Formule 1

Zandvoort versus Assen, wie gaat het worden? De tijd dringt...

Uitgegeven door Peter Vader • 7 februari 2019 09:34 • Print artikel

Jan Lammers is nauwelijks benoemd als ambassadeur om de F1 Grand Prix naar Circuit Zandvoort te halen, of de eerste verklaringen over de in Nederland te organiseren Grand Prix zorgen al voor commotie. Het gaat natuurlijk over Zandvoort versus Assen. Het Algemeen Dagblad publiceerde er donderdagochtend een interessant achtergrondverhaal over, dat we de RaceXpress lezers niet willen onthouden. Het gaat over vertrouwelijke brieven die uitlekken en verbaal moddergooien van Zandvoort naar Assen en weer terug. Het gaat over voorbarige conclusies, die verkocht worden als feiten. Meer en meer lijkt de strijd om een Nederlandse Formule 1-race op een soap. En de tijd dringt.

Jan Lammmers duimpje
Jan Lammers: "Assen is al enige tijd helemaal geen optie meer"

Smeuïge soap
Een smeuïge aflevering van Andere Tijden Sport kan er sowieso gemaakt worden over de Dutch GP. Of die nou op de Formule 1-kalender komt in 2020, of niet. Geen maand die voorbij lijkt te gaan zonder media-offensief, strategisch getimed nieuwsbericht, of een nieuw uitgelekte brief waar met koeienletters CONFIDENTIAL boven staat. Dinsdag nog de mededeling vanuit Den Haag dat de overheid niet meebetaalt aan het racefeestje in Zandvoort. En doodleuk volgde woensdag weer een ronkend persbericht dat Jan Lammers sportief directeur wordt van de Dutch GP. Als die komt dan, hè. "Want ik moet natuurlijk geen chef lege dozen worden", zo nuanceerde Lammers meteen zelf.

De laatste officiële stand van zaken in het grote dossier ‘Dutch GP’? Die mededeling van minister Bruno Bruins dus dat Den Haag sowieso geen vijf miljoen euro bij gaat lappen. Verrassend? Niet bepaald. In november vertelde Mark Rutte al dat de miljoenen toch echt van het bedrijfsleven zelf moet komen. "Wees effe stoer en los het zelf op", aldus de minister-president. Toch werden er meteen weer verregaande conclusies aan het uitblijven van overheidssteun verbonden. Immers, Formula One Management (FOM) noemt die steun steeds als belangrijke voorwaarde. Paniek dus. De Nederlandse GP zou op losse schroeven staan. Of niet?

Deadline
"Het hele proces hangt van aannames en misvattingen aan elkaar", verzucht Lammers, die positief blijft. "Er leven heel veel onwaarheden. Verwarrend, want dat helpt de Dutch GP bepaald niet. Maar goed, het is blijkbaar de arena waarin we dit moeten spelen." Want een spel lijkt het geworden, met Zandvoort en Assen lijnrecht tegenover elkaar. Zo zou Zandvoort tot 31 maart de tijd hebben om de benodigde miljoenen (circa 40 miljoen) te presenteren aan de FOM. Missen ze die deadline, dan zoekt de FOM elders een locatie. Automatisch komen ze dan eerst naar het TT Circuit in Assen, zo verwachten ze in Drenthe. "Dat proberen de promotors daar ons te doen geloven, ja. Maar Assen is al enige tijd helemaal geen optie meer", meent Lammers echter stellig. "Een GP van Nederland komt in Zandvoort, of helemaal niet. Dan gaan ze naar Amerika of Azië."

F1 Max Verstappen Assen
Formule 1 naar TT circuit Assen?

Visie Assen
De Assense promotor Jos Vaessen ziet dat toch anders. "Jan Lammers mag zeggen wat hij zegt, maar wij zijn gewoon nog in beeld", zo baseert hij zich op gesprekken met de FOM. Maar dat ene zinnetje in die aan RTL Nieuws uitgelekte brief van de F1-bazen aan Zandvoort dan? Daarin staat toch letterlijk dat ze bij het verstrijken van de exclusiviteitsperiode van Zandvoort zonder deal doorgaan met het ‘het nastreven van één van de vele mogelijkheden in andere steden, landen en regio’s buiten Nederland’? "Nee, nee. Dat staat er helemaal niet", meent Vaessen. "Een mooi juridisch zinnetje. Maar andere steden en regio’s, daarmee kunnen ook Assen en Drenthe worden bedoeld."

"Eind februari staat er gewoon weer een afspraak gepland met de FOM", klinkt het in Assen zelfverzekerd. Of Vaessen en co. uitgenodigd zijn óf zelf aangedrongen hebben op een nieuw gesprek en hardere garanties, wordt echter niet verteld. En een bevestiging van de afspraak wordt niet gedeeld met deze krant (Algemeen Dagblad, red.). Vaessen: "Een vertrouwelijke brief moet je vertrouwelijk houden."

null
Jos Vaessen: "Andere steden en regio’s, daarmee kunnen ook Assen en Drenthe worden bedoeld"

Overheidssteun?
Blijft onduidelijk: het gebrek aan overheidssteun. Hoe dodelijk is het missen van die paar miljoen? Een vraag waar Assen en Zandvoort het zowaar wél over eens zijn. Simpel antwoord: niet. Beide kampen stellen nog altijd dat de interesse vanuit het bedrijfsleven overweldigend is. Assen denkt zelfs helemaal geen Haagse centen nodig te hebben. Die voorwaarde van de FOM zou bovendien breed interpreteerbaar zijn. Vaessen: "Overheidssteun hoeft niet perse financieel te zijn. Ze willen vooral niet in een omgeving terecht komen waarin ze niet welkom zijn."

De Rijksoverheid moet vooral welwillend tegenover het evenement staan. Dat lijkt geen probleem. Zo wil minister Bruins wel faciliterende steun bieden op het gebied van vergunningen, veiligheidskwesties en logistiek. Lammers: "Wat uiteindelijk de financiële waarde van zo’n positief commitment is, moet blijken. Maar dat zou ook gelijk kunnen staan aan die vijf miljoen."

F1 Max Verstappen Zandvoort
Of wordt het F1 op Circuit Zandvoort?

Conclusie?
Tot er een enorme zak geld op tafel komt, is er in deze soap volgens Vaessen simpelweg weinig meer te melden dan de nieuwste ‘storm in een glas water’. "Het enige goede aan deze soap is dat iedereen Formule 1 blijkbaar heel belangrijk vindt. Dat zegt toch wel wat."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS