Formule 1

Sergey Sirotkin dacht dat deal voor tweede F1-seizoen 'heel duidelijk leek': "In de F1 zijn er heel veel parameters die..."

Uitgegeven door Peter Vader • 4 december 2018 10:32 • Print artikel

Sergey Sirotkin gelooft dat het "er heel duidelijk naar uitzag" dat hij een tweede seizoen zou krijgen met Williams in de Formule 1 aan het einde van 2018. Sirotkin maakte dit jaar zijn Grand Prix-debuut met Williams, maar zal niet doorgaan met het team in 2019 omdat het team Robert Kubica heeft gecontracteerd als partner van George Russell.

Serge Sirotkin Williams

De sponsor van Sirotkin, SMP Racing, verklaarde dat het er voor koos om zich van Williams af te splitsen vanwege de slechte prestaties van het team. Er werd van uitgegaan dat men bij SMP er niet van overtuigd is dat voortzetting van de relatie volgend jaar een waardevolle investering zou zijn. Williams zei dat Kubica de stoel heeft verdiend doordat hij kwam bovendrijven na een langdurig evaluatieproces.

Sirotkin vertelde aan het Engelse Autosport dat hij "sterk had gehoopt" op een tweede seizoen bij Wiliams en dat het lange tijd "het leek alsof dat ook ging gebeuren". "Het leek nogal voor de hand liggend dat het nog een hele tijd zou duren", voegde Sirotkin er aan toe. "Maar het is nu eenmaal F1, het is een moeilijke wereld. Om succes te krijgen, zijn er ook veel, heel veel verschillende parameters, die helaas meestal niet zijn afgestemd op de prestaties van de bestuurder of wat dan ook."

De 23-jarige Russische coureur scoorde één eenzaam punt in zijn rookie-seizoen, geholpen door de diskwalificatie van Romain Grosjean bij de Italiaanse Grand Prix. Maar Sirotkin versloeg teamgenoot Lance Stroll in het kwalificatie gevecht, ondanks het extra jaar ervaring van Stroll. Hij was in acht van de zeventien Grand Prix zijn teamgenoot Stroll te snel af.

Toen Kubica werd aangekondigd als tweede Williams-coureur aan de vooravond van de laatste Grand Prix van Abu Dhabi, zei Sirotkin dat hij niet kon geloven dat hij voor 2019 uit de F1 was. Dat was ondanks het feit dat SMP hem de week ervoor vertelde dat het niet langer de Williams-relatie nastreefde. De Rus had gehoopt dat er daarna nog steeds iets zou veranderen, maar zei dat hij niet specifiek hoopte dat dat van SMP's kant of van Williams zou komen. "We hadden een paar ontmoetingen, ik kon begrijpen dat de discussies zoals ze werden gevoerd, niet verliepen zoals we wilden", zei hij. "Natuurlijk wilde SMP Racing professioneel zijn en een hoop dingen niet accepteren, maar het was ook een duidelijk teken voor mij dat het niet ging gebeuren. Maar ik heb altijd gehoopt en gedacht dat er op een bepaald moment waarschijnlijk iets zou veranderen of wat dan ook."

Het gebeurde niet.

Gevraagd om na te denken over hoe het is om een F1-coureur te zijn in verhouding tot zijn verwachtingen, herhaalde Sirotkin eerder in het seizoen dat hij waarschijnlijk minder positief had kunnen zijn over zijn verwachtingen en beloftes tijdens zijn verblijf in de Williams-fabriek. Hij onthulde ook dat hij meer van zijn debuut in Australië had kunnen genieten." Je hebt gedurende zo'n weekend deze extra stress omdat het de eerste race is", zei Sirotkin. "Ik kan eerlijk zeggen dat ik er een beetje spijt van heb dat ik er niet zo veel van heb genoten als ik kon. Ik was een beetje gehaast, een beetje gestrest, een beetje nerveus over hoe de dingen zouden gaan, omdat het het begin van het jaar is en er zo veel variabelen zijn."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS