepinne. “De return die we kregen was uiterst positief, zowel op gebied van de motor als voor de banden. Ik ben ervan overtuigd dat deze promotiecategorie van de karting, die zich richt tot een breder publiek, een mooie toekomst wacht!”

Voor meer bijkomende inlichtingen kan u terecht bij de promotor via de volgende mailadressen: [email protected] of [email protected].

Afspraak op de circuits!

Voor meer info: www.iameseriesbenelux.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS