Formule 1

Helmut Marko openhartig: "Deal met Alonso is mislukt na een geheime ontmoeting in Madrid"

Uitgegeven door Peter Vader • 21 januari 2019 06:20

De vermeende contractonderhandelingen tussen Fernando Alonso en Red Bull Racing waren één van de meest verwarrende en controversiële onderwerpen van het laatste Formule 1-seizoen. Volgens Motorsport-Total werd in het najaar van 2007 een geheime ontmoeting opgezet in Madrid tussen de vertegenwoordigers van Red Bull en Luis Garcia Abad, de manager van Alonso.

Fernando Alonso RX foto Peter Vader

Spygate
In dat jaar had de Spanjaard zijn handen vol aan zijn rookie-teamgenoot Lewis Hamilton. De coureur uit Oviedo was ook gespreksonderwerp in het schandaal genaamd 'Spygate', dat handelde over een fors document dat naar de media werd gelekt, waaruit bleek dat McLaren via een buitenstaander een enorme hoeveelheid gevoelige informatie over Ferrari had verkregen. Door hierin betrokken te zijn, maakte Alonso zich niet bepaald geliefd bij de McLaren-teamleider Ron Dennis. De tweevoudig kampioen wist al in de tweede helft van het seizoen dat hij aan het eind van het jaar zou vertrekken. Een lucratief aanbod van Toyota lag op tafel en zijn voormalige werkgever Renault wilde hem ook terughalen, maar er was ook een mogelijkheid om naar Red Bull te gaan. Het Oostenrijkse team was op dat moment een jong team en behaalde slechts één keer een podiumplaats in 2007 en eindigde dat seizoen op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. Echter, met het inhuren van topontwerper Adrian Newey, was het team klaar om een grote sprong te maken.

Geheime bijeenkomst
In het najaar van 2007 werd in Madrid een geheime bijeenkomst georganiseerd tussen vertegenwoordigers van Red Bull en Alonso's manager Luis Garcia Abad. Niet al te lang daarna verschenen er verschillende foto's waarop Alonso tijdens het raceweekend in België werd gezien op het Red Bull Energy Station. Alonso liep in zijn McLaren-outfit in de richting van de bovenste verdieping, waar een ontmoeting plaatsvond met Red Bull-teamchef Christian Horner, waarschijnlijk om Dennis uit te dagen. Op de geheime bijeenkomst in Madrid hadden ze geluisterd naar de eisen van Alonso. "Ze waren zeer veeleisend, niet zozeer over financiën, maar meer over PR-optredens en vrijheden met merchandising en dergelijke", zei Helmut Marko in een interview met het Duitse magazine. "We hebben gezegd: 'Oké, laten we de details bekijken, je moet voor ons een contract opstellen', we hebben afgesproken dat ze een week daarvoor hadden, na veertien dagen was er niets en ook niet na drie weken. Toen zeiden we tegen Garcia Abad: 'Bedankt, we hoeven het niet meer te doen'."

Achter de schermen
Horner beweert dat zijn team een eenmalig aanbod heeft gedaan aan het adres van de Spanjaard, maar Alonso ziet dit anders en benadrukte afgelopen zomer dat het Oostenrijkse team minstens vier keer heeft gevraagd om voor hen te rijden. Daarmee toont de Formule 1 weer eens zijn andere kant. Er speelt zich achter de schermen heel wat af en de werkelijkheid is niet altijd wat het lijkt. Sommige zaken komen ruim tien jaar later weer bovendrijven en geven alsnog inzicht in ontwikkelingen en krachtsverhoudingen binnen de Formule 1. Ze zorgen nog steeds voor opschudding, alsof het gisteren gebeurde...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS