Formule 1

Martin Brundle over zijn frustraties: "Mercedes is zo verdomd goed, maar Binotto verdient alle ondersteuning!"

Uitgegeven door Peter Vader • 15 mei 2019 10:06 • Print artikel

Martin Brundle van Sky Sports F1 blikte terug op de GP van Spanje. "We waren getuige van een vijfde Mercedes 1-2 in vijf races, bovenop hun dominantie gedurende de laatste vijf seizoenen. Dat is weliswaar erg indrukwekkend maar niet zo uitdagend, omdat we snakken naar wat afwisseling en verrassingen in de F1. Ik werd wakker en voelde me op maandagochtend een beetje teleurgesteld na wat bleek voorlopig de laatste Spaanse GP te zijn. Gefrustreerd over Mercedes, over Ferrari en over de Formule 1 zelf."

Mercedes F1 oppermachtig
Alweer een 1-2 overwinning van Mercedes in Spanje

Mercedes dominantie
Mercedes omdat hij zo verdomd goed is in alles wat F1 tegenwoordig is. Een grote groep rustige, volwassen, ervaren, professionele mensen waarvan de neuzen allemaal dezelfde kant op staan en dat beschikt over de middelen en bevoegdheden om hun rivalen te domineren. De knip-en-plak-aard van hun dominantie is op dit moment ronduit pijnlijk, met daarbij in het achterhoofd dat in de loop van de decennia een team vaak een tijdje domineerde. Of het nu Ferrari, Williams, McLaren, Red Bull, Renault, Lotus, enzovoort was.

Over zichzelf struikelen
Ferrari frustreerde me omdat ze achterblijven ten opzichte van hun ter beschikking staande aanzienlijke middelen, talent en potentieel. Slechts tien weken na het domineren van de wintertest op dit Spaanse circuit, waren ze het op twee na beste team, omdat ze bleven struikelen over zichzelf en aarzelden tijdens races. De Ferrari-coureurs maken te veel fouten en de racestrategieën van het team zijn niet duidelijk en overtuigend. Ze staan het toe dat een overpresterende Max Verstappen in een tijdelijk enigszins slecht presterende Red Bull, boven hen uitgroeit. Zelfs toen ze Merc de baas konden in Bahrein, bliezen ze hun voordeel weer op.

Binotto verdient loyaliteit
"Het team moet echter ondubbelzinnig en openlijk hun leider Mattia Binotto steunen en verdere steun rondom hem opbouwen. Verwerp hem niet als een manager in een soort van 'voetbalmanager-draaimolen'. Hij lijkt een fatsoenlijke man, een echte racer met absolute kennis van alles wat Ferrari F1 is. En hij is een laagdrempelige en toegankelijke manager, in een tijd waarin het team stabiliteit nodig heeft. Ik vroeg Binotto voor de camera in Bahrein, of hij voelde dat hij deze rol echt aankan, een rol die bij Mercedes in grote mate gedeeld wordt tussen de onmiskenbare talenten van Toto Wolff, James Allison en Andy Cowell. Ja, ja, diezelfde James Allison liet Ferrari gewoon gaan, net als een aantal andere vakkundige mensen. Binotto antwoordde dat hij de juiste mensen om zich heen heeft om de 'klus-te-klaren'. Bovendien draagt Mercedes niet het gewicht op zijn rug mee van de verwachtingen en druk van een hele natie en van de veeleisende media, zoals Ferrari dat heeft. De op pure kennis en kunde gebaseerde rust van Binotto zal tot in het extreme worden getest en daarom verdient hij de ondersteuning. Ik hoop dat hij Ross Brawn af en toe ook met een 'speed dial' kan bellen voor advies."

Mattia Binotto F1 Ferrari
Mattia Binotto heeft alle mensen om zich heen om de klus te klaren

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS