Karting • Karting Diversen

Uitstekend regenrijder Leon Lijnsvelt eerste winnaar in de nieuwe KA100-klasse: “Dit voelt geweldig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 april 2024 16:45

MARIEMBOURG – Debuteren in een nieuwe klasse, meteen winnen en dat ook nog eens in het prestigieuze IAME Benelux-kampioenschap. Karter Leon Lijnsvelt deed het. De veertienjarige coureur uit Nederhorst den Berg won zondag alles in de nieuwe KA100-klasse, van de kwalificatie tot en met de finale!

Leon Lijnsvelt

“Dit voelt geweldig. Nieuwe klasse. Voor de eerste keer in het IAME Benelux-kampioenschap. Alles ging goed dit weekend”, zei een uitgelaten Leon op het circuit van Mariembourg. “Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan en dat is gelukkig gebleken.”

Want al in de trainingen toonde hij direct zijn snelheid. “In de eerste training had ik meteen de tweede tijd. In training twee werd ik vierde. Dat ging iets minder. De kart gleed hier en daar. Maar in de kwalificatie had ik poleposition. Dat voelde wel heel goed.”

Leon wist toen zeker dat zijn snelheid dik in orde was. Dat demonstreerde hij vervolgens ook in de races – verreden op een natte baan – op overtuigende wijze. “In race één reed ik een heel mooi gat open en dat gebeurde bij de andere races ook.”

Leon liet daarmee zien dat hij een uitstekende regenrijder is. Wat heet: hij toonde zijn skills in de regen en liet een mooie kartbeheersing zien op de natte piste. “Toen ik vroeger in de Parolin Rocky-klasse reed, moest je in de regen met slicks rijden. Dan ga je helemaal tegenhangen en zo”, legde hij uit. “Daardoor gaat het over het algemeen vrij goed in de regen. Het is gewoon een kwestie van veel trainen. En deze baan kende ik ook al vrij goed. Ik rijd hier best vaak. Ook om te trainen.”

Daarnaast heeft Leon al de nodige jaren ervaring. Hij was nog maar acht jaar oud toen hij met karten begon. “De eerste keer in een kart was op mijn verjaardag. We gingen huurkarten in Lelystad. Ik vond het zo leuk, was zo enthousiast, dat mijn vader me opgaf voor een kartcursus. Daarna volgde ik ook nog de gevorderdencursus en kreeg een eigen kartje. Zo is het een beetje uit de hand gelopen.”

Zijn verjaardag vieren op een kartbaan lag voor de hand, want Leon was toen al ‘geobsedeerd’ door de Formule 1. “Ik vond autoraces echt geweldig en wilde het zelf ook doen. Waar begin je dan? Bij karten. Mijn eerste wedstrijd was in de Parolin Rocky-klasse van het clubkampioenschap van Kartcentrum Lelystad. Volgens mij was ik op drie na laatste”, grapte hij.

Leon Lijnsvelt

Hij vervolgde: “Na de Parolin Rocky reden we een keertje in een Mini 60-kart op het circuit van Strijen om te testen. Dat vond ik ook heel leuk. Toen zijn we daarmee begonnen bij PdB, maar ook daar was ik al vrij snel veel te zwaar voor. Het jaar daarna hebben we, veel te zwaar uiteraard, ID Engines Junior gereden. Dat was een heel leuk kampioenschap, maar helaas had ik daar veel pech. Dat hoort erbij in deze sport.”

Vorig jaar debuteerde Leon in de IAME X30 Senioren-klasse, met dispensatie. Vanwege zijn lengte (inmiddels 1.87 meter) en gewicht was hij helaas alweer te zwaar voor de IAME X30 Junioren. “Maar ik was laatst ook alweer vijf kilo te zwaar voor de Senioren op het afgelopen IAME NK in Mariembourg. Voor dit seizoen rijden we dan ook de GK4 Kart Series in de Senior Nationaal klasse en de IAME Benelux Series in de KA100-klasse (158kg). Hier rij ik eindelijk weer op gewicht.” En zo is Leon ineens competitief! De eerste overwinning in de KA100 nemen ze hem niet meer af!

Behalve het IAME Benelux-kampioenschap en de GK4 Kart Series is Leon dit seizoen ook begonnen aan het KartMag-kampioenschap in Frankrijk, maar of hij dit kampioenschap zal afmaken, is nog niet zeker. Zijn volgende race is de eerste ronde van de GK4, ook in Mariembourg. Na zijn winst in het Benelux- kampioenschap is zijn ambitie evident: “Daar hoop ik ook te winnen natuurlijk!”

Voor de zomervakantie van 2023 testte Leon zijn huidige TD-chassis in Genk, samen met Thierry Delré. Daarna stapte Leon over naar het Belgisch TD Official Racing Team waar Leon sindsdien grote stappen maakt. Leon bedankt Thierry en zijn mecaniciens er hartelijk voor!

Leon bedankt tevens zijn vader en moeder en iedereen die hem heeft gesteund.

Leon Lijnsvelt zoekt sponsors die hem willen ondersteunen in zijn weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS