Formule 1

De uitslag van de rechtszaak van Felipe Massa tegen de FIA over de WK2008 lijkt al te zijn beslist

Uitgegeven door Peter Vader • 2 april 2024 16:02

Zoals inmiddels breed uitgemeten in de pers heeft Felipe Massa een rechtszaak aangespannen om schadevergoeding te krijgen van de FIA voor zijn verloren gegane F1-wereldkampioenschap in 2008. De Braziliaan heeft besloten zich tot het FIA Hof van Beroep te wenden om schadevergoeding te krijgen vanwege wat volgens de theorie van zijn advocaten een vertekend wereldkampioenschap zou zijn. De zaak is voorbestemd om in de rechtszaal te worden beslist, maar de uitkomst ervan lijkt al vanaf het begin bepaald te zijn.

Felipe Massa F1


Wie heeft de macht?
De claim van Massa refereert namelijk aan een zaak betreffende de vijfde ronde van het GT Open Kampioenschap 2023 op de Red Bull Ring. Vanwege het slechte anticiperen op de situatie van de safetycar bevond het Motopark-team, leider van de race voordat de safety car de baan opkwam, zich ineens in een sensationele achterstand. Het team besloot daarom in beroep te gaan bij het FIA Tribunaal. In de loop van de rechtszaak kozen de organisatoren van het kampioenschap ervoor om de resultaten van de race te annuleren. Een macht die de organisatoren volgens de FIA niet hebben. “Noch de stewards, noch de organisatoren hebben de macht om de uitslag van de race ongedaan te maken ”, legde de FIA uit.

Geen enkel protest
Deze bevoegdheid is in feite alleen voorbehouden aan het Internationale Tribunaal van de Federatie, dat deze bevoegdheid kan toepassen op verzoek van een team. En juist deze omstandigheid zou ervoor kunnen zorgen dat Massa's hoop de grond in wordt geboord. Sterker nog, geen enkel team protesteerde tegen de uitkomst van de F1-Grand Prix van Singapore 2008. Als gevolg van een dergelijk protest had de FIA de uitslag van de race automatisch nietig kunnen verklaren.

Weinig kans van slagen
Op dezelfde manier voorkomen de reglementen, dat organisatoren en stewards zich kunnen bemoeien met de uitkomst van een race. Felipe Massa's verwachtingen van zijn aangespannen juridische procedure zijn nu dus erg laag. Hoewel het waar is dat Bernie Ecclestone, die destijds de FOM leidde, toegaf dat hij op de hoogte was van het ‘crashgate’-schandaal, lijkt het ontbreken van een bepaling in de reglementen die toestaat dat de resultaten van een race in een soortgelijk geval worden beoordeeld, wijzen op een definitieve mislukking van de juridische stappen van de Braziliaan. Wordt vervolgd…Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS