Karting • Karting Diversen

Kevin Lantinga in topvorm en domineert IAME X30 bij DKM in Mulsen: "We zijn er dagelijks mee bezig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 april 2024 13:32

MÜLSEN – Kevin Lantinga heeft op zeer overtuigende wijze de eerste ronde van het DKM-kampioenschap gewonnen. De zestienjarige coureur uit Uithuizen was op het circuit van Mülsen met afstand de beste in de IAME X30 Senioren-klasse. Hij won twee van de drie heats én de finale in Oost-Duitsland.

Kevin Lantinga podium


“Dit jaar beloon ik mezelf keer op keer, waar ik natuurlijk heel trots op ben”, zei Kevin uitgelaten. “Daar doe je het ook voor als je zoveel met de sport bezig bent. Het komt neer op hard werken en als er wat fout gaat dat je de kritiek accepteert en wat gaat veranderen. Dat kan mijn monteur Luca Griggs hartstikke goed. Joey van Splunteren doet dat in de Benelux. Dan heb je twee man die zeggen waar het op staat en dan weet je snel, ik doe wat fout.

Maar voorlopig doet de coureur van topteam KCR uit Roosendaal veel goed. Na zijn podiumplek bij het NK IAME in Mariembourg, volgde groot succes in Duitsland. “Ik ben heel trots op mijn prestaties in Mülsen. We hebben laten zien dat we in de regen heel sterk zijn, zoals eerder dit seizoen al in Mariembourg bleek.”

“De eerste heat wonnen we best makkelijk. In de tweede heat hadden we wat probleempjes en hebben we de hele avond gewerkt aan de oplossing. In de ochtend de hele kart omgebouwd. Dat pakte super uit. Ik won de superheat en in de finale reden we gelijk weg.”

Hoe het komt dat hij zo succesvol is in dit prille seizoen? “Dat heeft met heel veel dingen te maken. Je moet ervoor zorgen dat je de boel optimaal voor elkaar hebt. We zijn er dagelijks mee bezig, goed onderhoud van de karts en deze optimaal op de baan neer te zetten. Dat geldt ook voor het motorische gedeelte met een juiste tuner.”

En in de winter veel testen, niet te vergeten, zo gaf Kevin aan. “En proberen zodat we weten dat we met de afstelling moeten doen.” Ondanks die uitstekende voorbereiding begon Kevin op ‘achterstand’ aan de DKM-race van afgelopen weekeinde.

“We hadden nog niet op Mülsen getraind. Dan sta je met 2-0 achter. In twee trainingen moesten we alles voor elkaar zien te krijgen. Het begon er ook te regenen. Maar gelukkig bleek de snelheid in de regen goed. Ik had er twee jaar geleden wel al eens gereden, dus ik kende de lijnen.”

Dat bleek, want hij won prompt de kwalificatie zijn groep op een bijna een halve seconde van de nummer twee. Dat hij zo snel was, kwam enigszins als een verrassing. Kevin: “Mijn monteur Luca en ik zeiden we gaan dit en dit met de kart doen en we hopen maar dat het goed komt. De bandenspanning was op de gok, het gekozen tandwiel was op de gok en dat pakte heel goed uit.”

Kevin Lantinga


Kevin rijdt sinds dit jaar op een kart van het merk Croc en die past perfect bij hem. “Ik kwam eind vorig jaar bij Joey terecht. Die stapte over naar Croc en raadde mij deze kart aan. We hebben hem kart getest en dat beviel heel goed. Ook omdat ik heel lang ben en daar is deze kart heel goed voor. Dat zie je ook aan hoe het dit jaar gaat.”

Zijn programma voor de rest van het seizoen bestaat nog één of twee DKM-wedstrijden zoals die in Wackersdorf, de IAME Euro Series, en het IAME Benelux-kampioenschap. Voor de rest is het trainen en zijn we druk met het karten van mijn zusje.”

Wat dat laatste betrof: Roxanne Lantinga kan er ook wat van in de kart. Ze won anderhalve week geleden de eerste ronde van de GK4 Kart Series, ook in de sterk bezette IAME X30 Senioren-klasse. “Ik was toen op Kerpen als monteur. Ik vond het jammer dat ik er daardoor in Mariembourg niet bij kon zijn. Ik ben hartstikke trots op haar!”

Kevin bedankt zijn ouders, zusje Roxanne, opa en oma, Luca en iedereen van zijn team KCR.

Kevin Lantinga wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Tamoil Nederland en Toyota Lantinga.

Kevin en Roxanne zoeken nog bedrijven die de snelle broer en zus willen ondersteunen op hun weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS